Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Věk je jenom číslo

Věk je jenom číslo

Ken Smith závodí i v 78 letech

Na okruhu Chrise Amona v Manfeildu vyvrcholila během uplynulého víkendu letošní sezona novozélandského zimního šampionátu Toyota Racing Series. Nebyli to ale pouze Igor Fraga s Liamem Lawsonem jakožto hlavní protagonisté boje o mistrovský titul nebo český závodník Petr Ptáček, kteří poutali pozornost.

Další zajímavé jméno ve startovní listině představoval Ken Smith. Co na něm bylo zvláštního? Tento lokální matador totiž spadal do zcela jiné věkové kategorie než zbývajících osmnáct mladíků a do závodu nastoupil ve věku neuvěřitelných 78 let.

Leckdo tedy mohl očekávat, že svým juniorským soupeřům nebude stačit. A v tréninkových jízdách za běžných okolností skutečně figuroval na poslední příčce. Jako 19. se kvalifikoval rovněž do úvodního závodu víkendu. I přesto ale bylo možné pozorovat na jeho výkonech posun směrem vzhůru. Dařilo se mu totiž zrychlovat a jeho ztráta 1,9 sekundy z úvodní čtvrteční testovací jízdy na nejrychlejšího se v sobotním boji o startovní pozice zmenšila již jen na 1,4 sekundy.

I v prvním závodě byl sice pilot stáje Giles Motorsport odmávnut jako poslední, když obsadil 17. příčku, přesto ale o sobě dal vědět. Stalo se tak v úvodu, kdy úspěšně zaútočil na Ruie Andradeho a před o 58 roků (!) mladším Angolanem se poté dokázal několik kol držet.

Neděle pro něj ale zrovna růžově nezačala. Nejprve po dvou jezdeckých chybách nebyl schopen v kvalifikaci pro třetí závod zajet měřený čas. Jeho trápení navíc pokračovalo i ve druhém víkendovém klání, v němž mu znemožnily spatřit šachovnicovou vlajku potíže s motorem.

Nakonec se ale vše v dobré obrátilo a Smith se s diváky přeci jen mohl rozloučit se vztyčenou hlavou. Třetí závod, který se uskutečnil jako Velká cena Nového Zélandu, se totiž veteránovi vyvedl již o něco více. Jeho 49. start v této Grand Prix pro něj skončil nejlepším výsledkem víkendu. Vítěz tohoto klání z let 1976, 1990 a 2004 proťal cílovou čáru na 15. místě a byť byl znovu posledním klasifikovaným, po dojezdu sklidil od fanoušků velké ovace.