Spočítejte si, co přinese zvýšení životního minima. U dávek i dluhů

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 18. 2. 2020 | 4 komentáře
Na dávky dosáhne víc lidí. Jde hlavně o porodné, přídavek na dítě, pomoc v hmotné nouzi a pro zdravotně postižené. Stoupne i nezabavitelná částka při exekuci a insolvenci.
Spočítejte si, co přinese zvýšení životního minima. U dávek i dluhů

Životní minimum i existenční minimum stoupnou od letošního dubna o 13,2 procenta, aby aspoň dorovnaly inflaci od roku 2012. Obě minima se totiž víc než osm let nezvyšovala. 

Životní minimum představuje částku, která by měla stačit na jídlo a základní osobní potřeby. Existenční minimum pak ukazuje hranici příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Ani jedna z těchto částek nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ty řeší příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory a doplatek na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi.

Tabulka ukazuje, jak od dubna stoupne životní a existenční minimum. Pod ní si v naší kalkulačce můžete snadno spočítat, jak to vychází zrovna ve vaší domácnosti.

 Životní minimum od 2012Zvýšení od dubna 2020
Jednotlivec3 410 Kč3 860 Kč
První osoba v domácnosti3 140 Kč3 550 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti2 830 Kč3 200 Kč
Dítě do 6 let1 740 Kč1 970 Kč
Dítě od 6 do 15 let2 140 Kč2 420 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)2 450 Kč2 770 Kč
 Existenční minimum od 2012Zvýšení od dubna 2020
Osoba2 200 Kč2 490 Kč

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Předchozí vlády výrazně zvyšovaly minimální mzdu, zatímco životní minimum se neměnilo. Chtěly tím zvýšit motivací lidí pracovat, aby se jim nevyplatilo žít jen ze sociálních dávek. 

Jenže dvě třetiny těch, kterých se životní minimum týká, nemohou pracovat, zdůrazňovala Maláčová. Od životního minima se přitom odvíjí hranice příjmů, od níž vzniká nárok na dávky v hmotné nouziporodnépřídavky na děti či dávky pro zdravotně postižené. Ovlivňuje také výši nezabavitelného minima – sumy, která musí zůstat člověku při exekuci nebo osobním bankrotu

Zmrazení životního minima kritizovaly i neziskové organizace, které pomáhají chudým lidem. Hranice pro získání dávek v hmotné nouzi, přídavků na děti nebo dávek pro zdravotně postižené totiž v praxi rok od roku klesá. Pokud si lidé aspoň trochu vydělávají, zřejmě jim v uplynulých letech rostly příjmy, současně se jim kvůli inflaci zvyšují i výdaje. V posledních letech výrazně rostly i důchody. Hranice pro dávky přitom zůstala pevně daná, nerostla úměrně příjmům nebo cenám.

Například na přídavek na dítě či porodné dosáhnou jenom rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima. Podle Maláčové tak v posledních letech přišly o dávky desítky tisíc rodin.

Kalkulačky ukazují, jak se změní situace po dubnovém zvýšení minima.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Výpočet příspěvku na živobytí 2024

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Následující položky uvádějte průměr za poslední 3 měsíce

Další kalkulačky

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Nová kalkulačka i pro dlužníky: výpočet nezabavitelné částky

Díky zvýšení životního minima zůstane od dubna víc peněz i lidem v exekuci nebo osobním bankrotu. Stoupne totiž nezabavitelná částka, na kterou nesmí sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

Tato základní částka se doteď počítá jako dvě třetiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel.

Nezabavitelné minimum pro dlužníka bez vyživovací povinnosti zatím dosahuje 6608 korun, od dubna stoupne na 6908 korun. K tomu se přidává pohyblivá složka, která činí jednu nebo dvě třetiny zbylého výdělku. Případný zbytek čisté mzdy (v současnosti nad 26 432 korun) jde naopak celý věřitelům.  

Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu čtvrtinu na každou takovou osobu – zatím tedy 1652 korun, od dubna 1727 korun.

Pokud jste si kalkulačku vyzkoušeli, možná jste si všimli, že ukazuje hned tři výsledky. Ještě výrazněji se totiž nezabavitelná částka zvýší od letošního července. Vláda schválila i změnu jejího výpočtu.

Základní nezabavitelné minimum se pak bude počítat jako tři čtvrtiny zmíněného součtu (tedy životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení). Stoupne tedy na zhruba 7772 korun. 

Nově se bude počítat i nezabavitelná částka za každou vyživovanou osobu – místo dosavadní jedné čtvrtiny půjde o jednu třetinu základu.

Naše kalkulačka tedy ukazuje nezabavitelnou částku nyní, nezabavitelnou částku mezi 1. dubnem do posledním červnem, po zvýšení životního minima. A navíc vám už spočítáme i to, jak se projeví červencová změna.

Ať máte víc

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a příspěvek na auto v roce 2020. Kolik dostanou hendikepovaní držitelé průkazů TP, ZTP a ZTP/P a jak o dávky žádat?

Dávky pro zdravotně postižené. Kdo má nárok a kolik dělají


Od rozvodu jste odešli s nízkým výživným, které pro dítě nestačí. Začalo chodit do školy. Nebo se zlepšila finanční situace druhého rodiče. Poradíme, co s tím.

Nestačí vám alimenty? Co dělat, když potřebujete víc


Analýza porovnává všech 35 společností na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 16 parametrů.

Půjčí vám 50 tisíc, chtějí zpátky 130. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services