Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete bydlet vedle Zemana? Kus historické tvrze na Vysočině je na prodej

Autor: čad, vr - 
18. února 2020
05:01

Chcete se stát sousedem prezidenta Miloše Zemana (75), a sdílet s ním dokonce společnou chodbu? Připravte si tři miliony a můžete se stěhovat. Část domu, ve kterém strávil svůj politický exil na Vysočině, je totiž nyní na prodej!

„Bydlím Na Zámku. O víkendu se rekreuji Na Zámku. To když někomu řeknete, zní to skvěle,“ píše se v inzerátu, na který upozornil jeho čtenář. A je to tak! I když Zeman mluví o svém útočišti na pomezí Čech a Moravy jako o chalupě, ve skutečnosti jde o část historického objektu bývalé tvrze. A zatímco prezident si musí vystačit s dispozicí 1+1, byt na prodej má o tři pokoje víc. Nejen to: i další část sousedící se Zemanem je v rekonstrukci. Před domem jsou tak složeny cihly.

Všude se chlubil

„Ono to celé bylo donedávna v rukou lufťáků,“ zapředla ochotně hovor žena z městyse. „Tu část nalevo, která se teď prodává, koupili před časem rodiče pro takového mladíka ze Žďáru nad Sázavou. Ten musel prezidentovi lézt pěkně na nervy. Sousedství s hlavou státu si užíval, všude se tím chlubil,“ vyprávěla ochotně znalkyně místních poměrů. Jenže... „Ti napravo byli odněkud z Brna a se Zemanem prý nepromluvili ani slovo. Naštěstí to před časem prodali pánovi tady odvedle a on si to teď opravuje,“ přiblížila sousedské vztahy.

Náhlá změna

Na jaře roku 2018 levá, nově přistavěná část staré tvrze změnila nečekaně majitele. „Vůbec nevím, kdo se jím stal a odkud je,“ říká starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. „Vím jen, že to není nikdo z Veseláků. Celý rok tam probíhala rozsáhlá rekonstrukce. Řemeslníci sem dojížděli až odněkud z Tišnova, majitele jsem nikdy neviděl,“ dodává. A asi už ho ani neuvidí. Nový majitel totiž práce evidentně nedokončí a nemovitost svěřil do rukou brněnské realitce.

Jezdí už málo

Mimochodem, šťastný kupec nového prostoru bude se Zemanem mít i společnou chodbu, na které se v minulosti válely jeho politické dokumenty a odpočíval tam i legendární nafukovací člun Challenger. Hlavu státu ale asi moc potkávat nebude. Zeman Nové Veselí naposledy navštívil na pouhé dva dny na konci června 2019. Podmínky v jeho bytě jsou dost spartánské a prezidentovi vadí i schody kvůli neuropatii dolních končetin. Po skončení mandátu se tak hodlá stěhovat natrvalo do Lán, kde už si koupil pozemek.

Jak jezevec k doupěti přišel

Miloš Zeman alias samozvaný Jezevec z Vysočiny na místo, kde trávil deset let mezi koncem v čele ČSSD a návratem na Hrad, narazil díky inzerátu v roce 1989. To byl čerstvě vyhozen z práce kvůli článku Prognostika a přestavba, v němž kritizoval socialismus. „Po kroužení v oblasti Žďárských vrchů, kde mě zvláště lákala krásná vesnička Samotín, jsem pochopil, že mi finanční možnosti umožňují, abych koupil jen nějakou ruinu. V Lidové demokracii jsem si několikrát přečetl inzerát s podivuhodným textem Prodám domek ze šestnáctého století. Když inzerát vyšel asi popáté, dospěl jsem k názoru, že to asi bude nějaká levná zřícenina. Byla,“ píše v knize Jak jsem se mýlil v politice.

O třináct let později už nemovitost jako bývalý premiér a vzápětí i neúspěšný kandidát na prezidenta (v roce 2003 vypadl z volby po prvním kole) obýval trvale. „V roce 2002 jsem dokončil budování své vysočinské chalupy tím, že do ní bylo – stejně jako po celé vsi – zavedeno plynové topení. Odpadlo tak každodenní zimní vynášení popela a chalupa se stala celoročně obyvatelnou,“ píše. A udělal ze skromného obydlí i místo, kam se s ním jezdili radit aktivní funkcionáři, ať už z ČSSD či odjinud. Dokud zkušený praktik opět nepřijel do Prahy a všechny je znovu nepřeválcoval.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

titen33 ( 18. února 2020 16:49 )

Já bych chtěla radši bydlet vedle Kalouska, protože tam nejen že teče alkohol, ale i řeka Lužnice a dokonce do kopce, protože Kalouskovi vyplavila barák na kopci, jak sám říkal, když ho chytli ožralého ve sněmovně.

krapotkin ( 18. února 2020 11:48 )

Proč ? Měl bys aspoň hlídanej barák 24 hodin denně a nevykradli by ti ho jako na jih od velevesnice Prahy.

cesky_novinar_ ( 18. února 2020 11:36 )

Tobě do maštale zavedli internet? Tak si zkus najít pravidla pravopisu.

jezidedek ( 18. února 2020 11:02 )

okluzzifonta!! a vy ostatní socky,špíny,luzo bydlet vedle Zemana muže jen boha­tý,chy­trý,poc­tivý a ne neplatič s ubytovny!! spodina tá vždy bylela v maštaly.

levicove-smegma ( 18. února 2020 10:00 )

Vedle Zemana?
Ani po smrti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa