Dan Pekárek (21) propuštěný z karantény kvůli koronaviru vtipkoval: Nebojte, nenakazím vás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dan Pekárek (21) propuštěný z karantény kvůli koronaviru vtipkoval: Nebojte, nenakazím vás!

Student Dan při odchodu z karantény.
Student Dan při odchodu z karantény. (Foto Aha! – Michal Protivanský, Aktu.cz, Instagram)

V dobré náladě a se zásobou vtipů odcházel z karantény Nemocnice Na Bulovce student Dan Pekárek (21). Se čtyřmi dalšími Čechy tam byl dva týdny od evakuace z ohniska nákazy koronaviru, čínského města Wu-chan.

„Teplotu nemám, nic nemám, nemusíte se bát, že bych vás teď nakazil,“ vtipkoval včera ráno, když odcházel z infekční kliniky. Izolaci prý snášel dobře, ale omezení se na něm přece jen podepsala. „Už si potřebuju jít zaběhat nebo tak něco,“ vysvětlil agentuře aktu.cz. A co mu v nemocnici nejvíce chybělo? „Maminka,“ řekl stručně.

Maximální doba

Všech pět Čechů bylo na Bulovce v karanténě 14 dní, ačkoliv podle dosavadních poznatků 98 procent pacientů onemocní do desátého dne od okamžiku nákazy. „Využili jsme tu maximální inkubační dobu,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Celkem 77 testů

Všichni izolovaní byli po celou dobu v dobrém zdravotním stavu a neprojevila se u nich žádná nemoc, nákazu koronavirem pak u nich vyloučily dva testy. Celkem už u nás na koronavirus bylo testováno 77 lidí, všichni negativně. „Je dobře, že se na to myslí a přijatá opatření fungují,“ doplnila Jágrová.

Jen v rouškách

Nikdo z izolovaných neměl problémy, nepotřebovali tedy zvláštní péči. Po dobu karantény s nimi přišlo do styku asi 10 zaměstnanců nemocnice, všichni měli ochranné oděvy a respirátory. „Úkony spočívaly v měření teploty, zjišťování subjektivního zdravotního stavu, podávání potravy. Ten kontakt byl minimální,“ vysvětlila primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová.

Hrozba v letadle

V letadle spolu s evakuovanými Čechy seděl i Belgičan, u kterého testy koronavirus potvrdily. „Seděli na úplně jiných místech, než byl ten nemocný. Ale ten kontakt tam byl a ten se vždy bude řešit takovouhle izolací jako u těchto pacientů,“ upozornila Jágrová.

Sociální sítě a filmy

Pekárek si čas v karanténě krátil především pomocí elektroniky. „Odepisoval jsem lidem na otázky na Instagramu a sledoval filmy, snažil jsem se, aby mi to nějak uteklo,“ řekl včera v rozhovoru pro Frekvenci 1. „Našel jsem si v Číně spoustu přátel, takže jestli se situace uklidní, rád bych se tam vrátil,“ řekl Dan, který v bakalářském studiu pokračuje v online kurzu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.