Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo

Ačkoli se dlouho zdálo, že žádný nový Rapid nebude a pokud, tak dorazí jen jako liftback, realita je nakonec jiná. Nový Rapid je už se prodává, dokonce dál v obou verzích.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo

14.3.2020 | Petr Prokopec

Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo

/

Foto: Škoda Auto

Ačkoli se dlouho zdálo, že žádný nový Rapid nebude a pokud, tak dorazí jen jako liftback, realita je nakonec jiná. Nový Rapid je už se prodává, dokonce dál v obou verzích.

Již více než rok si můžete koupit Škodu Scala. Mladoboleslavský hatchback v nabídce automobilky nahradil Rapid, jehož prodeje nebyly zrovna světoborné. Nástupce se zrovna v tomto ohledu zatím nemůže pochlubit výrazně vyššími čísly, to ale nyní ponechme stranou. Místo toho se držme předchozího modelu, který sice zmizel z mnoha trhů, v řadě dalších zemí však zůstává v prodeji. Nikoliv však v takovém stavu, v jakém se objevil v roce 2012. Místo toho došlo na radikální inovaci, díky níž se Rapid a Scala hodně podobají.

Už dříve se světu ukázal liftback, který bude k mání v Rusku. Tam dorazí s 1,6litrovým atmosférickým nebo 1,4litrovým přeplňovaným motorem, jenž produkují 90 a 110, respektive 125 koní. Nyní se ale do prodeje dostává i sedan (skutečně sedan) pro Čínu, který bude k dispozici jen s atmosférickou jedna-pětkou naladěnou na 112 koní. V případě převodovek se pak počítá hlavně s pětistupňovým manuálem, který doplní šestistupňový automat nebo sedmistupňové DSG.

Se stejnou technikou je spojena také kratší varianta Spaceback, která dle původních spekulací ani neměla dorazit. Už jen proto, že hatchbacky v Číně nejsou až tak žádané. Značka ale nakonec publikací oficiálních ilustrací prokázala, že veškeré zvěsti se nezakládají na pravdě. Ta bude k dispozici znovu jen pro Čínu a od „ruského” modelu se neliší jen jinou karoserií, dostala i odlišnou kabinu.

Zatímco ruský Rapid se novým pojetím více blíží zmiňované Škodě Scala, neboť centrální displej multimédií se přemístil nad výdechy klimatizace do zorného pole řidiče, v Číně je architektura kabiny na stejné úrovni jako před lety. Pouze došlo k příchodu nového dotykového displeje, na který navazuje ovládání klimatizace. Škoda prý tímto krokem reflektuje tvar víka zavazadelníku, kde opětovně došlo na přesah skla z okna na plech.

Také tento neobvyklý prvek si můžete prohlédnout níže, kde nelze přehlédnout ani inovovaná světla. Čelní partie odpovídají sedanu, Spaceback se tedy rovněž chlubí výraznější čelní maskou, se kterou jsou spárovány lampy, jenž pro změnu odkazují na tradiční český sklářský průmysl.

„Čínský i ruský” Rapid Spaceback nadále stojí na postarší platformě A05. Provedení pro největší trh světa přitom dosáhne délky 4,31 metru při 1,7metrové šířce a 1,48metrové výšce. Rozvor pak činí 2,6 metru. To jsou prakticky tytéž parametry, jakými se vůz chlubit doteď. Stylu má ovšem aktuálně pomalu na rozdávání, přestože cenově se bude nadále držet při zemi - s karoserií sedan začínají ceny vozu na 78 400 yuanech (asi 265 tisíc Kč), Spaceback je o něco dražší a stojí od 81 400 yuanů (asi 275 tisíc Kč). V obou případech jde z českého pohledu o láci, tak velké a dostupné auto tu Škoda neprodává - Scala tu začíná na 377 900 Kč s horší základní výbavou a slabším tříválcovým motorem.


Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 1 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 01Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 2 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 02Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 3 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 03Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 4 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 04Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 5 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 05Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 6 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift oficialni prvni 06Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 7 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 07Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 8 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 08Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 9 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 09Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 10 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 10Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 11 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 11Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 12 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 12Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 13 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 13Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 14 - Skoda Rapid a Spaceback 2020 facelift Cina final 14
Nová Škoda Rapid 2020 byla plně odhalena jako sedan (sedan!) i jako Spaceback, jde o čínské provedení...

Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 15 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 01Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 16 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 02Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 17 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 03Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 18 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 04Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 19 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 05Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 20 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 06Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 21 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 07Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 22 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 08Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 23 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 09Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 24 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 10Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 25 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 11Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 26 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 12Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 27 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 13Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 28 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 14Nová Škoda Rapid jde do prodeje v obou verzích. Vypadá lepe, stojí ale dál málo - 29 - Skoda Rapid 2019 prvni oficialni sada 15
...ruská varianta se dočkala odlišné kabiny

Zdroj: Škoda Auto

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše