Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

ČEZ prodá Škodu Praha své dceřiné firmě ÚJV Řež

Napsal/a Robert Břešťan 18. února 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Polostátní energetická společnost ČEZ se zbavuje prodělečné Škody Praha, nadále s ní ale počítá jako s důležitou součástí budoucí stavby nových jaderných bloků. Kupujícím je ÚJV Řež, v němž ČEZ drží nadpoloviční podíl.

Chystanou transakci potvrdil na dotaz HlídacíPes.org jak prodávající ČEZ, tak kupující ÚJV Řež.

Maximálně do roka

„Bavíme se o podmínkách a mělo by to proběhnout v průběhu tohoto roku,“ říká generální ředitel ÚJV Řež Daniel Jiřička (rozhovor s ním nabídne HlídacíPes.org zítra, pozn, red.) . Většinovým akcionářem společnosti je se 52,46 % právě ČEZ.

„Jde o konsolidaci inženýrských kapacit v rámci Skupiny ČEZ, jejíž součástí je Škoda Praha i ÚJV Řež. Ty budou soustředěny do ÚJV Řež, s ohledem na přípravu nového jaderného zdroje,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že dokončení transakce očekává „v horizontu maximálně jednoho roku“.

Škoda Praha, která se na počátku loňského roku spojila se společností Škoda Praha Invest, v posledních pěti letech podle Hospodářských novin prodělala 280 milionů korun, a ČEZ se rozhodl utlumit její činnost. Nadále však počítá s tím, že know-how inženýrské společnosti využije při plánované stavbě nových jaderných bloků v Dukovanech či v Temelíně.

„Právě z toho důvodu je celá transakce realizována. Cílem je soustředit inženýrské kapacity do ÚJV Řež, která by měla hrát stěžejní inženýrskou podporu mateřské firmě ČEZ, potažmo společnosti Elektrárny Dukovany II, při výstavbě nového jaderného bloku,“ vysvětluje mluvčí Kříž.

Prodej? Stát byl proti

Škoda Praha má ve vztahu k ČEZ zajímavou historii . Obě firmy se v minulosti vzájemně žalovaly ve věci sporných pohledávek vzniklých v souvislosti se smlouvou o výstavbě Jaderné elektrárna Temelín.

V roce 2003 spory skončily kapitalizací pohledávky ČEZ ve výši 700 milionů korun a faktickým převzetím firmy, kdy ČEZ navýšil svůj podíl na bezmála 70 %. O dva roky později pak ČEZ ovládl Škodu Praha úplně.

ČEZ o prodeji své dcery uvažoval už před třemi lety. Mezi potenciálními kupci byli zájemci o dostavbu jaderných bloků v Česku – ruský Rosatom, korejská KEPCO, ale i čínská inženýrská firma Guangdong Electric Power Design Institute.

Jak už vloni napsaly Hospodářské noviny, obchod ztroskotal na nesouhlasu vlády, respektive hlavního akcionáře ČEZ – státu.

Škoda Praha se v minulosti podílela na stavbě zhruba stovky elektráren ve 25 zemích světa. Významnou roli hrála i u staveb tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)