Univerzitu studuji dál, ale po internetu, řekl Čech evakuovaný z Wu-chanu

Vysíláme   10:57aktualizováno  15:34
Pětice Čechů v pondělí opustila karanténu, v níž se ocitla po příletu z čínského Wu-chanu kvůli možné nákaze koronavirem Covid-19. Jedním z propuštěných je Daniel Pekárek, který přímo v epicentru epidemie koronaviru, ve Wu-chanu, studuje. O atmosféře v čínském městě, dvoutýdenní izolaci v nemocnici či zvýšeném zájmu médií mluvil v úterním Rozstřelu.

„Zhruba po měsíci můžu konečně chodit ven,“ popisal v Rozstřelu Daniel Pekárek s tím, že ačkoliv se o evakuaci Čechů hodně mluvilo, není středem pozornosti. „Někteří spolužáci se mě ale samozřejmě ptali, jak se mám,“ dodal.

Pekárek byl jako jediný z pětice převezených Čechů v Číně kvůli studiu, ostatní byli v provincii Chu-pej pracovně. „Jestli jsem to dobře pochopil, z Wu-chanu jsme byli dva. Zbytek byl z okolních měst,“ přibližuje.

I přes nutnou izolaci v Nemocnici Na Bulovce, vzpomíná na karanténu v dobrém. „S ostatními jsme se bavili o našich pobytech v Číně a i o koronaviru,“ vypráví. Hned po převozu do nemocnice umístili lékaři Čechy na infekční oddělení pro tropické nemoci. Zhruba po hodině jim vzali krev a provedli výtěry krku. Převezených Čechů bylo celkem pět, čtyři muži a jedna žena, která dostala vlastní pokoj.

K typickým příznakům nakažení koronavirem patří teplota, kašel a bolesti hlavy. „Já mám rýmu celoročně, je to i kvůli alergii,“ řekl Pekárek k možným symptomům nemoci, které na sobě pozoroval.

Uzavření na pokoji a odloučení od okolního světa mu nevadilo. „Nebyl to pro mě nezvyk,“ říká Pekárek, který dříve trávil hodně času doma, kde hrál počítačové hry. Z Číny si odvezl právě i tipy na nové mobilní hry. Kromě toho mohli pacienti na pokoji i posilovat.

Roušku Pekárek v Česku nenosí. „Na běhání jsem v Číně roušku nosil. Momentálně ale nevidím důvod ji mít. Rouška je celkově v Asii módním doplňkem, pohled v Evropě na roušku je prostě jiný,“ popisuje svůj pobyt v Číně převezený Čech.

V den, kdy byl Wu-Chan uzavřen, propukla ve městě mírná panika. Obchody byly několik dnů prázdné, poté však již nebyl problém roušky či jídlo obstarat. Zásobování by tak teď podle Pekárka nemělo být problémem. Ve Wu-chanu je ovšem nedostatek zdravotnického materiálu. Jedno z mála omezení je ve veřejné hromadné dopravě.

Výuka probíhá on-line

Studenti do školy už vůbec nechodí, pro čínské i mezinárodní studenty platí on-line výuka. „Od včerejška máme on-line lekce,“ popisuje situaci ve škole Pekárek. Školy ve Wu-chanu jsou atraktivní především pro lidi z arabských zemí, pro které je studium v Číně levnější.

České úřady se snažily své občany z Číny rychle evakuovat. „Já jsem o sobě dal vědět. Volal jsem na český konzulát v Pekingu. Maminka volala na ministerstvo zahraničí,“ popisuje student. Komunikace byla bezproblémová a všichni se snažili české občany evakuovat, popsal Pekárek. Všichni však takové štěstí neměli, některé africké země své občany z Číny odvést nechtěly.

Slabost pro čínské dívky

Pekárek měl v Číně přítelkyni, která zůstala v provincii Chu-pej. „Momentálně máme pauzu, protože opravdu nevím, kdy se do Číny budu vracet,“ popsal svůj partnerský vztah s čínskou dívkou, který přiznává, že má pro čínské dívky slabost.

Některé informace jsou podle Pekárka v médiích trochu zkreslené. Mrtvá těla v ulicích neviděl, přístup v nemocnicích byl podle převezeného studenta profesionální.

Studijní systém v Číně Pekárkovi vyhovuje. Přestože studuje v anglickém jazyce, čínštinu má jako povinný předmět. Srovnání Číny s jinými komunistickými státy Pekárek odmítá a rád by se do Číny vrátil na dostudování.

Čechy, kteří před dvěma týdny přicestovali z Číny a byli testování na koronavirus, lékaři v pondělí ráno propustili z izolace v pražské Nemocnici Na Bulovce. Opakované testy potvrdily, že jsou zdraví.

„Měli jsme štěstí, že to byli mladí lidé, inteligentní, odolní,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Podle ní s pěti Čechy nebyl žádný problém, karanténě se podrobili dobrovolně.

Student softwarového inženýrství už dříve řekl, že by se rád na prestižní univerzitu v Číně vrátil, až se situace uklidní.

Ačkoliv neměl žádné zdravotní problémy a úvodní testy na koronavirus vyšly negativně, karanténu ocenil. „Nechci ohrozit nikoho ve svém okolí. Jelikož nemohu opouštět pokoj, ležím, odpočívám, koukám na televizi a volám nebo si píšu s lidmi přes mobil a sociální sítě,“ řekl MF DNES v úvodu izolace mladík.

Pravidelně si psal například se svou matkou, která byla za jeho pobyt v nemocnici také ráda kvůli klidu svého okolí. „Chtěli jsme ho mít zpátky u nás. Nečekali jsme, že pro něj přiletí vládní speciál. Plánovali jsme synovi zaplatit cestu sami,“ řekla Karin Pekárková v rozhovoru pro iDNES.cz.

Čechy, kteří uvázli v uzavřeném Wu-chanu, se podařilo evakuovat začátkem února zhruba po týdnu od jejich objevení. Do vlasti se vrátili přes Francii a Belgii, přivezl je francouzský speciál. Část cesty s nimi bylo i 36 lidí, kteří měli potenciální symptomy nákazy.

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 1 868 lidí. Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72 436 lidí. Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Podle studie, kterou v úterý zveřejnilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, činí úmrtnost na Covid-19 2,3 procenta. V provincii Chu-pej je nicméně o něco vyšší a to 2,9 procenta. 

Nejvíce případů onemocnění a úmrtí je právě v Číně, mimo pevninskou Čínu bylo zatím hlášeno pět úmrtí – v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách, ve Francii a v neděli přibyl první mrtvý na Tchaj-wanu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rusko Rusům! Putin kráčí nad propastí, nenávist k migrantům nabírá na síle

28. března 2024

Premium V Rusku po teroristickém útoku na koncertní centrum na okraji Moskvy rostou protiimigrantské...

IS bourá ruské teorie o vazbách teroristů na Kyjev, vyzývá k útokům na „křižáky“

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  19:44

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...