Na skutečné první prací stroje si muselo lidstvo počkat zhruba do poloviny 18. století. Za počátek historie pracích strojů lze však považovat už rok 1691, kdy byl udělen první patent na prací stroj.

18. století

První patent na prací stroj byl udělen v Anglii roku 1691. Nákres tohoto stroje se objevil v lednovém čísle časopisu The Gentleman's Magazine roku 1752. Na základě tohoto nákresu zkonstruoval roku 1767 v bavorském Řezně německý protestantský teolog, přírodovědec a vynálezce Jacob Christian Schäffer historicky první prací stroj – prací vanu. Henry Sidgler získal roku 1782 britský patent na první pračku z klecového bubnu z dřevěných prutů, která se otáčela klikou v šestihranné kádi. Jednou z prvních technologických inovací praček bylo použití uzavřených nádob, bubnů nebo umyvadel, které měly žlábky, lopatky nebo pádla, o které se prádlo omílalo, a tím se odstraňovaly nečistoty. V roce 1790 sestrojil Edward Beetham další prací zařízení, které fungovalo na principu praní proudem vody. Vynálezce Nathaniiel Briggs z New Hampshire vynalezl v roce 1797 první mechanické prací zařízení, které zahrnovalo nalití horké vody do nádržky opatřené vypouštěcím kohoutem, točením páky se prádlo pralo. Součástí zařízení byly dva válce, mezi kterými se prádlo protáhlo a tím se zbavilo vody. Konstrukce bubnových praček se postupně vylepšovala, dřevěný materiál bubnů se nahrazoval kovovým a tím bylo umožněno, aby se buben točil nad ohněm, což umožnilo udržovat teplotu vody.

Za historické milníky 18. století v oblasti mechanických pracích zařízení lze považovat rok 1767, kdy Němec Jacob Christian Schäffer zdokonalil tzv. prací vanu.

19. století

Roku 1851 přišel Američan James King s vynálezem bubnu pro ručně poháněné pračky, který se v některých přístrojích využívá dodnes. Roku 1858 americký toárník Hamilton E. Smith z Pensylvánie v USA sestrojil pračku s vertikálně uloženým bubnem, v jehož vnitřku byly lopatky na klikový pohon. Ruční pohon pracích bubnů někdy nahradil jednoválcový benzínový motor. Osmihranný dřevěný buben, který byl vložen do dřevěné nádoby naplněné mýdlovou vodou, vyrobil roku 1860 Thomas Bradford. V roce 1862 byla na londýnské výstavě v roce 1862 představena patentovaná „kombinovaná vířivá pračka s válečky pro ždímání nebo mandlování“ od Richarda Lansdale z Pendletonu v Manchesteru. Podle historiků však titul „vynálezce praček“ nepatří britskému vynálezci Bradfordovi, ale americkému Williamu Blakstoneovi. Ten pro svou manželku vyrobil roku 1874 „High Speed Rotary Washing Machine“ které se v mnoha domácnostech těšily velké oblibě. Blackstone se stal vůbec prvním výrobcem praček na světě. Voda se však stále ohřívala odděleně na kamnech, některé modely umožňovaly díky kovovým bubnům ohřívání vody pod ním, zatápělo se uhlím nebo dřevem, prádlo se tak mohlo vyvařovat přímo v pračce.

Konec ručního praní v zemích českých

Konec ručního praní v českých zemích přišel s rokem 1900. Valchy začaly nahrazovat dřevěné ruční pračky, které prodával jistý Joža Rak z Hranic. Technologie jeho ruční pračky však značně zaostávala v novinkách, které v té době začaly zaplavovat trh. Jednalo se o německé prací stroje, které však byly velmi drahé. Roku 1904 založil Rak svou vlastní výrobu a pod značkou Rak a Wollner začal vyrábět první prací stroje v Čechách. Na vánoce roku 1904 představila firma první pračku značky Ideal. Pračky měly páku nebo kolo, které s prádlem točily. Mechanické pračky Ideal vyráběné od roku 1904 firmou Rak a Hobza Hranice měly takzvaný prací kříž a byly dokonalejší než valchové pračky. Vypraly prádlo lépe, ale poškozovaly ho.

První elektrické pračky

Elektrické pračky byly inzerovány a diskutovány v tisku již v roce 1904. První pračku poháněnou elektřinou vyrobil v roce 1906 americký inženýr Alva John Fischer. Ten také přišel s novinkou a prací buben umístil na horizontální ose, což v té době bylo technicky poněkud složitější řešení. Praní na elektrický pohon bylo mnohem rychlejší a účinnější. První elektrickou pračku s názvem Thor uvedla roku 1908 společnost Hurley Machine Company z Chicaga. Prvenství elektrických praček je historiky dodnes diskutováno, uvádí se, že americký inženýr Alva John Fisher vynalezl první elektrickou pračku už v roce 1901, svůj vynález patentoval až roku 1910.

20. století

Od roku 1920 už byly otočné mechanizmy praček poháněny elektřinou, ovládací prvky však byly stále manuální. Až roku 1930 se objevily první automatické pračky, do kterých byly zabudovány tlakové snímače, tepelné termostaty a časovače. Roku 1937 byla vynalezena plně automatická pračka, měla spotřebu 150 litrů vody a udržovala teplotu vody v rozmezí 55 až 70 °C. Pračky ve 40. letech již byly bubnové, napouštěly vodu, ohřívaly, praly až do 50. let 20. století. V roce 1950 byl vynalezen časový spínač, jednotlivé úkony byly prováděny v jednom bubnu a byly řízeny nastavitelným programátorem. První automatické pračky naší výroby spatřily světlo světa již v roce 1957 v závodě Romo ve Fulneku.

Život byl v historii velmi náročný, připomeňte si v galerii, jak se kdysi žilo.