Opoziční poslanci z DS podržali Smer a SNS

Poslanci Národnej rady SR dnes nebudú rokovať o návrhoch zákonov programu mimoriadnej 58. schôdze parlamentu. Schôdza bude pokračovať v stredu o 9:00. Členom zákonodarného zboru to po rokovaní poslaneckého grémia oznámil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Dôvodom prerušenia schôdze sú šiesti poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová, ktorí ani po opakovaných výzvach Danka nechceli opustiť rečnícky pult.

18.02.2020 11:52 , aktualizované: 15:21
debata (536)

VIDEO: Reakcia nezaradených poslancov a členov strany DS k hlasovaniu o otvorení mimoriadnej schôdze.

Video

Februárová schôdza už nebola plánovaná, Danko ju však zvolal po tom, ako vláda schválila tri právne normy. Za program schôdze hlasoval poslanecký klub Smeru aj SNS. Podporil ho tiež poslanec Mosta-Híd Eduard Adamčík, ale aj poslanci ĽSNS. Z nezaradených poslancov boli za program mimoriadnej schôdze aj Rastislav Holúbek, Natália Blahová (DS), Miroslav Ivan (DS), Juraj Kolesár, Peter Marček, Jana Nehézová, Jozef Rajtár (DS), Martina Šimkovičová, Ľubomír Galko (DS), Renáta Kaščáková (DS) a Milan Špánik. Proti hlasovalo 13 poslancov, prevažne poslanci SaS.

VIDEO: Blokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu.
Video

Poslanci strán Most-Híd, SaS, Sme rodina a mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí nepodporili otvorenie mimoriadnej schôdze. Naopak, za otvorenie schôdze hlasovali nezaradení poslanci, ktorí sú na kandidátke Demokratickej strany (DS).

Program mimoriadnej schôdze parlamentu o sporných stámiliónových opatreniach poslanci po otvorení schválili, za bolo 77 poslancov.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) následne prerušil rokovanie NR SR. Dôvodom boli nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého, ktorí na rečnícky pult priniesli tortu a nechcú ju zo sály vyniesť. Danko podotkol, že takéto konanie "nie je hodné poslanca a duplom nie predsedu strany a je v rozpore s rokovacím poriadkom. Beblavý žiadal o prednesenie procedurálneho návrhu, Danko to však neumožnil. Beblavý chcel vysvetliť, prečo tortu do pléna priniesol. Novinárom pred rokovaním vysvetlil, že ide o svadobnú tortu budúcej koalície zloženej zo Smeru, SNS a ĽSNS. Danko napokon vykázal z rokovacej sály nezaradených poslancov a dal im absenciu.

Poslanci mali rokovať o zavedení trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o situácii okolo Istanbulského dohovoru.

Vláda schválila zmenu a vyjadrila súhlas s Istanbulským dohovorom

Vláda SR navrhuje NR SR zmeniť uznesenie k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) a nesúhlas s dokumentom nahradiť súhlasom. Vyplýva to z uznesenia, ktoré vláda prijala v utorok per rollam.

Kabinet v utorok navrhol zmeniť znenie schváleného návrhu na poslednom rokovaní vlády (12. 2.) a v uznesení NR SR nahradiť nesúhlasné stanovisko s dokumentom OSN súhlasom. Rovnako vláda navrhla do uznesenia parlamentu doplniť vetu, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa Ústavy SR, ktorá má prednosť pred zákonmi.

Úrad vlády (ÚV) SR v tejto súvislosti vysvetľuje, že vláda názor na Istanbulský dohovor nemení a naďalej s ním nesúhlasí. „Po dohode s NR SR a v zmysle návrhu prezidentky SR išlo len o formálne upravenie uznesenia, aby nevznikli pochybnosti pri hlasovaní,“ uvádza tlačový a informačný odbor ÚV SR. Zmenený je len návrh uznesenia NR SR, a to preto, aby bolo umožnené v parlamente hlasovať a aby mohla vláda do NR SR predložiť návrhy na vyslovenie nesúhlasu.

Vláda minulý týždeň vyjadrila nesúhlas s Istanbulským dohovorom a navrhla parlamentu urobiť to isté. Stanovisko vlády súviselo s niektorými ustanoveniami dokumentu, týkajúcimi sa definícii rodiny a rodovej agendy. Cieľom bolo prispieť k definitívnemu ukončeniu procesu odmietnutia dohovoru, keďže existujú viaceré právne výklady o správnosti postupu.

VIDEO: Vyjadrenie strany Most-Híd pred mimoriadnou schôdzou parlamentu. Predseda Béla Bugár uviedol, že strana nepodporí program tejto schôdze.

Video

Právnici už v pondelok (17. 2.) poukazovali na to, že Ústava SR predpokladá len to, že vláda predkladá do parlamentu medzinárodnú zmluvu na jej schválenie, teda na vyslovenie súhlasu NR SR. „V prípade Istanbulského dohovoru však návrh žiada parlament o vyslovenie nesúhlasu s ním, z čoho vyplývajú praktické problémy,“ uviedol vedúci Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marián Giba. Vysvetlil, že ak parlament návrh vlády schváli, vysloví nesúhlas. „Návrh vlády tak, ako je formulovaný, teda nedáva parlamentu žiadnu možnosť vysloviť s ratifikáciou súhlas, iba nesúhlas. Navyše, má formu postupu, ktorý ústava nepozná. Obávam sa teda, že akokoľvek sa o ňom parlament uznesie, nebude to mať právnu relevanciu a z tohto pohľadu je v podstate jedno, či sa lehoty pre druhé a tretie čítanie dodržia alebo nie,“ upozornil Giba.

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

VIDEO: Vyjadrenie strany SaS pred mimoriadnou schôdzou parlamentu.
Video

Počas schôdze sa budú členovia pléna vyjadrovať aj k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorej cieľom je, aby bol od decembra tohto roka zavedený trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov majú v tomto roku dosiahnuť 589 miliónov eur ročne. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

VIDEO: Vyjadrenie strany Za ľudí k mimoriadnej schôdzi parlamentu.

Video

Poslanci majú rokovať aj o návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorého sa mesačný prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka zvýši z 24,95 eura na 50 eur. Aj týmto návrhom by sa mal parlament zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní. Zvýšenie prídavkov na deti si v budúcom roku vyžiada 300 miliónov eur, v roku 2022 to má byť 333 miliónov eur a v roku 2023 už 341 miliónov eur.

VIDEO: Vyjadrenie koalície strán PS/Spolu k mimoriadnej schôdzi parlamentu.
Video

Cieľom vládneho návrhu zákona, ktorým sa zrušuje zákon o diaľničnej známke, je zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva. Účinnosť návrhu zákona je od 1. januára 2021.

Zámer zvolať mimoriadnu schôdzu k daným zákonom oznámil na tlačovej konferencii 11. februára predseda vlády Peter Pellegrini. Podmienkou predsedu NR SR a Slovenskej národnej strany Andreja Danka na zvolanie schôdze bolo to, aby vláda predložila do parlamentu aj Istanbulský dohovor a zrušenie diaľničných známok. Predseda tretej vládnej strany Most-Híd Béla Bugár v reakcii uviedol, že strana nepodporí program takejto schôdze. Naopak, istú podporu majú od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Zámer Smeru zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici. Politológ Grigorij Mesežnikov to označil za populistický ťah a zúfalý pokus Smeru osloviť voličov.

536 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Istanbulský dohovor #trináste dôchodky