Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Senát si vybere nového předsedu. Favoritem je Vystrčil, nominován je i Růžička

Předseda senátu Miloš Vystrčil. foto: ČTK

Praha - Senát ve středu rozhodne o tom, kdo se stane jeho novým předsedou po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS). Adepty jsou předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil a nynější první místopředseda horní komory Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). Nikdo jiný nebyl nominován, potvrdila dnes senátní volební komise.
  13:14

Za favorita je pokládán Vystrčil, kterému podporu vyjádřili zástupci KDU-ČSL a ANO. Senátoři budou předsedu volit v tajné volbě, a proto podle předsedy senátorů STAN Petra Holečka výsledek není předem dán.

Senát o Kuberově nástupci rozhodne 19. února. Vystrčila podpoří hnutí ANO

Senátoři budou o předsedovi horní komory rozhodovat ve středu dopoledne. Výsledek prvního kola tajné volby by mohl být znám už hodinu před polednem, řekl novinářům předseda volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO). Záležet bude na tom, kolik času senátorům zabere debata před volbou.

Místo v čele Senátu připadlo ODS po předloňských senátních volbách, po nichž kluby občanských demokratů a Starostů měly po 18 členech. Od obsazení křesla předsedy horní komory se pak odvíjelo i další povolební uspořádání Senátu. Právě kvůli tomu se nyní rozhodli podpořit Vystrčila představitelé KDU-ČSL a ANO.

ODS nominovala po zesnulém Kuberovi do čela Senátu Vystrčila, Starostové navrhli Růžičku

Senátoři STAN se rozhodli nominovat Růžičku jako aktuálně nejsilnější frakce s 19 členy. Klub posílil díky loňskému vítězství Davida Smoljaka (za STAN) v doplňovacích senátních volbách v Praze. „Pociťovali jsme právo nejsilnějšího klubu nominovat svého kandidáta,“ uvedl již dříve Holeček.

ODS má i po Kuberově úmrtí v klubu 18 senátorů, protože do něj minulý týden vstoupila Jitka Chalánková (nezávislá), která do té doby v žádné z frakcí nebyla. Klub KDU-ČSL a nezávislých má 15 členů, klub ANO sedm členů. Spolu s klubem ODS sdružují tyto frakce dohromady polovinu všech senátorů, jichž je nyní 80. Kuberův nástupce v Senátu za Teplicko vzejde až z doplňovacích senátních voleb, jejichž první kolo bude na konci března.

Sociálních demokratů je v Senátu 13, početně nejmenší je šestičlenný Klub pro liberální demokracii - Senátor 21. Dva senátoři, Pavel Fischer (nezávislý) a Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), nejsou členy žádného klubu.

Kubera zemřel náhle 20. ledna, bylo mu 72 let. Jeho nástupce v čele Senátu bude vést horní komoru do podzimních senátních voleb, v nichž se třetina členů horní komory obmění. Na základě upraveného povolebního rozložení sil v Senátu si pak jeho členové před koncem roku vyberou nové vedení.

Kandidáti na předsedu horní komory budou uvedeni na jednom hlasovacím lístku v abecedním pořadí. Senátoři na něm zakroužkují pořadové číslo preferovaného kandidáta, zatímco číslo druhého z adeptů přeškrtnou. Zvolen bude ten, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se to v prvním kole nepodaří, následovat bude druhé kolo. Volební komise předpokládá, že hlasování a sčítání potrvá zhruba čtvrthodinu.

Autor: