Praní peněz ve velkém. Čína se v rámci boje s koronavirem pustila do dezinfekce své měny

juany

Čínské bankovky začnou být dezinfikovány ve velkém

0Zobrazit komentáře

Hrozba jménem koronavirus si po celém světě vyžádala již téměř 1 800 obětí. Čína proto hledá další způsoby, jak co nejvíce omezit šíření této nemoci, a zaměřila se na své bankovky a mince, které stahuje z oběhu a dezinfikuje.

Bankovky a mince uchovávají více než jen svou nominální hodnotu v rámci ekonomiky státu, který ji emitoval. Pokud bychom minci či bankovku vložili pod mikroskop, otevřel by se nám zcela nový svět plný mikrobů a bakterií. V běžném případě se jedná o problém, který vyřeší umyté ruce. Ovšem v Číně nyní představuje kontakt s bankovkami jednu z cest, jak se nakazit koronavirem.

Studie z roku 2017 prokázala, že na jednodolarové bankovce, která byla stažena z oběhu v New Yorku, se nacházelo 397 druhů bakterií. Ty se na bankovky dostávají nejčastěji z lidských rukou, okolního prostředí a dalších bankovek, se kterými se dostanou v peněžence do kontaktu. Tato studie také dokázala, že bakteriím se daří na měně přežít poměrně dlouho. Například virus chřipky je schopen na bankovce setrvat až 12 dní.

koronavirus2

Foto: Steven Cheng/Flickr

Tržiště jsou ideálním prostředím pro šíření viru

Jak dlouho je na předmětech, a tedy i mincích či bankovkách, schopen přežít koronavirus, není podle Světové zdravotnické organizace známo. Odhady však hovoří minimálně o několika hodinách, což je dostatek času na to, aby se mohl virus rozšířit i mezi několika osobami. Přitom k jeho likvidaci stačí na povrch aplikovat některý ze základních dezinfekčních prostředků. A přesně takovou očistu naordinovala Čína bankovkám a mincím svého jüanu.

Příliš pomačkané, potrhané nebo znečištěné bankovky jsou pravidelně skartovány a nahrazovány bankovkami novými. V případě eura jsou takto každý měsíc likvidovány bankovky a mince v hodnotě půl miliardy eur, tedy asi 12,4 miliardy korun, jak informoval deník The New York Times. To je ale asi jediný pravidelný postup, jak se stát o svou měnu stará.

Jenže když se vaše bankovky stanou jednou z cest, kterou se šíří smrtící virus, kvůli kterému se vás obává celý svět, je nutné přistoupit k mnohem speciálnější péči. Čínské banky proto měnu začaly ve velkém dezinfikovat za použití ultrafialového světla či vysokých teplot, jak informoval magazín Channel News Asia. Takto ošetřené bankovky navíc hned nevrací zpět do oběhu, ale jsou až na dva týdny uloženy, aby bylo zajištěna likvidace skutečně všech organismů. Čínská centrální banka se navíc nechala slyšet, že v úvahu připadá i emise zcela nových bankovek.

koronavirus1

Foto: David Shackelford/Flickr

Roušky na obličeji patří mezi standardní výbavu osob na čínských ulicích

Do jaké míry bude toto řešení účinné, se teprve ukáže. Mnoho Číňanů se v posledních letech spoléhá především na bezkontaktní způsob placení a do kontaktu s měnou nemusí vůbec přijít. Navíc lze předpokládat, že většina obyvatel je s nebezpečím přenosu bakterií skrze bankovky obeznámena a již nyní se mu vyhýbá.

Toto opatření nicméně jen potvrzuje závažnost situace, ve které se Čína v současné době nachází. Asijská velmoc má celkově 1,38 miliardy obyvatel, z toho 11 milionů z nich žije přímo ve Vu-chanu, který je označován jako epicentrum celé nákazy. Toto město, stejně jako celá provincie Chu-pej, je odstřiženo od zbytku světa, lidé nesmí ven, ani dovnitř a tamní nemocnice nestíhají.

Smrtící virus i kokain

Pokud jste až doposud neměli tušení, že bankovky mohou být semeništěm choroboplodných zárodků, vězte, že na sobě mohou nést i další zajímavosti, jako je například kokain. Ten byl objeven až na 90 % všech zkoumaných amerických a kanadských dolarů. V případě libry neslo stopy kokainu dokonce 99,9 % všech zkoumaných vzorků bankovek. A o moc lépe si nevedly ani eurové bankovky testované ve Španělsku, na kterých byl kokain objeven v 94 % případů.

tomanek-trask

Přečtěte si takéŠéf Trasku Filip Tománek: České banky čekají v roce 2020 internet věcí i plně bezpapírové pobočkyŠéf Trasku Filip Tománek: České banky čekají v roce 2020 internet věcí i plně bezpapírové pobočky

S tím souvisí také zajímavost, o které již dříve informoval deník Independent. Důvodem, proč se na bankovkách objevuje kokain tak často, je užívání bankovek k jeho šňupání. Když ale před pár lety britská vláda vydala nově zpracované librové bankovky, začali si uživatelé kokainu stěžovat na to, že jsou díky plastovému zpracování bankovky až příliš ostré a snadno se o ně poraní. Tyto otevřené ranky pak představují nebezpečí, protože díky nim hrozí riziko infekce, či přenosu žloutenky nebo viru HIV.

dolary

Srolované bankovky jsou oblíbeným způsobem jak požívat kokain

Diskuze (0)

Novinka

Anonym