Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci si rozdělili první dny zimních testů

Jezdci si rozdělili první dny zimních testů

Kdo se na trať dostane již zítra?

Zimní dovolená jezdcům oficiálně končí. Teď se aklimatizují ve Španělsku a většina z nich již zítra usedne do nových vozů a začne předsezonní testování.

Letos bude testování rekordně krátké. Místo dvou čtyřdenních testů jsou naplánovány pouze dva třídenní. Každá porucha tak bude tým stát mimořádně cenný čas na trati. První část začíná zítra a skončí 21. února, druhá bude od 26. do 28 února. Týmy krátce na to naloží vozy do kontejnerů a ty zamíří do australského Melbourne, kde se 15. března pojede první velká cena sezony 2020. Oba zimní testy proběhnou na Katalánském okruhu.

Pevný harmonogram nezveřejnil Mercedes. Jisté je pouze, že jeho jezdci se budou střídat a že o pořadí se bude rozhodovat na denní bázi. V posledních letech se zpravidla každý den vystřídali Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, aby je dlouhé hodiny za volantem příliš nevyčerpaly, protože se tento tým úspěšně snažil najet více kilometrů než konkurenti.

Minimálně první den se budou v monopostu v polední přestávce střídat i jezdci týmů Renault, Racing Point, Alfa Romeo a Williams. Tým Alfa Romeo zatím jako jediný oznámil účast testovacího jezdce, na trať se již zítra dostane Robert Kubica. Esteban Ocon se poprvé ukáže jako jezdec Renaultu a hned zítra se s vozem seznámí i jediný letošní nováček Nicholas Latifi. V top týmech dostali přednost zkušenější jezdci. Ve Ferrari Sebastian Vettel, v Red Bullu Max Verstappen.

Mezi týmy již nefiguruje Toro Rosso. V zimě se přejmenovalo podle módní značky Red Bullu, takže teď nese jméno Scuderia AlphaTauri Honda a letošní šasi označení AT01. Alfa Romeo upravilo své jméno na Alfa Romeo Racing Orlen, ze Scuderie Ferrari je opět Scuderia Ferrari Mission Winnow. Haas loni přišel o titulárního sponzora a opět to je pouze Haas F1 Team. Racing Point také přišel o titulárního sponzora SportPesa, ale na testech je již s novým, jako BWT Racing Point F1 Team.

       19.02.      20.02.      21.02.
Mercedes      
Ferrari Sebastian Vettel Sebastian Vettel/Charles Leclerc  Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Alexander Albon Max Verstappen/Alexander Albon
McLaren Carlos Sainz Lando Norris Lando Norris/Carlos Sainz
Renault Esteban Ocon/Daniel Ricciardo Daniel Ricciardo/Esteban Ocon Esteban Ocon/Daniel Ricciardo
AlphaTauri Daniil Kvjat Pierre Gasly Daniil Kvjat/Pierre Gasly
Racing Point Sergio Pérez/Lance Stroll Sergio Pérez Lance Stroll
Alfa Romeo Robert Kubica/Antonio Giovinazzi Kimi Raikkönen Antonio Giovinazzi
Haas Kevin Magnussen Romain Grosjean Romain Grosjean/Kevin Magnussen
Williams George Russell/Nicholas Latifi George Russell Nicholas Latifi