Apple Pay slaví rok v Česku. iPhonů je méně, přesto překonávají Google Pay a spol.

Před rokem (19. února 2019) Apple v česku spustil platební službu Apple Pay. Rychlá adopce a velmi povzbuzující čísla z první vlny bank povzbudila většinu konkurentů a dnes službu podporuje drtivá většina českých bank, některých fintechů (Revolut, Twisto, Curve) a poskytovatel bemefitních programů Edenred.

Podobně je na tom i Google Pay, ovšem zde byla adopce započatá na podzim 2017 pozvolnější. Banky často buď čekaly na Apple, nebo využívaly vlastní řešení, od kterých postupně upouští. I kvůli tomu je dnes u většiny bank kupodivu mnohem více uživatelů využívající právě Apple Pay. V případě České spořitelny, Komerční banky nebo Air Bank je počet jablečných uživatelů dokonce skoro dvojnásobný. U poslední jmenované známe i počty uživatelů Garmin Pay a FitBit Pay, které používá pouhých 2 500 respektive 300 uživatelů, vlastní řešení My Air pro Android pak dalších 64 tisíc uživatelů. Z bank, které poskytly statistiky je výjimkou pouze Moneta, kde nad Applem o čtvrtinu vede Google Pay.

     uživatelů Apple Pay      uživatelů Google Pay  
Česká spořitelna 135 000 60 000
Komerční banka 100 000 55 000
Moneta Money Bank 56 000 70 000
Air Bank 100 000 44 000

Důvodem převahy Apple Pay je jednak větší ochota uživatelů Applu používat moderní technologie, ale i prakticky stoprocentní podpora v telefonech. Zatímco všechny nově prodávané iPhony a hodinky Apple Watch bezkontaktní placení podporují, v případě Androidu stále přichází na trh významné procento telefonů bez čipu NFC.

Apple Pay výrazně dominuje i v objemu transakcí. U výše zmíněných čtyř bank byly od spuštění Apple Pay uskutečněny transakce celkem za 21,8 miliardy Kč, kdežto Google Pay je na třetině (7,25 miliardy Kč). Z průzkumů vyplývá, že uživatelé Applu platí bezkontaktně mnohem častěji a vyšší částky. Obecně platí, že mobily používáme hlavně na placení menších částek, u větších stále raději sáhneme po platební kartě (alespoň podle informací České spořitelny a Komerční banky).

Fintech Twisto, který byl v první vlně spuštění Apple Pay přidává i zajímavou statistiku o tom, jak spuštění Apple Pay změnilo platební chování uživatelů. Podle průzkumu placení mobilem/hodinkami preferuje 93% dotázaných a 61% respondentů si už nepamatuje PIN ke své platební kartě.

Diskuze (15) Další článek: Datart nabízí „šrotovné“. Při koupi smartphonů a další elektroniky dostanete až tisícovku slevu

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , , Chování uživatelů, Uživatelé, My AI, Moneta Money Bank, Poštovní spořitelna, Rich, Placení, Mastercard a Maestro, MBank CZ,