Robotická rikša tak trochu jinak. Adam Savage z Bořičů mýtů zapřáhl malého robopsa od Boston Dynamics

Filip HouskaFilip Houska

spot-savage-1

Foto: Adam Savage’s Tested/YouTube

Adam Savage a jeho rikša, kterou táhne malý Spot

0Zobrazit komentáře

Jen těžko byste hledali konstrukčně i pohybově pokročilejší roboty než ty, které už několik let vyvíjí původem americká společnost Boston Dynamics. Ačkoliv s dynamicky vyspělými roboty, které se podobají zvířatům nebo člověku, experimentuje více výrobců (především těch asijských), po stránce schopností na firmu založenou v roce 1992 Marcem Raibertem, kterého nepotkáte jinak než v havajské košili, stále velkou měrou ztrácí.

Věc se má tak, že někteří zástupci robotického světa firmy Boston Dynamics, kterou má od roku 2017 pod křídly japonský gigant SoftBank, dokáží vskutku fascinující věci, jež dokáží nahnat strach. Například humanoid Atlas zvládá s přehledem salta a další akrobatické kousky s přesahem do parkouru, zatímco „robopes“ Spot zvládne hravě spolupracovat s ostatními roboty.

Boston Dynamics těmito pokroky ukazují, jak se jednou skuteční roboti mohou v běžném světě chovat a proč by mohli být skvělými technologickými doplňky například do skladů. Potenciální využití těchto naprogramovaných potvůrek je ovšem mnohem širší a přesvědčuje se o něm i průmyslový designér Adam Savage, který se proslavil jako moderátor oblíbeného vědeckého pořadu Bořiči mýtů.

V rámci svého pořadu Tested, v němž se zabývá různými výdobytky moderní technologické doby, si od Boston Dynamics vypůjčil zmíněného robotického psa Spota, aby ověřil jeho schopnosti ve skutečném zápřahu. A to doslova. Napojil na něj malý viktoriánský vozík a uvnitř své dílny si vytvořil novodobou rikšu, kterou otestoval v reálném světě.

Osvědčil se i v terénu

Jak ukazuje přiložené video, Spot skutečně dokázal vozík spolu se Savagem, který má podle Wikipedie vážit zhruba osmdesát kilogramů, utáhnout, aniž by pociťoval žádné výrazné problémy. Akci ovšem video zachycuje pouze krátce, proto je otázkou, zda by Spot coby rikša zvládl táhnout dospělého jedince po silnici déle než pár minut.

Fór je v tom, že podobný koncept dopravního prostředku si bude moci v budoucnu postavit patrně kdokoliv, kdo bude ochoten utratit částku v přibližné výši pořizovací ceny automobilu – právě za tolik, bez bližšího upřesnění, chce Boston Dynamics svého Spota prodávat. Robopes se postupně dostává do prodeje od loňského roku, ale zatím nejsou známy žádné bližší detaily.

Ještě předtím, než se Savage spolu s inženýry vrhl do dílny, aby pracovali na netradiční rikše, vzal úspěšný moderátor Spota na procházku do terénu a záměrně ho vystavil náročnějším úkolům jako lezení do kopce, přes balvany, po schodech a podobně. Ani to s malým žlutým „robopsem“ nijak zvlášť nepomohlo a potvrzuje, že Boston Dynamics patří k špičce, co se týče vývoje realistických robotických strojů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym