bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: TOP 5 hráčů této sezony při oslabení

18. února 2020, 19:10

Adam Papoušek

Už je zvykem hovořit i v těch nejproslulejších médiích především o ofenzivních hráčích, jejich gólech a asistencích, případně vyzdvihovat brankáře a jejich čísla. Málo prostoru se pak věnuje hokejistům, kteří jsou nasazování na oslabení. Přitom jejich výkony při těchto situacích kolikrát rozhodují i celé zápasy.

Neočekávejte v našem výběru, který mimo jiné není seřazen podle žádné hierarchie, typy bruslařů, kteří při každém oslabení zblokují hned několik střel a takzvaně jsou ochotni obětovat pro svůj tým cokoliv ze svého těla.

Mezi analytiky se totiž nedávno rozmohla novinka, která dostala jistý titulek 'Penalty Kill Power'. Do nejlepšího kvadrantu jsou pak vybráni hráči, kteří nejen nejlépe eliminují jakékoliv střelecké pokusy soupeře, ale zároveň jsou i při svém oslabení nebezpeční v ofenzívě.

Jednoduchý pohled na věc pak říká: jestliže při bránění eliminujete soupeřovu střelbu, ba dokonce máte co nejdéle puk na svých hokejkách, pak nejste tedy ani nuceni k těm blokům, které jsme zmínily už výše, a nehrozí vám ani inkasovaný gól.

A každý trenér jistě dá přednost obranné čtyřce, respektive individualitám, kteří dokážou zabránit tomu, aby se protivník dostal do jakéhokoliv ofenzivního tlaku před hokejisty, kteří v podstatě jen zaparkují před svým vlastním brankářem a lehají hned do několika střel.

Dougie Hamilton (O, Carolina Hurricanes)

Začínáme borcem, kterého už pár týdnů nemůžou fanoušci bohužel sledovat kvůli jeho zranění. Dougie Hamilton hrál opravdu famózní ročník, měl výrazně nakročeno k nominaci na trofej pro nejlepšího beka sezony, když byl dominantní nejen při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, v přesilovce, ale také i v oslabení. Měl pozitivní vliv na své spoluhráče, s nimiž se v těchto situacích objevoval, a především pak se Sebastianem Aho a Teuvo Teräväinenem byli napříč ligou velmi nebezpečným triem při svém oslabení, což nám dokazuje i Hamiltonova třetí příčka v očekávání gólu ('xGF').

Teuvo Teräväinen (Ú, Carolina Hurricanes)

Pokračujeme právě se zmíněným Hamiltonovým parťákem, a sice Teuvo Teräväinenem. Tento rychlý a šikovný útočník byl už u pěti vstřelených branek Canes při vlastním oslabení, což je jedenáctý nejlepší výsledek v NHL. Prvenství si pak drží v očekávání branky, kdy se nenachází příliš daleko od vyrovnaných 50 %. To je v početní nevýhodě vskutku fantastický počin! Na druhou stranu je třeba zmínit, že Teräväinen je na oslabení členem až druhého útočný páru, tudíž většinou čelí slabší přesilovkové formaci. I tak vykazuje stále vynikající čísla, svoji roli zvládá vskutku bravurně.

Blake Coleman (Ú, Tampa Bay Lightning)

Tampa Bay moc dobře ví, proč obětovala první kolo v letošním draftu (původně patřící Canucks) a prospekta Nolana Footea za útočníka Blakea Colemana. Nová akvizice Lightning nejen, že se nachází hned na 16. místě ve vstřelených brankách při hře pět proti pěti, ale patří i k nejlepším hráčům na oslabení. To všechno za pouhých 1,8 miliónů dolarů do léta 2021. Navíc bychom se nedivili, kdyby po boku lepších hráčů (při vší úctě k Devils) vykazoval ještě lepší čísla.

Nick Jensen (O, Washington Capitals)

Zadák Capitals je sice až třetím nejvytěžovanějším bekem na oslabení (po Siegenthalerovi a Gudasovi), ovšem ve své roli si vede velmi obstojně. Za zmínku stojí především pouhých pět inkasovaných branek v početní nevýhodě. Pro menší porovnání: s Gudasem na ledě při oslabení inkasoval Washington hned třiadvacetkrát. Může být náhoda, že s Jensenem na ledě jich brankáři Capitals inkasují daleko méně? Pravděpodobně ne. Když je totiž americký zadák ve hře, dovolí pak Washington soupeři pouze 4,61 očekávané branky na 60 minut hry ('xGA/60') při oslabení. To je devátý nejlepší výsledek napříč celou NHL.

Claude Giroux (Ú, Philadelphia Flyers)

To nejlepší na konec? Těžko říct. Každopádně Giroux už léta patří mezi nejpodceňovanější hráče na oslabení, přičemž letos si vede velmi dobře. Jistě, nenastupuje proti nejlepším přesilovkovým formacím soupeřů, ovšem kdykoliv jej Vigneault pošle na led, může se na něj spolehnout nejen v defenzívě jako takové. Claude Giroux je totiž také nejlepším specialistou na vhazování při oslabení v dosavadním ročníku s vynikající úspěšností 60,3 %. Žádný jiný hráč pak v celé lize nemá lepší poměr střeleckých pokusů pro a proti, což se krásně odráží i v gólovém rozdílu, který drží kapitán Letců na nule, když byl u pěti vstřelených branek a stejném počtu inkasovaných v početní nevýhodě.

* Vysvětlivka: Statistika 'RelTM' není stejná jako 'Rel', která byla užívána v dřívějších článcích NHL v číslech. Na rozdíl od relativní statistiky, která se zaměřuje pouze na porovnání výkonu se sledovaným hráčem na ledě a bez něj, bere statistika 'RelTM' do úvahy i odehraný čas daného hráče se všemi spoluhráči a porovnání jejich výkonů s naším sledovaným hráčem pokud jsou na ledě bez něj. 'RelTM' tak mnohem lépe vystihuje vliv sledovaného hráče.

Další adepti:
A. Greene (NYI), T. Hamonic (CGY), R. Hainsey (OTT), N. Hjalmarsson (ARI), B. McNabb (VGK), J. Slavin (CAR), P. Zacha (NJD)

* Všechny statistiky jsou k 17. 2. 2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.