Poistenie bývania. Ste si istí, že vás skutočne chráni?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 2. 2020
Na Slovensku máme na poistenie bývania dva poistné produkty. Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti. V oboch prípadoch je nutné venovať pozornosť ich vhodnému nastaveniu, ale aj pravidelnej údržbe.
Poistenie bývania. Ste si istí, že vás skutočne chráni?

Zdroj: Shutterstock

Nezabudnite na nič, čo chcete mať poistené

Každý chce platiť čo najmenšie poistné a získať čo najväčšie poistné krytie. Pri výbere poistenia domova je vhodné zvoliť stratégiu výberu na základe poistnej sumy. To znamená poistiť si bývanie v poisťovni, ktorá poskytne za čo najmenšie poistné to najvyššie krytie. Znížiť poistné podhodnotením majetku totiž znamená, že pri plnení nedostanete adekvátnu náhradu.

„Pri poistení  domácnosti je potrebné správne stanoviť výšku poistnej sumy, aby boli zahrnuté všetky hnuteľné veci, ktoré má klient záujem poistiť, radí Lucia Muthová z Allianz – SP.

To znamená, že pri ohodnotení majetku myslite na celkovú sumu, ktorú chcete mať poistenú. Pretože v prípade zničenia bude poisťovňa hradiť náhradu len do výšky poistnej sumy. Preto zohľadnite cenu všetkého, čo chcete mať poistené.

 

Cena nehnuteľnosti sa mení v čase

Pri poistení domácnosti si ľudia často povedia, že navyšovať poistenie im netreba, veď si roky nič nové nekúpili. Zabúdajú však, že za roky mohla výrazne narásť hodnota nehnuteľnosti.

Napríklad  podľa štatistík Národnej banky Slovenska priemerný rast cien nehnuteľností v Bratislave za posledných 15 rokov predstavoval 4 % ročne. Nárast cien nehnuteľností sa však netýkal len Bratislavy. Ceny bytov aj domov od revolúcie zaznamenali poriadny skok. Niektoré poistné zmluvy sú pritom nedotknuté aj desiatky rokov.

To znamená, že síce platíte poistenie, ale pri poistnom plnení vychádza náhrada škody v mizivej úrovni. Platí zásada, že ako rastie cena nehnuteľnosti, tak ju treba aj správne prepoistiť.

Poistenie nehnuteľnosti je  vzhľadom na krytie majetku vhodné aktualizovať ešte častejšie, ako poistenie domácnosti.  Dôvodom je, že ak máte poistený dom, ktorý mal pred tridsiatimi rokmi hodnotu 50 000 eur a dnes má hodnotu 150 000 eur, nie je to len o obnovení škody. Pri fatálnej škode poisťovňa bude prihliadať len na cenu 50 000 eur, ale ta tú si nielenže dom neobnovíte, ale ani nekúpite nové bývanie. Pretože súčasné ceny domov sa pohybujú v trojnásobnej výške.

Pri starých zmluvách okrem podpoistenia vzniká aj riziko, že váš domov nebude poistený na všetky riziká. Pretože aj tie sa menia.

„Mnohé poistné zmluvy uzatvorené pred desiatkami rokov boli uzatvorené na takzvanú časovú cenu. Pri vzniku poistnej udalosti je tak klientovi vyplatená hodnota škody po zohľadnení veku nehnuteľnosti a jej opotrebenia. Iné poistky nekryjú v súčasnosti potrebné riziká ako skrat, prepätie či spodná voda, ktoré sa v tom čase ešte nepoisťovali,“ približuje vedúci oddelenia manažmentu neživotných produktov Allianz – SP Michal Bohunský.  

Poistiť je potrebné aj rekonštrukcie

Ak si klient poistí dom s poistnou sumou napríklad 120 000 eur, ktorá zodpovedá aktuálnej hodnote danej nehnuteľnosti, poisťovňa mu vypočíta príslušné poistné. Dôležité je poistenie nehnuteľnosti prehodnotiť aj po rekonštrukcii, ktorá zvýši hodnotou stavby. Napríklad ak sa rozhodne pristaviť podkrovie alebo zimnú záhradu a podobne.

 „Ak dom po čase prejde rekonštrukciou, je potrebné prehodnotiť, či sa tým výrazne nezvýšila jeho hodnota. V prípade poistnej udalosti totiž výška poistného plnenia nemusí stačiť na vykrytie skutočných škôd, ktoré vznikli na zrekonštruovanej nehnuteľnosti, pretože poistná suma nebude dostatočná,“ upozorňuje Ondrej Reichbauer, riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne.

Ako je to s poistením paneláku?

Na Slovensku je približne 80 % bytových domov nejakým spôsobom poistených. Avšak ako pri rodinných domoch, nie každá poistka dostatočne kryje hroziace riziká a mnohé bytové domy sú podpoistené. To však musí riešiť spoločenstvo vlastníkov.

V prípade bytu v paneláku si totiž človek nepoisťuje celý panelák, ale o to viac by sa mal sústrediť na poistenie svojho osobného majetku.

Z poistenia bytového domu sú kryté spoločné časti a zariadenia ako obvodové múry, strecha, schodisko, výťahy, podkrovia a tepelné, elektrické a plynové prípojky. Súčasťou sú aj  jednotlivé byty a ich vnútorné stavebné súčasti ako podlahy v bytoch, okná, dvere, sanita, rozvody a podobne.

Poistenie domácnosti zasa kryje celé vnútorné vybavenie bytu, všetok nábytok, cennosti, šatstvo a elektroniku. „Ak má klient správne nastavené poistenie, teda pokryté potrebné riziká a dostatočne vysokú poistnú sumu, aj v prípade totálnej škody si bude môcť z vyplateného poistného plnenia znovunadobudnúť byt v rovnakej hodnote,“ dopĺňa Bohunský.

Poistenie bývania pri hypotéke

Ak máte hypotéku, banky už dnes dôsledne dbajú na to, aby klient mal dobré poistenie nehnuteľnosti. Je to hlavne pre prípady,  kedy môže byť nehnuteľnosť poškodená vplyvom živelných udalostí či činnosťou človeka. Ak je stavba zaťažená hypotékou, je obnova jej obnova trochu komplikovanejšia, keďže byt alebo dom nie je do splatenia hypotekárneho úveru majetkom klienta.

 Pri hypotéke má teda nárok na odškodné predovšetkým banka.  Prax je však taká, že poisťovňa banke oznámi výšku vypočítaného poistného plnenia. Následne si banka buď uplatní plnenie alebo jeho časť, alebo dá súhlas s vyplatením plnenia priamo klientovi na opravu poškodenej nehnuteľnosti.

Anketa

Mám poistenie:

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok