Velkolepá jízda. Tohle BMW nepotřebujete, ale chcete

Vojtěch Dobeš | rubrika: Recenze | 19. 2. 2020 | 2 komentáře
Do nabídky bavorské značky se po dekádách vrací velké kupé řady 8, které nahrazuje dosavadní šestkovou řadu. Technicky vychází z pětkové řady, ale nabízí víc stylu, míň praktičnosti a sportovnější charakter. A my se vydali BMW M850i otestovat v přirozeném prostředí.
Velkolepá jízda. Tohle BMW nepotřebujete, ale chcete

Kategorie „gran turismo“ (což lze přeložit zhruba jako „velké cestování“) má už patrně léta největší slávy dávno za sebou. Velká a výkonná dvoudveřová kupé, určená pro rychlé a komfortní překonávání transkontinentálních vzdáleností, se do dnešní doby příliš nehodí.

I obyčejná auta už jsou tak rychlá, že byste v nich rychle přeletěli Evropu, výkon už vás nelimituje. Zato zahuštěný provoz a předpisy! A navíc jsme si povětšinou zvykli na praktičnost nabízenou pěticí dveří a pokud možno zvýšenou karoserií. Jednoduše řečeno, autem dnešní doby není BMW M850i, ale spíš něco jako BMW X6 M.

Naštěstí ale na světě zůstávají lidé, kterým je vzácné kouzlo nízkého dvoudveřového vozu a kteří jsou ochotni obětovat praktičnost a vysoké posezení za charisma a vytříbené jízdní vlastnosti. Přesně pro ně je BMW M850i.

Co to je?

Testovaná verze M850i je druhou nejvyšší variantou osmičkové řady BMW. Rychlejší už je jen ostře sportovně laděná M8. V řeči čísel to znamená benzinový osmiválec o objemu 4,4 litru, kterému přeplňování dvěma turbodmychadly pomáhá dosáhnout výkonu 530 koní. To stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy. Maximální rychlost je tradičně omezená na 250 km/h.

Základní cena této verze, která se standardně dodává s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol, je 3 368 300 korun.

V lidské řeči to znamená, že za o něco více než tři miliony bez příplatkové výbavy – v případě testovaného exempláře necelé čtyři miliony s výbavou – dostanete velké placaté kupé, které je sice nepříliš praktické (zadní sedadla jsou spíš pro děti nebo na kratší cesty), ale zato velice působivé.

BMW M850i

BMW M850i

Čím vás ohromí?

Působivé je nejen co do vzhledu. I ve standardním režimu je osmiválcový motor jednou z nejlépe znějících V8 současnosti a možná i minulosti. Ve sportovním režimu s otevřenými klapkami výfuku se pak neubráníte myšlence, že ta věc zní jako stíhačka Messerschmitt. Nebo možná Focke-Wulf, brutální zvuk osmiválce se spíš podobá hvězdicovému motoru, který poháněl slavnou Fw-190. Ostatně, vyrábělo ho BMW.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Neméně ohromující jsou výkony. Zrychlení na stovku pod čtyři sekundy je věc, kterou sice nejspíš nikdy nebudete reálně potřebovat, ale je neobyčejně příjemné ji moct využít. A možná ještě působivější je fakt, že ještě v rychlostech vysoko nad 200 km/h vás M850i dokáže „zatlačit do sedačky“.

Výkonům odpovídá i podvozek a brzdy. I když spěcháte na německé dálnici způsobem, že do zatáček zpomalujete na 220–240 km/h a často se opíráte o omezovač rychlosti, nemáte pocit, že by se dělo cokoliv nepatřičného. Ani tyto – pro většinu řidičů poněkud bláznivé – rychlosti za volantem osmičky nepůsobí jako nic zvláštního. Auto je stále stabilní, tiché, sebejisté a nenechá se vyvést z míry.

To samé platí i mimo dálnici. Pokud hledáte za volantem zábavu, možná vás bude M850i až nudit. Jezdit s ní rychle je totiž snad až příliš snadné. Ale na zábavu má BMW jiná auta. Tohle má za cíl vás rychle a pohodlně přepravit kamkoliv chcete. A speciálně pokud jsou vaším revírem německé dálnice s neomezenou rychlostí, je osmičkové BMW perfektní nástroj pro rychlé cestování.

K čemu je to dobré?

V dnešním přeracionalizovaném světě je snadné dojít k závěru, že pro auto jako je BMW M850i neexistuje žádné rozumné zdůvodnění. Při téměř pětimetrové délce pojme pohodlně jen dva lidi, dalším dvěma nabízí nouzové sedačky, a ani zavazadlový prostor není nijak výjimečný.

BMW M850i zevnitř

BMW M850i zevnitř

Samozřejmě se dočkáte skvěle zpracovaného interiéru a jako obvykle výborně promyšlené ergonomie a palubního systému iDrive, který exceluje v přehlednosti i snadném propojení s telefonem či kalendářem.

Ale to samé vám nabídne i BMW M550i, které má stejný motor, jen o 0,1 sekundy pomalejší zrychlení z 0 na 100 km/h, srovnatelné jízdní vlastnosti v zatáčkách i stabilitu ve vysokých rychlostech, víceméně identické rozvržení palubních systémů a k tomu všemu nabízí čtvery dveře, reálně použitelná zadní sedadla, pět míst a dokonce i možnost objednat si ho jako kombík. A v základní verzi stojí o zhruba milion méně.

Ještě racionálnější zákazník pak sáhne po naftové M550d Touring, která je se svými 400 koňskými silami stále víc než dostatečně rychlá za všech okolností, a přitom dokáže jezdit i úsporně.

Kdbychom ale byli jen přísně racionální, nosíme pořád jen větrovky a pohorky. Ale přesto pořád kupujeme saka a polobotky. A je i řada dobrých – byť ne racionálních – důvodů, proč chtít osmičkové BMW. A nejde jen o to, jak vypadá zvenku, byť to bude nepochybně jedním ze zásadních faktorů v rozhodování.

BMW M850i zevnitř

BMW M850i zevnitř

Úplně stejně důležitý je i pocit, který máte za volantem – což je ostatně místo, odkud své auto budete vnímat nejčastěji. Jakkoliv má osmička mnoho společného s pětkovou řadou, sedíte v kupé o něco níž, víc vzadu, máte před sebou delší příď a vnímáte, že celé auto je nižší a víc vás „obejme“. A samozřejmě má díky nižší stavbě karoserie také níž těžiště, a tím pádem i o něco lepší jízdní vlastnosti. To ale, upřímně, nejspíš nepoznáte. Už pětka je dost rychlá a stabilní na to, abyste se nedokázali dostat na hranu jejích schopností.

M850i je, jako každé „gran turismo“, luxus v tom nejryzejším pojetí. Luxus je totiž něco, co doopravdy nepotřebujete, ale chcete. A zatímco u kombíku či sedanu, byť superrychlého, si vždycky můžete vymyslet nějaký racionální důvod, proč ho potřebujete, potřebovat pětimetrové a pětisetkoňové kupé víceméně není možné. Ale chtít ho, to se může stát docela snadno.

Na co to přijde?

Za luxus se platí. BMW M850i není výjimkou. Už jsme se zmínili o základní ceně 3 368 300 Kč, ale to je terpv začátek. Zvláště pokud chcete auto tak působivé jako testovaný exemplář.

BMW M850i

BMW M850i

Šedý lak Grigio Telesto Pearl přijde na 162 570 Kč, kožený červenočerný interiér Fiona Merino pak na 111 098 Kč. A tím výbava na přání teprve začíná. Nepřehlédnutelné dvacetipalcové disky sice dostanete v ceně, ale adaptivní podvozek M Professional vás přijde na 71 812 Kč. Karbonová střecha, která pomůže ještě o kousek snížit těžiště, na 81 302 Kč, laserové světlomety, které pro jejich fantastický dosvit opravdu potřebujete, pak stojí 45 266 Kč. A pokračujeme: špičkové audio Bowers & Wilkins Diamond je za 153 114 Kč a celé to můžete završit paketem exteriérových doplňků M Carbon za 111 098 Kč.

Řadu drobnějších příplatků v řádu nižších desítek tisíc jsme samozřejmě vynechali. Celková cena výbavy na přání tak přibližně odpovídá skromně vybavenému BMW řady 3. Činí 956 844 Kč a posouvá tak celkovou cenu testovaného vozu na 4 334 144 Kč.

Servis vás díky záruce na pět let alespoň zpočátku zajímat nemusí, ale možná se chcete zeptat, jak to bude se spotřebou. Přece jen tu máme více než čtyřlitrový osmiválec o monumentálním výkonu. Odpovědí je, že pokud vás zajímá spotřeba, existuje varianta 840d.

M850i sice dokáže být na poměry tak výkonného motoru relativně úsporná a při jízdě v rámci rychlostních limitů se i na dálnici pohybuje jen lehce nad hranicí 10 litrů na 100 kilometrů, na státovkách i pod ní. Pokud ale naplno využíváte její dynamiku, uvidíte poněkud jiná čísla.

Mým rekordem byla spotřeba 24 litrů na sto kilometrů na úseku od českých hranic do Lipska. Pravda, byla spojena s průměrnou rychlostí téměř 190 km/h. Ale například dravější pohyb po města, zvláště pokud vás baví úžasné brblání a praskání sportovního výfuku, vede ke spotřebě v podobných číslech.

BMW M850i

BMW M850i

Verdikt

Velké kupé nikdy nedávalo přísně logický smysl a v době, kdy můžete získat víceméně stejnou dynamiku zabalenou do karoserie rodinného kombíku, ho dává ještě méně. Ale život není jen o racionalitě a jezdit vozem tradiční kategorie gran turismo je známkou vytříbeného vkusu a možná i jisté náklonnosti ke staromódním způsobům. Něco jako nosit švýcarské mechanické hodinky nebo kvalitní kožené boty.

A pokud chcete superrychlé kupé, které bude zároveň naprosto praktické v každodenním životě a drtivě rychlé kdekoliv, kam s ním vyrazíte, je M850i velmi solidní volbou. A jeho příbuznost s ostatními modely BMW je tu, ve srovnání s exotičtějšími značkami, leckdy naopak výhodou.

Zejména palubní systémy navigace a infotainmentu nebo promyšlená ergonomie jsou věci, které u opravdových exotů nedostanete a v každodenním použití mohou zastínit fakt, že palubka v osmičce je nápadně podobná té v pětkovém BMW.

Vojtěch Dobeš

Autor článku Vojtěch  Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru a TopGearu, do americko-kanadského TheTruthAboutCars.com a k založení vlastního magazínu Autíčkář.cz. Považuje se za ekologicky... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services