Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mimoriadna schôdza sa zmenila na frašku! Poslanci opäť nocujú v sále, zúfalý Danko a prvé reakcie

Zobraziť galériu (36)
(Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

BRATISLAVA – Včerajšia mimoriadna schôdza bola naozaj mimoriadna. Počítalo sa s viacerými scenármi, no ani jeden z nich sa nenaplnil. Na schôdzi sa prezentoval dostatočný počet poslancov na to, aby ju mohli otvoriť. Nikto však nečakal, že koalícii pomôžu bývalí liberáli okolo Ľubomíra Galka, ktorí sú dnes súčasťou Demokratickej strany. Schôdzu však nakoniec prerušili. Opoziční poslanci na čele s Miroslavom Beblavým a svadobnou tortou ju totiž zablokovali.

  • mimoriadnu schôdzu nakoniec otvorili, koalíciu podporili odídenci zo SaS okolo Galka, predseda Demokratickej strany chce, aby odstúpili z kandidátky
  • Miroslav Beblavý a ďalších päť poslancov sa postavili k rečníckemu pultu so svadobnou tortou, Danko kvôli nim prerušil schôdzu
  • poslanci sa rozhodli nocovať v parlamente a blokovať schôdzu aj naďalej
  • premiér Peter Pellegrini ostro kritizoval situáciu v parlamente
  • schôdza bola aj v stredu ráno prerušená a posunutá na ďalší deň na 9:00, keďže poslanci okolo Miroslava Beblavého opäť blokovali rečnícky pultík

Prečítajte si včerajší MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu sprevádza chaos: Koalíciu zachránil Galko, Kotleba mal nehodu a opozícia zablokovovala rokovanie


VIDEO Brífing Andreja Danka

Andrej Danko ubezpečil, že zajtrajšia schôdza prebehne, aj keby sa opozičníci prikovali

VIDEO Vyjadrenie strany Smer k aktuálnej situácii v parlamente

Schôdza je podľa Fica legitímna, protestujúcich vyzval, aby nepokračovali v bláznovstve

16:35 K situácii v parlamente sa vyjadrila aj neparlamentná strana Dobrá voľba. „Aktuálne dianie v parlamente nemá nič spoločné s kompetentnou správou štátu, ani dôstojným politickým prejavom, ktorý sa očakáva od politikov,“ uviedla strana na sociálnej sieti. „Celková atmosféra a situácia v parlamente napomáha len a len ďalšiemu rastu extrémistov.“ Strana si myslí, že vyriešeniu konfliktu by mohla pomôcť aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Dobrá voľba)

16:21 Poslanci z koalície PS/SPOLU si zamenili parlament s ubytovňou pre bezdomovcov. Vo videu na sociálnej sieti to povedal predseda vlády a volebný líder Smeru Peter Pellegrini. 

„Ako bývalý predseda Národnej rady SR som mal k parlamentu vždy úctu. Predstavuje pre mňa garanciu parlamentnej demokracie. Preto sa nemôžem pozerať na to, ako sa po miestnosti so slovenským štátnym znakom, kde sa prijímajú zákony, premávajú poslanci v ponožkách a v pyžame, rozkladajú si spacáky v rokovacej miestnosti, spia na stoloch a z rečníckeho pultu si robia prístrešok na horalky a termosky s kávou,“ uviedol Pellegrini.

16:05 Lídri PS/SPOLU Michal Truban a Miroslav Beblavý pozvali dnes popoludní predsedov opozičných strán na stretnutie ohľadom ďalšieho spoločného postupu v súvislosti s mimoriadnou schôdzou. Stretnutie sa má uskutočniť zajtra ráno.  

15:30 Igor Matovič hovorí, že obštrukcia PS/Spolu je nástroj parlamentnej demokracie. „Na druhej strane sa treba pýtať, ako to dopadne,“ povedal. Takýto protest podľa neho môže trvať do volieb, môže však vraj odradiť ľudí, aby išli voliť.

13:14 Beblavý si nemyslí, že zneuctili parlament. "Chliev z neho robia ostatní." Dôvodom, prečo sú v sále viacerí, je Beblavého obava, že poslanci Smeru by mohli vystriehnuť situáciu, keby tam bol len jeden a vystrčiť ho zo sály. Spomenul incident, kedy napadli poslancov Matoviča a Viskupiča.

13:11 Danko sa včera podľa Beblavého vyhrážal, že sa bude rokovať z miesta. To by však bolo podľa neho nezákonné, keďže v rokovacom poriadku sa píše, že sa môže vystupovať len od rečníckeho pultu.

13:05 "Vyhraj voľby a môžeš všetko, to my zásadne odmietame," povedal Beblavý.

13:03 Kotleba na dnešnom brífingu avizoval, že podáva na skupinu poslancov PS/Spolu trestné oznámenie. Podľa ĽSNS sa dopúšťajú trestného činu sabotáže. „Na to ani nebudem reagovať,“ povedal Beblavý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:01 "To, čo sa tu dnes deje, nevyvolala koalícia PS/Spolu, ale vláda," hovorí Beblavý. Beblavý podľa vlastných slov reaguje na „svadobčanov Fica, Danka a Kotlebu“.

13:00 Brífing Miroslava Beblavého.

12:50 Brífing zvolal aj programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý.

12:28 Dankov brífing sa skončil.

12:26 "Ja im prajem aj túto noc dobrú noc." Danko hovorí, že schôdza o deviatej bude, aj keby sa tam šiesti poslanci prikovali. 

12:25 Andrej Danko nevie, s čím by sa obrátil na Ústavný súd. "Pán Beblavý nemá právo ovplyvňovať priebeh schôdzí. Problém je, že blokujú rečnícky pult. S tým sa nemôžem obrátiť na Ústavný Súd."

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:21 Danko má po poslaneckom grémiu riešenia a zajtrajšia schôdza bude otvorená. Zároveň vyzýva médiá, aby zverejnili fotky z nocovania. Šéf parlamentu uviedol, že chce osloviť aj prezidentku Čaputovú, aby oslovila poslancov, ktorí nocujú v parlamente a dohovorila im.  

12:20 Podľa Danka môže mať každý svoj názor, ale nemajú blokovať schôdzu. "V iných parlamentoch, aj na východ od nás, sú bitky, fyzické útoky, vynášania poslancov. Ale tam ja náš parlament nechcem dostať." 

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:19 "Pýtal som sa na grémiu lídrov, či majú iní spôsob, ako zviera menom Poliačik a Beblavý oditaľ dostať. Áno, hovorím zviera. Ak tam dnes budú spať, tak ich vyzývam, aby sa tam nefotili a nejedli tam," hovorí Danko. "Viem, že chcú, aby som stratil nervy a poslal tam organizačnú službu a oni sa tak stali martýrmi."

12:17 Danko žasol zo včerajších besied niektorých lídrov. "Dnes som sa pýtal pána Kotlebu, či si myslí, že násilie je riešením tejto situácie." Danko odmietol akékoľvek špekulácie o tajnej dohode medzi SNS a ĽSNS. "Vyčerpali sme všetky možné napomenutia a nástroje."

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:14 "Musím povedať, že počas troch rokov, aj keď poslanci porušili rokovací poriadok, aj ten najväčší rebel Igor Matovič, opustili rokovaciu sálu," povedal Danko. "Títo poslanci neposlúchli výzvu a nocovali v parlamente. PS/SPOLU si myslia, že budú originálni. PS/SPOLU si myslia, že teátro Igora Matoviča z neho urobilo lídra opozície. No Matovič je len jeden a ani on si nedovolil doniesť do sály pizzu, jesť v sále a ukazovať svoje špinavé ponožky ako Martin Poliačik a ja vyzýva toho špindíra, že ja sa nebudem hanbiť."

12:12 "Chcel by som sa za poslancov NR SR, ktorí ctia rokovací poriadok, ospravedlniť," povedal na úvod Danko. 

11:50 Tlačová konferencia Smeru skončila, nasledovať bude Andrej Danko.

11:45 Dušan Jarjabek sa vyjadril ku krátkemu poslaneckému grémiu. "Žiadna zo strán nepodporili tých šesť ľudí, ktorí bránia rokovaniu v parlamente. Hľadajú sa technické riešenie také, aby mohla schôdza zajtra pokračovať," povedal.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:40 "Keď chceme dať dôchodcom 460 eur, tak tu skáčete ako blšky z krabičky," povedal Fico s tým, že pri iných schválených veciach, ako napríklad nákupy stíhačiek nikto nevyskakuje. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ak sa prijmú opatrenia, Slovensko bude mať dlh dve miliardy.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:39 Fico neodpovedal na otázku, či by mal Mamojka odísť z Ústavného súdu. "Je to vnútorná vec Ústavného súdu."

11:30 "Prešlo to, máte smolu. To schválila vláda, to nie je poslanecký návrh," uviedol Fico. Na schôdzi nevidí nič nelegálne. "Hocikedy si Beblavý zmyslí, že ide na Ústavný súd? Tak nech ide, nemá tam s čím prísť."

11:26 "Béla Bugár už s nami nie je. Za to, že sa nedostane do parlamentu, a on sa nedostane, si môže sám." Fico povedal, že rokovali len so SNS. "Prosím, neotravujte ma s takýmito vecami," reagoval na otázku o pomyselnej svadbe medzi Smerom a ĽSNS. Smeráci sa na tom smiali. "Bugár sa dohodol s opozíciou. Rozhodol sa, že s nimi bude šlapať." 

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:23 "My si s tým poradíme," povedal Fico na adresu situácie v parlamente. "Oni hrubým spôsobom porušujú zákon," uviedol. 

11:22 "Sú to čistí blázni, kľudne môžete používať tento výraz. To, čo predvádzajú, je neakceptovateľné," zopakoval Fico. "Urobíme všetko preto, aby sme doručili tieto tri sľuby, ktoré sme dali."

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:19 Fico povedal, že Bugár včera klamal. "Chcem poprosiť Bélu Bugára a podobných, aby prestali klamať," uviedol. "Podmienky na skrátené legislatívne podmienky sú naplnené."

11:16 Schôdza sa otvorila vďaka poslancom Demokratickej strany, ale aj ďalším nezaradeným poslancom. "Včera bola dohoda s Bélom Bugárom, že sa schôdza neotvorí, ale im to nevyšlo. To, čo sa deje na pôde parlamentu je neakceptovateľné. Je to hanba," povedal šéf Smeru a poďakoval poslancom Smeru, že sa nenechali vyprovokovať. "Chápem, že sa vám to môže páčiť, lebo je to krmivo."

11:14 "Rád by som začal viacerými poďakovaniami. Chcem poďakovať predsedovi parlamentu za to, ako zvláda situáciu v parlamete. Jeho rozhodnutie, ktoré urobil včera a dnes je v súlade s rokovacím poriadkom. Čakáme, ako sa rozhodnú opoziční poslanci na poslaneckom grémiu," uviedol. Poďakoval sa aj všetkým poslancom, vďaka ktorým sa otvorila schôdza. "Táto schôdza je legitímna a bude prebiehať." 

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:09 Richter sa vyjadruje k dvom zákonom, ktoré chcel Smer prezentovať v parlamente - k prídavkom na deti a 13. dôchodku. Richter sa ospravedlnil, že musia po pätnástich rokoch naprávať škody Ľudovíta Kaníka a opäť spomenul aj vládu Ivety Radičovej, ktorá nesplnila svoj sľub. 

11:07 "Priznám sa, že som v paradoxnej až tragikomickej situácii," povedal na úvod minister práce Ján Richter. "Po ôsmich rokoch sa minister práce dostal do situácie, že nemôže pracovať."

11:06 Ako prvý sa vyjadrí šéf Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky. „Som smutný z toho, čo sa deje.“

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:05 Talčovka Smer sa začne o malú chvíľu, do tlačovej miestnosti prišlo takmer 20 poslancov Smeru na čele s Robertom Ficom. 

11:02 Obštrukcia má podľa Matoviča zmysel, ale nocovanie v paralmente nie. „Od tohto momentu do zajtrajšej deviatej hodiny nemá zmysle byť v rokovacej sále, lebo nič nezachránime tým, že tu budeme kempovať,“ povedal. Dodal, že každý má svoje spôsoby, ako bojovať proti zlu. Na otázku, či nezaradených poslancov podporil v obštrukcii, odpovedal tým, že ich nekritizuje.

10:53 „Andrej Danko má stratégiu nás umlčať. Vezme nám polovicu platu, ale ja ho chcem uistiť, že pre nás je ochrana parlamentnej demokracie dôležitejšia ako náš plat. My sa nenecháme zastrašiť a budeme aj naďalej upozorňovať na túto mafiánsko-fašistickú svadbu a brániť ohrozeniu Slovenska a jeho budúcnosti vlastnými telami,“ povedal Beblavý. 

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:36 Šéf parlamentu Andrej Danko bude o ďalšom postupe informovať na brífingu o 12:15.

10:27 Robert Fico a Ján Richter budú mať o 11:00 tlačovku. 

10:24 O 11:00 bude poslanecké grémiu, na ktorom sa má rozhodnúť o ďalšom postupe. 

10:12 Matovič vidí za opätovným odročením schôdze niečo iné. "Dankovi nič nebránilo v tom, že vedľa oficiálneho kecpultu už včera, duplom dnes, postaví druhý kecpult, tak, ako to raz urobil Paška Hlinovi. Neurobil to, odložil schôdzu o 24 hodín a spolieha sa, že takto dokáže viac utvrdiť svojich voličov o svojej pravde," píše Matovič na sociálnej sieti.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

9:55 Kollár odporúčil opozícii "prestať blbnúť" lebo ľudia im to môžu spočítať pred voľbami. "Prebrali Matovičovu taktiku, ale tentokrát sa to môže minúť účinkom," povedal Kollár.

9:54 Vyjadrenie Borisa Kollára:

9:35 Dušan Jarjabek odmietol akékoľvek dohody s kotlebovcami.

9:34 Petrák okrem iného povedal, že blokovanie schôdze "nemá nič spoločné so zdravým rozumom".

9:32 Stanovisko poskytol aj poslanec za Smer Ľubomír Petrák a Dušan Jarjabek.

9:26 Na otázku, dokedy poslanci zotrvajú v blokácii pultíka, odpovedal Beblavý "dokedy bude treba". "Možno aj dovtedy, kým neodpadneme," povedal Beblavý.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:24 Poliačik tvrdí, že ak Ústavný súd SR rozhodne o zákonnosti tejto schôdze, blokádu rozpustia.

9:21 Beblavý tvrdí, že aj dnes dochádzalo k porušovaniu zákonov. "Schôdza bola vedená v rozpore so zákonom a žiadame, aby Ústavný súd rozhodol o jej zákonnosti," povedal Beblavý. Danko udeľuje už druhú absenciu a podľa Beblavého sa ich takto chce predseda parlamentu zbaviť. Podľa PS/Spolu porušuje rokovací poriadok.

9:20 Brífing poslancov PS/Spolu:

9:14 Torta, ktorá sa na rečniacom pultíku nachádza je vraj umelá a je potiahnutá marcipánom.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:11 Situácia v rokovacej sále NR SR:

9:09 Danko odložil schôdzu na zajtrajšok na 9:00.

9:08 Opozícia kričí. „V zmysle rokovacieho poriadku vás poslednýkrát upozorňujem, aby ste opustili sálu,“ povedal Danko.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:07 Poslanci majú minútu na opustenie rečníckeho pultu. V sále sa strhol krik.

9:05 Poslanci z PS/Spolu zrejme neopustia rečnícky pultík. Vzhľadom na to, že porušili rokovací poriadok, Danko vykázal zo sály šiestich poslancov. Koaličníci tlieskajú.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:01 Schôdza sa začína, Andrej Danko vyzval skupinku okolo Beblavého, aby opustila rečnícky pult do troch minút, inak ich vykáže.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:57 Poslanci po noci strávenej v parlamente dali miestnosť do pôvodného stavu.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: topky)

8:53 "Garantujeme, aby sa nekradlo a aby zlodeji skončili v base, pokiaľ budeme súčasťou vlády po týchto voľbách," povedal Ľubomír Galko na tlačovej konferencii.

8:50​ Tlačová konferencia poslancov Demokratickej strany.

7:36 Ako avizovali poslanci už včera, našli si vhodne miestečko na spanie a všetko dajú pred rannou schôdzou do poriadku tak, aby bola sála pripravená. "Po noci v parlamente sme všetko v rokovacej sále zbalili a upratali. Stojíme opäť pri rečníckom pulte. Sme pripravení urobiť aj dnes všetko, čo sa dá, aby sme Ficovi s Kotlebom a Dankom zabránili zruinovať Slovensko 10 dní pred voľbami. Držte nám palce," napísal predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Poslanci po noci strávenej v parlamente po sebe aj upratali
Zobraziť galériu (36)
Poslanci po noci strávenej v parlamente po sebe aj upratali  (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: archív)

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: archív)

7:25 Poslanci mali v parlamente karimatiky, spacáky i náhradné oblečenie.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/strana Spolu)

7:21 Poslanci z parlamentu vysielali aj naživo a odpovedali na otázky ľudí.

7:10 „Unavený, ale odhodlaný. Bránime parlament pred nezákonnosťami,“ napísal Beblavý na Instagrame.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: instagram.com/beblavy_spolu)

7:07 Poliačika v nocovaní mimo domu podporila aj jeho manželka. „Manžel zachránený, veci doručené,“ napísala Poliačikova manželka. Doniesla mu karimatku a veci na prezlečenie.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Hana Poliačiková)

6:45 Zdá sa, že napriek noci v parlamente a podmienkam, ktoré sa rozhodli absolvovať, ich dobrá nálada neopúšťala. „Martin Poliačik zvažuje, či si dá keksík, alebo prečíta niečo z knižiek,“ napísal k fotke na sociálnej sieti Jozef Mihál.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Jozef Mihál)

6:31 Miroslav Beblavý a ďalší nezaradení poslanci strávili noc v parlamente a schôdzu plánujú blokovať aj naďalej.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/Viera Dubačová)

Tortoví opozičníci

Niekoľko poslancov na čele s Miroslavom Beblavým strávilo noc v parlamente a schôdzu budú zrejme blokovať aj dnes. Premiér Peter Pellegrini to ostro skritizoval, Beblavého nazval sociálnym netvorom a tzv. „tortových opozičníkov“ vyzval, aby s tým prestali. Podľa programového lídra PS/SPOLU by sa mal Pellegrini hanbiť. Väčším prekvapením, hoc negatívnym, boli odídenci zo SaS okolo Ľubomíra Galka. Kvôli poslancom z klubu Demokratickej strany sa totiž mimoriadna schôdza otvorila.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zradcovia z Demokratickej strany?

Mimoriadna schôdza sa otvorila vďaka bývalým sulíkovcom a súčasným poslancom Demokratickej strany Ľubomírovi Galkovi, Jozefovi Rajtárovi, Natálii Blahovej, Vladimírovi Slobodovi, Miroslavovi Ivanovi, Radoslavovi Pavelkovi a Renáte Kaščákovej. Okrem nich sa totiž prezentovali len strany Smer, SNS a ĽSNS a nezaradení poslanci, ktorí tradične koalíciu podporujú – Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek a bývalí poslanci ĽSNS Juraj Kolesár a Jana Nehézová. Po otvorení schôdze sa na bývalých liberálov zniesla obrovská vlna kritiky a viacerí ich označili za zradcov.

Vďaka prezentácii siedmich poslancov okolo Ľubomíra Galka bola mimoriadna schôdza otvorená.
Zobraziť galériu (36)
Vďaka prezentácii siedmich poslancov okolo Ľubomíra Galka bola mimoriadna schôdza otvorená.  (Zdroj: NR SR)

Galko vysvetľoval

Galko rozhodnutie svojich poslancov najprv komentoval na sociálnej sieti a po prerušení schôdze aj na tlačovej konferencii. Všetci prítomní svoje konanie obhajovali tým, že sú zodpovední poslanci, ktorí pracujú pre ľudí. „My nehráme žiadne politické hry,“ povedala na tlačovke Blahová. Galko odpovedal aj na otázku, prečo sa prezentovali, keď opozícia konala jednotne. Podľa neho neexistovala žiadna opozičná ani iná dohoda. „S nikým zo Smeru ani SNS sme nehovorili,“ hájil svoje konanie.​

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na sociálnej sieti sa objavil aj komentár predsedu DS Michala Kravčíka. Napísal, že sa poslanci okolo Galka rozhodli podieľať na volebnej korupcii a stratili jeho dôveru. „Žiadam ich o odchod z volebnej kandidátky DS,“ dodal. Komentár následnej stiahol, no túto požiadavku má stále v statuse na svojom Facebooku. Galko uviedol, že krátko po tomto statuse si volali a všetko si vysvetlili. Napriek tomu sa má o ich ďalšom osude rozhodnúť na mimoriadnom predsedníctve. Kravčík však podľa Galka konal emotívne.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/M.K.)

Svadobná torta

Za prerušenie mimoriadnej schôdze môže šestica poslancov, ktorá krátko po začiatku predstúpila pred rečnícky pult na čele s Miroslavom Beblavým a svadobnou tortou, ktorá mala symbolizovať pomyselnú koalíciu medzi Smerom, SNS a ĽSNS. Danko najprv poslancov požiadal, aby tortu odniesli a odišli od pultu, potom ich upozornil a niekoľkokrát vyzval, aby opustili sálu a vykázal ich s tým, že majú neospravedlnenú účasť. „Keďže pán Beblavý mi oznámil, že pravdepodobne tu chce stáť dlhšie obdobie, nemám možnosť inak konať. Dávam vám šiestim poslancom pred vykázaním zo sály čas, aby ste to do 13:25 zvážili. Inak budete vykázaní zo sály.“

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Danka situácia rozrušila a niekoľkokrát ich napomínal za to, že porušujú rokovací poriadok. „Pán Poliačik prekonal všetky vizuálne pomôcky pána Matoviča,“ uviedol šéf parlamentu s tým, že za štyri roky sa nestalo, aby niekto nerešpektoval rokovací poriadok, aj keď išlo o hnutie OĽaNO, ktorého lídra Danko pravidelne napomína. Nakoniec zvolal poslanecké grémium a schôdzu prerušil.

Nocovanie v parlamente a ostrá kritika premiéra

Šiesti nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého sa rozhodli stráviť utorňajšiu noc v parlamente a pokračovať tak v blokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú považujú za nezákonnú. Na včerajšiu situáciu v parlamente reagoval aj premiér Peter Pellegrini, ktorý ich vyzval, aby prestali blokovať schôdzu, nazval ich tortovými opozičníkmi a Beblavého sociálnym netvorom. „Cítim naozaj hanbu za to, čo dnes opozícia predvádzala a plánuje predvádzať v parlamente,“ uviedol.

Mimoriadna schôdza sa zmenila
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

Na premiéra reagovali lídri PS/SPOLU Michal Truban a Miroslav Beblavý. „Premiér začal dobre, že sa hanbí. Potom to už išlo dolu kopcom. Mal by sa hanbiť a dúfam, že hanbiť sa bude,“ reagoval Beblavý. „Upozorňovali sme vopred na spoluprácu Smeru a fašistov, čo sa dnes potvrdilo. Vďaka nim a vďaka veľkej chybe Demokratickej strany sa dnes podarilo otvoriť protizákonnú schôdzu,“ povedal Truban s tým, že ich poslanci sa odvážne postavili svojvôli moci.

„My sme toto neurobili len ako nejaké divadlo. My to myslíme vážne. Preto naši poslanci a poslankyne nejdú dnes večer domov, ale ostávajú v sále národnej rady, aby ďalej bránili tejto nezákonnej schôdzi,“ dodal Truban. „Budeme spať v rokovacej sále, máme spacáky a karimatky. Vydržíme. Nie je to niečo, čo by sme považovali za super zážitok, za niečo, na čo by sme sa tešili. Ale ľudia ako Pellegrini a Danko zostali prekvapení, že sa im niekto vzpriečil,“ dodal Beblavý.

Mimoriadna schôdza

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR je prerušená do 19. februára do 9:00. Dôvodom sú šiesti poslanci z koalície PS/Spolu Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubačová, ktorí ani po opakovaných výzvach Danka neopustili rečnícky pult. Na schôdzi budú poslanci v skrátenom legislatívnom konaní rozhodovať o troch vládnych návrhoch zákonov. Dva sú iniciatívou Smeru. Ide o trináste dôchodky pre penzistov a zvýšenie rodinných prídavkov o sto percent. Slovenská národná strana navrhla zrušiť diaľničné známky pre autá do 3,5 tony. Rovnako iniciovala rokovanie parlamentu o Istanbulskom dohovore.

Viac o téme: Mimoriadna schôdzaMartin PoliačikĽubomír GalkoAndrej DankoMiroslav BeblavýPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu