Hlavní navigace

x86 procesor Centaur CHA vyfocen. Socket LGA 2011-3, či BGA čip pájený na desku?

19. 2. 2020

Sdílet

Web SemiAccurate získal první reálné fotky procesoru CHA, který vyvinula Centaur Technology pro firmy VIA a Zhaoxin. Vypadá jako CPU do LGA 2011-3, ale...

Koncem roku jsme tu psali o nových 16nm procesorech architektury x86 z vývojové dílny firmy Centaur, které by se mohly dostat na trh pod značkou VIA nebo možná spíše čínského Zhaoxinu. Na dosavadní poměry třetí x86 platformy tvořící alternativu k Intelu a AMD by to měla být poměrně výkonná CPU, a teď máme prakticky poprvé možnost vidět jejich reálnou podobu na fotce. Na webu Centauru se sice na podzim objevily snímky, na nichž asi byly jejich vzorky, ale nebylo to úplně jisté. Teď ale přicházejí potvrzené a zblízka pořízené fotky snad finální podoby procesoru.  

Nový procesor Centaur/VIA/Zhaoxin v provedení LGA 2011-3

Fotografie procesoru s interním/pracovním označením Centaur Technology CHA (na prodej bude ovšem pod jiným jménem) získal web SemiAccurate. Centaur podle něj měl vzorky k prohlédnutí na CES 2020, nicméně asi za zavřenými dveřmi, jelikož tehdy se zpráva o nich nikde neobjevila. Charlie Demerjian ze SemiAccurate je ale tehdy vyfotil a posléze dostal povolení obrázky ukázat, takže se můžete podívat, jak tato novinka vypadá.

Osmijádrový čip o ploše 194 mm² je osazený na poměrně velkém substrátu. Na webu Centauru byly předtím k vidění fotky vývojových desek se socketem podobajícím se LGA 2011-3 od Intelu. Vypadalo to, že tuto patici možná firma používala pro vývoj. Toto se teď možná potvrzuje, protože substrát (zelená destička sloužící jako PCB pod čipem) opravdu vypadá hodně jako pouzdro pro procesory Haswell-E do socket LGA 2011-3, i když to vypadá, že zlatý trojúhelníček sloužící pro orientaci je přesunutý do protějšího rohu. Jinak ale zdá se i výřezy po stranách sedí a procesor Centaur CHA má navíc i velmi podobný integrovaný rozvaděč tepla pro ochranu – toto dost možná proto, aby byl kompatibilní s existujícími serverovými chladiči.

X86 procesor Centaur Technology CHA SemiAccurate X86 procesor Centaur Technology CHA (Zdroj: SemiAccurate)

Ovšem je zde menší problém, který nám brání uzavřít hned, že Centaur/VIA/Zhaoxin po dlouhé, velmi dlouhé době konečně zase vydají procesor pro socket, který bude možné v desce měnit a upgradovat (pěkné by bylo, kdyby se třeba dokonce dal nainstalovat do X99 desek, ale to už je asi čistá fantasmagorie, jelikož dnes by se asi nepodařilo přimět čipovou sadu pro Intel ke spolupráci, jako to šlo v dobách socketu 370). A tento problém se jmenuje spodní strana.

X86 procesor Centaur Technology CHA spodni strana SemiAccurate X86 procesor Centaur Technology CHA, spodní strana (Zdroj: SemiAccurate)

Pokud se totiž podíváte pozorněji na spodek procesoru na fotce, tak uvidíte, že kontakty (jde o pouzdro/socket typu LGA, takže na CPU jsou jen kontakty, nikoliv piny jako u AMD) vypadají podezřele jako kuličky pájky, místo aby zde byly rovné a zlatavě lesklé plošky jako u procesorů Intel. Proto si myslím, že tento konkrétní vzorek by do socketu nešel a ač je provedení odvozené od highendového LGA socketu Intelu, tento procesor by se svým substrátem místo toho pájel přímo na desku, tedy jde stále o BGA pouzdro.

Socket nebo pájení na desku?

Nicméně, i ty kuličky kopírují přesně polohu plošek na procesorech pro socket LGA 2011-3, takže toto spojení zde asi opravdu je. Je možné, že ač je toto CPU okuličkováno, Centaur současně počítá i s možností se stejným či jen lehce upraveným substrátem vytvořit i verzi pro sockety. Všimněte si jinak, že uprostřed mezi kuličkami jsou pozice pro napájení SMD součástek, které by zde nemohly být, pokud by se CPU připájelo na desku (tedy pokud by v deskách nebyly díry). Součástky ostatně nejsou napájené ani na pozicích na horní straně substrátu, takže tento vzorek zřejmě není funkční.

Procesor Zhaoxin CentaurTech 05 Už starší fotka firmy CentaurTech zachycující práci na prototypovém hardwaru. Desky a CPU mají (provizorně?) patici podobnou LGA 2011-3 od Intelu
Procesor Zhaoxin CentaurTech 04 Zde je dokonce použitý boxovaný chladič Intelu pro socket LGA 2011 (BXTS13A)

Je zde také možnost, že socketové provedení recyklující patici LGA 2011-3 od Intelu pro usnadnění bylo použité čistě jen pro testování a že finální prodejní kusy procesoru budou jen a pouze ve stylu BGA pájeném na desku. Ostatně, design socketu může mít Intel chráněn průmyslovými vzory, takže by ani nemuselo být možné ho použít jinak než pro prototypy. Centaur ovšem asi také nebude tyto procesory sám prodávat. Je možné, že pokud čip převezme čínský Zhaoxin, navrhne vlastní pouzdro, které už podobu LGA 2011-3 mít nebude – ale pořád by mohl používat nějaký socket.

Kdy se tento procesor dostane reálně na trh jako produkt, jenž se dá někde koupit, zatím stále není jasné. Zdá se, že Zhaoxin by jej měl uvést pod označením Zhaoxin Kaisheng KH-40000; přinejmenším 16nm proces a uváděná konektivita sedí na architekturu Centaur CHA. Půjde o procesor zaměřený na levnější servery, přičemž specialitou bude integrovaný akcelerátor umělé inteligence. Asi ještě ale zbývá minimálně několik měsíců do doby, než se bude prodávat. Zhaoxinu podobně jako dřív VIA obvykle trvá celkem dlouho, než se po oficiálním uvedení procesory dostanou do reálných produktů. Například nedávno jsme tu psali o první samostatně prodávané desce s procesorem Zhaoxin KX-6000 (či přesněji Zhaoxin Kaishian KX-6000) předešlé generace, která byla uvedena v roce 2018.

Next-gen procesor Centaur "CHA" s AI koprocesorem NCore, rozbor architektury jádra Centaur CNS

Byl pro vás článek přínosný?