Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru

Jeden z nejbohatších lidí na světě si na rozdíl od mnoha jiných zásadní nedostatky aut do elektrické zásuvky uvědomuje, přesto si jedno koupil. Fandy elektromobilů tím ale neohromil.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Zajímavosti

Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru

19.2.2020 | Mirek Mazal

Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru

/

Foto: Marques Brownlee@Youtube

Jeden z nejbohatších lidí na světě si na rozdíl od mnoha jiných zásadní nedostatky aut do elektrické zásuvky uvědomuje, přesto si jedno koupil. Fandy elektromobilů tím ale neohromil.

Doplněno: Na Gatesovo vystoupení zareagovali příznivci elektrické mobility, kteří - místo toho, aby byli nadšení, že si tak významný člověk pořídil elektrické auto - Gatese kritizují, že brání jejch rozvoji. „Jsem zklamaný, protože spousta lidí si pustí ten rozhovor a budou věřit Billovým slovům a elektrická auta ani nebudou zvažovat. Proč? Protože Gates je opravdu chytrý muž!” pronesl na Twitteru člověk, který stojí za neoficiálním newsletterem Tesly zvaným Tesletter.

Gates přitom v rozhovoru jen racionálně shrnul fakta a upřímně zmínil klady i zápory elektrických aut. Na výše zmíněné pak poněkud dětinsky zareagoval i Elon Musk zjevně zklamaný tím, že Gates nezvolil Teslu a jako o chytrém muži se nemluví o něm a pronesl: „Můj rozhovor s Gatesem byl zklamáním, abych byl upřímný,” čímž se ještě snažil zpochybňovat zmínku o Gatesově inteligenci. Jak absurdní - zakladatel Microsoftu je historicky fanouškem Porsche (jeho první rychlé auto byla 911, existuje snímek pořízený policií po jeho zatčení za rychlou jízdu s ním ještě v 80. letech) a za jeho preferencí Taycanu nemusí být více než to. Dalo se to zkrátka čekat. A že jde o chytrého člověka je snad mimo jakoukoli debatu.


Dnes druhý nejbohatší člověk planety Bill Gates nastřádal majetek v hodnotě 96,5 miliardy dolarů (2,2 bilionu Kč), přičemž několik miliard dolarů ročně investuje do obnovitelných zdrojů. Aktivní podporovatel ekologického života se ale nebrání ani výjimečným autům a ač na to nevypadá, v životě jich měl opravdu hodně.

Gates vyzkoušel vlastnictví exotů jako Lamborghini Aventador, Bugatti Veyron nebo Chevrolet Corvette, až nyní jej ale natolik zaujal elektrický pohon, že si pořídil také vůz plněný energii ze zásuvky. Možná si Gates při podpisu objednávky Porsche Taycan vzpomněl na martyria s registrací milovaného Porsche 959, i to je jedním z výjimečných vozů, který mu patří a mezi automobilovými příznivci jej proslavil nejvíce.

Problémy s registrací slavného Porsche 80. let jsou už dnes minulostí, doba dávno pokročila a zakladatel Microsoftu si bez nejmenších byrokratických překážek vyzvedl výkonný elektromobil konkurující Tesle, která podle miliardáře stála u zrodu zájmu o bateriové pohony osobních aut. Po zkušenostech s jízdou v kalifornských modelech si zelený podporovatel objednal německý bzučící expres. „Právě jsem dostal Porsche Taycan, což je elektrické auto. Musím říci, že je drahé, ale velmi cool. Je to mé první auto na elektrický pohon a moc si ho užívám,“ sdělil v rozhovoru.

Ani Gatese ale nemíjejí starosti všech majitelů podobných aut. Před kamerou nemohl vynechat potíže s nízkým dojezdem podtrženým delšími dobíjecími časy oproti klasickému tankování benzínu do nádrže auta se spalovacím motorem. Jedním dechem uznal neprakticky nízkou energetickou hustotu současných Li-Ion baterií, a je tedy zjevné, že racionální pohled na svět ho neopustil. Dle slavného byznysmena bude nutné něco provést nejen s tím, ale i s vysokou kupní cenou ekologicky vyhlížejících vozidel a jejich náhradních dílů, aby dokázaly prorazit.


Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 1 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 01Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 2 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 02Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 3 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 03Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 4 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 04
Bill Gates v rozhovoru přiznal, že si koupil Porsche Taycan

Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 5 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 05Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 6 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 06Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 7 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 07Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 8 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 08Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 9 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 09Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 10 - Bill Gates rozhovor o elektromobilech 10
Elektromobily jsou ale podle něj stále drahé a nepraktické

Bill Gates se pochlubil novým autem, teď ho za to popotahují na Twitteru - 11 - Gates vs Musk Twitter 01
Příznivce elektrické mobility si tím nezískal, Elon Musk se pak po jeho vystoupení vyjádřil ještě kritičtěji

Zdroj: Marques Brownlee@Youtube

Mirek Mazal

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše