Hlavní obsah

Antonín Kratochvíl: Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří ve svém oboru mezi sto nejzásadnějších osobností. Fotil celebrity, války, život za železnou oponou. Aby se Antonín Kratochvíl (72) dostal na samý vrchol, musel odejít z komunistického Československa. Doma tehdy nechal i nenarozeného syna. „Věděl jsem, že když se narodí, už nikdy neodejdu,” říká v novém dokumentu.

Teaser k filmu Můj otec Antonín Kratochvíl

 
Článek

Kratochvílův život, v němž nechybějí vězení, cizinecká legie, prestižní studium nebo obvinění ze sexuálního obtěžování v rámci kampaně #MeToo zachycuje nový dokument nazvaný Můj otec Antonín Kratochvíl.

Snímek režisérky Andrey Sedláčkové přináší výjimečný příběh muže, který prošel skoro všemi světovými konflikty posledních desetiletí.

„Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje. Krev v botách, znáš to,“ říká Antonín Kratochvíl v první ukázce z filmu. Naráží tak na své zážitky z četných válek, konfliktů, do nichž vyrážel po dlouhé roky.

Foto: Punk Film

Michael a Antonín Kratochvíl v New Yorku.

Jako jeden z mála novinářů odjel například do Iráku ihned po zahájení invaze a stal se jedním z těch reportérů, kteří válku nemonitorovali pod ochranou spojeneckých vojáků v čele s Američany. Fotil tak přímé dopady války na civilní obyvatelstvo.

S fotoaparátem byl také třeba v barmském vězení pro obchodníky s heroinem. Bez neprůstřelné vesty zaznamenal krutosti na Haiti na začátku druhého tisíciletí, kdy po odchodu tehdejšího prezidenta Jeana-Bertranda Aristidea vypuklo v zemi krvavé povstání a zavládla tam naprostá anarchie.

Foto: Punk Film

Antonín Kratochvíl v Iráku. Je známý ale také jako originální fotograf celebrit. Pracoval pro nejprestižnější světové časopisy, mimo jiné Vogue, Time, Newsweek nebo The New York Times.

Mezi nejdramatičtější Kratochvílovy zážitky patří i focení „toho, co zbylo z Tutsiů“ ve Rwandě, kde Tutsiové čelí genocidě ze strany hutských extremistů.

Od Lovosic po New York

Režisérčin dokument začal vznikat v roce 2018, u příležitosti Kratochvílových sedmdesátých narozenin.

Sedláčková v něm na slavného fotografa, držitele čtyř ocenění Word Press Photo, nahlíží také skrze jeho nejstaršího syna Michaela Kratochvíla.

Otec totiž odešel z ČSSR, aniž by počkal, až se Michael narodí. Slavný fotograf své tehdejší rozhodnutí vysvětluje tím, že poté, co by syn přišel na svět, by už v sobě nenašel k emigraci sílu.

Foto: Punk Film

Fotograf Antonín Kratochvíl v Černobylu během natáčení dokumentu.

Filmaři dokument natáčeli v různých koutech světa. V Lovosicích, kde se Kratochvíl v roce 1947 narodil, na místě rakouského uprchlického tábora v Traiskirchenu, první zastávce při Kratochvílově emigraci, nebo v New Yorku, přes který vedla jeho cesta k celosvětovému úspěchu.

Točilo se i v Černobylu – místo jaderné katastrofy Antonín poprvé navštívil deset let po havárii v roce 1996 a vrací se tam fotografovat dodnes.

Foto: Punk Film

Zpěvák David Bowie by Antonín Kratochvíl.

Navrácené občanství a #MeToo

Pestrý je jeho osud také v posledních letech, kdy pobývá střídavě v Praze a v New Yorku.

V roce 2000 mu Česká republika vrátila české občanství. Od roku 2018 čelí obvinění ze sexuálního obtěžování bývalých kolegyň ze společnosti VII Photo Agency, kterou kdysi zakládal. Jejich nařčení ovšem odmítá.

Foto: Punk Film

Herec Jean Reno by Antonín Kratochvíl.

V průběhu natáčení dokumentu otec a syn Antonín a Michael Kratochvílovi nafotili snímky, které budou od 20. března - ještě před premiérou filmu - k vidění v rámci výstavy v Leica Gallery Prague. Film samotný pak vstoupí do kin 2. dubna.

RECENZE: Antonín Kratochvíl rozmotává síť dogmat

Kultura

Reklama

Související témata:

Související články

Antonín Kratochvíl: Senzace mě nezajímá

Antonín Kratochvíl má ve světě pokrokových technologií stále větší sympatie pro klasickou černobílou fotografii. Když je však třeba, což je při jeho práci...

Výběr článků

Načítám