Lex Babiš platí. Ústavní soud: Stát není podnik! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lex Babiš platí. Ústavní soud: Stát není podnik!

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO) (Reprofoto ČT)

Zákon o střetu zájmů známý jako lex Babiš platí dál beze změn. Rozhodl o tom včera Ústavní soud a zamítl tak návrhy prezidenta Miloše Zemana (75) a poslanců ANO. Firmy členů vlády tak stále nesmí vlastnit média a ucházet se o veřejné zakázky a brát dotace!

Stát není podnik! Tak se po třech letech vyjádřil k stížnosti Ústavní soud. Podle soudců není výkon veřejné funkce podnikáním, natož správou vlastního majetku. „Pan prezident je rád, že Ústavní soud po dlouhém čekání konečně vynesl verdikt a toto rozhodnutí respektuje. Předseda vlády zákon naplňuje, nic se tedy nemění,“ napsal deníku Aha! mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Premiér Andrej Babiš (65, ANO) komentoval soud z pracovní cesty v Estonsku. Stále trvá na tom, že novela byla přijata proto, aby musel odejít z politiky. Rozhodnutí soudu ale respektuje. „Já ho samozřejmě respektuji a postupoval jsem podle něj, ale považuji to za absurdní,“ řekl Babiš.

Kvůli zákonu, který začal platit v roce 2017, musel tehdejší ministr financí Andrej Babiš vložit akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Před třemi lety podala hlava státu a poslanci ANO k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona. Podle prezidenta šlo o protiústavní krok. Poslancům zase vadilo, že norma členům vlády omezuje podnikání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.