Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vystrčil je podle očekávání novým šéfem Senátu. V prvním kole porazil Růžičku ze STAN

Miloš Vystrčil, dosavadní předseda senátorů ODS a místopředseda strany, se stal novým předsedou Senátu. foto:  Dan Materna, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Novým předsedou Senátu se stal podle očekávání Miloš Vystrčil, dosavadní předseda senátorů ODS a místopředseda strany. V tajných volbách porazil prvního místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN). Vystrčilovi předem vyjádřili podporu zástupci KDU-ČSL a ANO. Nástupce zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) povede horní komoru do ustavení jejího nového vedení po podzimních volbách.
  9:31aktualizováno  12:58

Vystrčil získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich podle výsledků nedali hlas žádnému kandidátovi. Zbývající čtyři členové horní komory v současném složení - Václav Hampl, Renata Chmelová a Jitka Seitlová z klubu KDU-ČSL a Radek Sušil (ČSSD) - se z jednání omluvili.

Miloš Vystrčil, dosavadní předseda senátorů ODS a místopředseda strany, se stal...
Vystrčil získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo...

S ohledem na rozložení sil v horní komoře získal Vystrčil hlasy i z klubu ČSSD a zřejmě i z Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21. Obdržel totiž o 15 hlasů více, než kolika jich ve středu disponovaly kluby ODS, KDU-ČSL a ANO. Růžička dostal o dva hlasy více, než kolik jich má senátorský klub Starostů.

ODS nominovala po zesnulém Kuberovi do čela Senátu Vystrčila, Starostové navrhli Růžičku

Zvolení Vystrčila do čela Senátu znamená, že se zbývající vedení horní komory nezmění. Místopředsedy zůstávají Růžička a Jan Horník z klubu Starostů, Miluše Horská z klubu KDU-ČSL, Milan Štěch (ČSSD) a Jiří Oberfalzer (ODS). Pouze občanští demokraté si nejspíš vyberou nového šéfa senátorského klubu.

„Je to pro mne situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby ty věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát,“ uvedl po zvolení Vystrčil. „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte,“ řekl senátorům. Růžička Vystrčilovi poté pogratuloval. Vystrčil podle něj nepochybně bude důstojným a zodpovědným reprezentantem Senátu.

Devětapadesátiletý Vystrčil je senátorem za Jihlavsko od roku 2010. Bývalý starosta Telče byl před nástupem do horní komory hejtmanem Kraje Vysočina. Místopředsedou ODS je od roku 2014, o dva roky později stanul v čele senátorů ODS. V horní komoře působil ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Rodák z Dačic vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

Vizitka nového předsedy Senátu Miloše Vystrčila

  • Miloš Vystrčil je senátorem za ODS již od roku 2010, zastupuje volební obvod č. 52 - Jihlava.
  • V Senátu je v současnosti předsedou klubu ODS (od listopadu 2016). Kromě toho působí v organizačním výboru, výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, v podvýboru pro bydlení a ve stálé komisi Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury.
  • Od roku 2000 je také zastupitelem Kraje Vysočina a od roku 1990 zastupitelem města Telč. V letech 1998 až 2001 byl starostou Telče, v roce 2001 byl zvolen prvním zástupcem hejtmana kraje Vysočina, v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem.
  • Členem ODS je od roku 1991. V současnosti je místopředsedou strany, a to od ledna 2014. Je také krajským šéfem ODS na Vysočině a předsedou krajského klubu zastupitelů ODS.
  • Vystrčil se narodil 10. srpna 1960 v Dačicích, od narození však žije v Telči. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči.
  • Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.
  • Mimo jiné je také členem rady Státního fondu životního prostředí ČR, předsedou správní rady Sdílení o. p. s. a předsedou Svazku obcí Železnice Kostelec - Slavonice.
  • Je ženatý, má dvě dospělé dcery.
  • Zajímá ho folková a trampská hudba, přírodovědná literatura a sport.
  • Ke své kandidatuře do čela Senátu Vystrčil počátkem února řekl, že ve funkci by chtěl přinést přidanou hodnotu. "Já se na to těším, ale rozhodně po tom neprahnu," řekl s tím, že by chtěl navázat na zemřelého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu zejména ve zviditelňování Senátu a vyžadovat, aby Sněmovna dodávala Senátu kvalitnější podklady k projednávaným zákonům.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!