BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů

I když se automobilový svět mění, české publikum zůstává konzervativní a mezi soukromými kupci preferuje hlavně dieselové kombíky. Právě tím je BMW M340d xDrive Touring, které dá stovku pod 6 sekund a jezdí za méně než 6 litrů.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů

19.2.2020 | Petr Prokopec

BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

I když se automobilový svět mění, české publikum zůstává konzervativní a mezi soukromými kupci preferuje hlavně dieselové kombíky. Právě tím je BMW M340d xDrive Touring, které dá stovku pod 6 sekund a jezdí za méně než 6 litrů.

Ještě nedávno se zdálo, že Evropa může dieselům začít sepisovat parte. Skandál Volkswagenu vybičoval averzi vůči kdysi oblíbenému pohonu až do abnormálních mezí. Paradoxem byla skutečnost, že celá kauza měla své kořeny ve Spojených státech, ovšem tamní motoristé se k dieselům vrátili a jejich obliba se za mořem zvyšuje. V jejich případě stačilo, že byl viník za své podvody řádně potrestán, a řada výrobců tak mohla představit své novinky s dříve nemyslitelným agregátem.

Starý kontinent ale nakonec nehodlá zůstat pozadu, jakkoliv za tím nestojí přirozený zájem automobilek taková auta znovu ve velkém nabízet. Místo toho si výrobci jednoduše uvědomili, že poptávka na trhu zůstala a s dosavadní skladbou nabídky nemají šanci splnit stále přísnější emisní limity. Diesely se tak znovu dostávají do hry jako zachránci firemních rozpočtů. Jejich nižší emise CO2 v mnoha případech může odvrátit miliardové pokuty ze strany Evropské unie. Jednou z firem, které se jich nebojí, je BMW.

Mnichovská automobilka krátce před živým ženevským debutem uvolnila první oficiální informace a fotky nových modelů M340d xDrive a M340d xDrive Touring. Oba pohání zcela nová verze třílitrového turbodieselu, která se dočkala mild-hybridizace. Součástí ústrojí je tedy 48voltový startér-generátor, který dokáže rekuperovat brzdnou energii a tu uskladnit ve 48voltových bateriích. Následně ji pak ve formě 11 koní může uvolnit kupříkladu při akceleraci.

Samotný diesel má blok i hlavu z hliníku, přičemž dle BMW má nabídnout okamžitou reakci na sešlápnutí plynu. Tu zajišťuje dvoufázové přeplňování, u kterého byla optimalizována termodynamika a chlazení vzduchu za kompresory. Šestiválec byl zároveň navržen tak, aby maximum točivého momentu nabízel již v nejnižších otáčkách, rovných 700 Nm tedy je k dispozici od 1 750 ot./min. Maximum výkonu je 340 koní ve 4 400 otáčkách.

Sedan zvládá zrychlení z klidu na stovku za 4,6 sekundy, u kombíku je čas o dvě desetiny delším. Nejvyšší rychlost byla omezena na obligátních 250 km/h u obou verzí, zatímco v případě spotřeby tu máme 5,3- až 5,7litrový průměr u tříprostorové karoseri a 5,4- až 5,8litrový průměr u praktičtější varianty. Zejména kombík je tak českým snem par excellence - auto praktické, rychlé i úsporné, tohle na Čechy funguje.

Dodejme, že sportovní výfuk je u M340d standardem, neboť jako příplatkový prvek by vyžadoval separátní homologaci. Technický odklon vůbec prvních dieselových „poloeMek“ v rámci trojkové řady tím ovšem nekončí, dále je třeba zmínit vyššímu výkonu a momentu uzpůsobenou osmistupňovou automatickou převodovku a pohon všech kol. Standardem je rovněž zadní diferenciál M Sport, stejně jako již v základu nechybí sportovní podvozek. Za adaptivní provedení s elektronicky ovládanými tlumiči si ovšem již musíte připlatit.

Nechybí rovněž 18palcová odlehčená litá kola osazená pneumatikami o rozměru 225/45 vpředu a 255/40 vzadu, se kterými jsou spárovány efektivnější brzdy s 348milimetrovými předními a 345milimetrovými zadními kotouči. Pokud vám to ovšem nestačí, je možné standardní ráfky nahradit 19palcovými, zatímco u sedanu lze velikost předních kotoučů navýšit pomocí paketu M Technic na 374 mm.

Vizuálně se obě varianty oproti zbytku portfolia liší specifickou výplní ledvinek či lehce modifikovanými nárazníky a prahy. Sedan pak navíc dostal do vínku ještě zadní spoiler. Uvnitř je pro změnu možné počítat se sportovním volantem a sedadly, unikátní jsou rovněž dekory a čalounění. Ceny zveřejněny nebyly, láci ale nečekejte.


BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 1 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 02BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 2 - BMW M340d a M340d Touring 2020 dalsi 01BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 3 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 03BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 4 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 04BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 5 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 05BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 6 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 06BMW s plnou vervou naskočilo zpět do dieselového vlaku, novinka je snem Čechů - 7 - BMW M340d a M340d Touring 2020 prvni foto 07
K dieselové renesanci se nestaví zády ani BMW, které přišlo s novými modely M340d xDrive a M340d xDrive Touring. Druhé jmenované je českým snem svého druhu

Zdroj: BMW

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše