Tábor zkouší unikátní projekt: Káňata versus havrani | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tábor zkouší unikátní projekt: Káňata versus havrani

Káně Harrisova má pomoci v boji proti havranům.
Káně Harrisova má pomoci v boji proti havranům. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, MěÚ Tábor, internet)

Jako první v republice zkoušejí novinku v plašení havranů. Proti početné ptačí kolonii nasadil Tábor menšího dravce káně Harrisova. Umí se pohybovat i v korunách stromů a havrani se ho bojí.

Početná ptačí kolonie dělá lidem na Pražském sídlišti v Táboře už několik let ze života peklo. Pokálená auta, lavičky, chodníky a hluk. Je tak velký, že přesahuje povolené limity v průmyslových podnicích a žáci tamní základní školy se mohou učit jen se zavřenými okny. „Zkoušeli jsme je různě plašit, pak shazovat hnízda před tím, než zahnízdili. Efekt ale nebyl velký. Před časem jsem v odborné literatuře narazil na informaci o plašení pomocí kání, proto jsme se rozhodli to vyzkoušet,“ řekl Jiří Rozum z táborské radnice. Na pomoc povolalo město sokolníky. „S plašením začali v pátek. Po pár týdnech vyhodnotíme výsledky. Kdyby hrozilo, že si havrani začnou stavět hnízda na jiném místě v obytné zóně, plašení přerušíme,“ dodal Rozum.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.