Předsedou senátu se stal Miloš Vystrčil (ODS)

Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) chce, aby horní komora byla ústavní pojistkou, hlídačem exekutivy a kotvou, která zajistí pevné postavení Česka. Zlepšit plánuje spolupráci s Poslaneckou sněmovnou. Novinářům to řekl po vyhlášení výsledků hlasování o nástupci zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), ve kterém získal 52 hlasů. Jeho protikandidáta Jiřího Růžičku (za STAN a TOP 09) volilo 21 senátorů.

Miloš Vystrčil se chce ohledně případné cesty senátorů na Tchaj-wan nejprve radit s odborníky například na zahraniční politiku, se senátory i s dalšími ústavními činiteli. Na tiskové konferenci řekl, že se cestě nebrání, ale že je třeba jednat v zájmu českých občanů. Cestu senátorů na Tchaj-wan plánoval Vystrčilův předchůdce, zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Prezident Miloš Zeman už dříve vyjádřil názor, že tato cesta není v ekonomickém zájmu Česka.

Server Aktuálně.cz uvedl, že před Kuberovou cestou na Tchaj-wan varovala čínská strana. Čínská ambasáda předala údajně Hradu dopis, v němž komunistický režim vyhrožuje, že pokud cestu uskuteční, potrestá Kuberu i české firmy podnikající v Číně. Kancelář prezidenta hrozby podpořila vlastním přípisem, dopis předala Kuberovi v polovině ledna na novoročním obědě, uvedl server. Vystrčil řekl, že si ještě dnes nebo nejpozději ve čtvrtek nechá předložit veškeré podklady, které souvisí s cestou na Tchaj-wan, a to včetně zmíněné korespondence, o které vůbec nevěděl. Vystrčilův protikandidát Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) před volbou potvrdil, že by v případě zvolení předsedou cestu na Tchaj-wan podnikl. Podotkl, že byl jedním z těch, kdo podporovali zesnulého předsedu Kuberu v jeho záměru tuto asijskou zemi navštívit.