T-Mobile má za sebou úspěšný rok 2019. Navýšil tržby, zisk i počet zákazníků

Český T-Mobile vydává kumulované výsledky hospodaření za kompletní rok 2019. Operátorovi se i do konce loňského roku dařilo navyšovat počty zákazníků svých služeb, stejně jako tržby a provozní zisk. Celkové tržby z mobilních i fixních služeb a prodeje zařízení činily 28,27 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA narostl meziročně o více než 4 % na 11,95 miliardy korun. Hrubá provozní marže činila 42,3 %.

K 31. prosinci 2019 evidoval T-Mobile 6,265 milionu zákazníků mobilních služeb a zůstává tak českou mobilní jedničkou. Čistý meziroční přírůstek zákazníků činil +77 tisíc, velkou část (61 tisíc) ovšem tvořili M2M SIM karty pro zařízení internetu věcí. Zhruba dvě třetiny mobilních zákazníků využívalo paušální tarif, zbytek tvořili předplacenkáři.

1 GB dat za 157 Kč

Fixní služby, včetně xDSL, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky, v současné době využívá 320 tisíc zákazníků, což je o 28 % více než v loňském roce. Televizní službu T-Mobile na IPTV a satelitní platformě nyní využívá 149 tisíc zákazníků, což je o zhruba 73 % více než ve stejném období předchozího roku.

Klepněte pro větší obrázek

Aplikaci Můj T-Mobile pro správu uživatelských účtů ke konci roku využívalo téměř 1,2 milionu zákazníků (51,5 % všech uživatelů chytrých telefonů a zároveň téměř čtvrtina všech uživatelů), kteří si spravují více než 1,5 milionu služeb. Mezi nejoceňovanější vlastnosti aplikace patří podle operátora přehled o spotřebě a platbách, možnost platby přímo v aplikaci, speciální nabídky a soutěže.

Počet minut volání a textových zpráv odeslaných v síti T-Mobile zůstává posledních pár let stabilní, na rozdíl od spotřeby datové, která významně roste. Celkový objem dat přenášených prostřednictvím konvergovaných služeb (mobilní data, Internet bez drátu, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky) meziročně vzrostl o téměř 82 % na více než 314 000 TB.

Data přenášená v mobilní síti (mobilní data a Internet bez drátu) dosáhla téměř 100 000 TB. Průměrná cena jednoho GB se pro zákazníky T-Mobile meziročně snížila o téměř 50 % z 312 Kč na 157 Kč, přičemž uživatelé programu Magenta 1 v průměru platí ještě méně: 95 Kč/GB.

Diskuze (15) Další článek: Řada Galaxy S20 bude mít 120Hz displej i v QHD+. Změnu přinese update firmwaru

Témata článku: , , , , , , , , Úspěšný rok, Tržby, MOBI, Data, IPTV, Zak, T - Mobil, T Mobil, Internet, Aplikace, Zákazníci, Počet zákazníků