TOPlist

Apple vyvíjí vlastní 5G modemy. V nadcházejících iPhonech je ale nepoužije

apple 5G

Už loni jsme se měli dočkat prvních iPhonů s podporou sítí 5G, avšak spolupráce mezi Applem a Intelem nepřinesla kýžený výsledek. Intel nedokázal požadavky z Cupertina splnit, nakonec s mobilním 5G byznysem nadobro skončil a přeprodal jej právě jablečné společnosti. Apple nakonec využil hozeného lana od tehdy znepřáteleného Qualcommu a zajistil dodávky 5G modemů u něj, první ovoce ale bude možné utrhnout až letos. Některé podrobnosti spolupráce obou gigantů popisuje dokument, který unikl americké komisi pro mezinárodní obchod.

S Qualcommem minimálně do roku 2024

Podle dokumentu hodlá Apple představit mezi letošním červnem a květnem příštího roku několik produktů, které v sobě budou obsahovat modem Qualcomm Snapdragon X55 znýmý z některých smartphonů s Androidem. Dokument přímo nehovoří o smartphonech, což by mohlo znamenat, že podporu 5G dostanou i jiné jablečné produkty, např. iPady.

modem

Přestože si Apple na základě nakoupených technologií od Intelu vyvíjí vlastní modemy, jen tak se s nimi v jeho zařízeních nesetkáme; Qualcomm má podle dokumentu nasmlouvané dodávky 5G modemů minimálně do roku 2024. Připravované modemy pro příští roky mají nést pojmenování Snapdragon X60, X65 a X70, přičemž první jmenovaný byl představený včera. Jedná se o první 5nm modem schopný dosáhnout stahovacích rychlostí až 7,5 GB/s a díky menším rozměrům nabídne lepší energetickou účinnost.

x60

Zatím není jasné, zda podporu 5G dostanou všechny letošní podzimní iPhony, nebo bude Apple své telefony nabízet standardně s podporou LTE a 5G bude pouze příplatková výbava.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku