„Museli jsme tam převést všechny účty.“ Artesa patří Savovovi, tvrdí jeho bývalý manažer

Stíhaný podnikatel František Savov vlastní a ovládá spořitelní družstvo Artesa. To, o čem se roky spekulovalo v médiích a policejních spisech, nyní pro INFO.CZ potvrzuje Robert Glenda, bývalý statutární zástupce některých firem Františka Savova. „Savov mi kdysi na přátelském obědě řekl, že si kupuje kampeličku Artesa a že z ní udělá svou banku,“ říká Glenda.

Artesa měla být údajně jednou z nejdůležitějších firem v rámci skupiny společností ovládaných Františkem Savovem, který je v Česku stíhaný za daňové podvody. Savov se k vlastnictví některých firem nedávno „přiznal“ v rozhovoru pro DVTV – například k vydavatelství Mladá fronta či vagónce Legios –, u dalších podniků se ale o jeho vlastnictví stále jen spekuluje. 

Význam Artesy pro Savova popsal Robert Glenda, Savovův bývalý dlouholetý známý, vysoký manažer Europrintu a statutární zástupce v několika jeho společnostech. Kampelička měla být finančním srdcem celé skupiny Savovových firem, právě přes ni se uskutečňovaly všechny finanční transakce. „Museli jsme do ní převést všechny firemní účty,“ říká pro INFO.CZ Glenda. 

Šifra budějovického vikáře. Co nám církev tají o svém podnikání?

sinfin.digital