SpaceX vynese do vesmíru své první turisty mezi lety 2021 a 2022. Podívají se na Zemi z větší dálky než novodobí astronauti

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crew-dragon6

Foto: SpaceX

Vizualizace vesmírné lodi Crew Dragon společnosti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Vesmírný turismus je jedna z věcí, která se mezi výrobci raket hojně řeší, ale reálně se žádný boom cestovatelských letů do vesmíru zatím neuskutečnil. SpaceX, jeden z největších současných hráčů v odvětví, se ale posouvá opět o krok blíže, když oznámil, že vynese s pomocí nového partnera do vesmíru čtyři lidi.

Zmíněným partnerem je firma Space Adventures, která se právě na vesmírný turismus specializuje. Celkem sedm lidí se mezi lety 2001 až 2009 pomocí této entity dostalo ruskými Sojuzy na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Pod hlavičkou SpaceX ovšem nové pasažéry čeká futurističtější zážitek, protože poletí v nové lodi Crew Dragon, která nyní prochází finálními testy a přípravou, aby vůbec poprvé vynesla na palubě astronauty už v dubnu tohoto roku.

Alespoň tak zní aktuální plán SpaceX a NASA, která chce pomocí Crew Dragon dopravit své astronauty na ISS, čímž by se zbavila závislosti právě na ruských raketách Sojuz. Civilní pasažéři by se pak měli proletět mezi lety 2021 až 2022 s tím, že jejich trénink potrvá maximálně několik týdnů.

elon-musk3

Foto: NASA/Aubrey Gemignani

Šéf NASA Jim Bridenstine (uprostřed) a šéf SpaceX Elon Musk (vpravo)

Oproti misím z počátku milénia se ale Crew Dragon v tomto případě nebude pokoušet o připojení k Mezinárodní vesmírné stanici, ale jednoduše bude oblétat Zemi. Přesto noví vesmírní pasažéři uvidí něco, co se nepoštěstí ani některým profesionálním astronautům.

Zakladatel Space Adventures Eric Anderson totiž uvedl, že lety budou cílit až do dvakrát až třikrát vyšší letové hladiny, než se nachází právě Mezinárodní vesmírná stanice. Znamenalo by to, že jedni z prvních vesmírných turistů uvidí Zemi ze vzdálenosti mezi 800 a 1 200 kilometry.

Nepočítáme-li lety na Měsíc, tak z takové dálky viděli Zemi astronauti naposledy v rámci programu Gemini na počátku šedesátých let minulého století. Rekordem je pak let Gemini 11 v roce 1966, který vynesl dvoučlennou posádku do vzdálenosti 1 369 kilometrů.

Space Adventures ani SpaceX nezveřejnili, kdo je mezi čtyřmi šťastlivci (a jestli už jsou vybráni), stejně tak zatím není jasné, kolik za svůj let zaplatí nebo jak dlouho ve vesmíru pobudou.

SpaceX se už v září 2018 zavázalo k jinému počinu v rámci vesmírného turismu. Japonský miliardář Yusaku Maezawa by se v roce 2023 měl na palubě rakety Starship (taktéž od SpaceX) dostat na okružní cestu kolem Měsíce. V rámci projektu #dearmoon s sebou chce vzít také šest až osm umělců, aby zaznamenali, co z Měsíce cítí.

Lepší zážitek oproti konkurenci

Muskova firma tak aktuálně nabízí zážitek, který ve světě nemá příliš konkurenci, protože Ruská federace zatrhla lety turistů na ISS v roce 2009. Do vesmírného turismu chtějí pomalu naskočit také Blue Origin, za nímž stojí Jeff Bezos, a Virgin Galactic Richarda Bransona, ale nabízejí poněkud střídmější zážitek.

falcon9-crew-dragon

Foto: SpaceX

Raketa Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon pro lidskou posádku

Za 200 tisíc, respektive 250 tisíc dolarů (4,6 milionu, respektive 5,8 milionu korun) na osobu prodávaly obě entity takzvané suborbitální lety – tedy takové, kdy pasažéři zažijí jen pár minut stavu beztíže, a pak opět jejich vehikl začne padat k Zemi. Blue Origin toho chce dosáhnout v podobné kapsli jako SpaceX a Virgin Galactic v lodi, která připomíná spíše letadlo. Druhá zmiňovaná firma toho chce dosáhnout ještě letos a chybět by u toho minimálně v budoucnu neměli ani Češi.

Aktuálně oznámená mise SpaceX ale ještě závisí na tom, jestli se včas a bez komplikací dostanou na orbit první astronauti pod hlavičkou SpaceX, Bob Behnken a Dough Hurley. Klíčovým pro tento let byl úspěch kritického testu v lednu, při němž se kapsle Crew Dragon nouzově oddělila od rakety Falcon 9.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym