Můžete se skoro vsadit, že když je newyorský týden módy, stane se něco bizarního, ať už na přehlídkovém molu, nebo mimo něj. Letos se o pozdvižení postarala dvaadvacetiletá skandinávská konceptuální umělkyně Ida Jonsson a o dva roky starší módní návrhářka Beate Karlsson, které představily „The Bum“, ve volném překladu prostě „Zadek“.

Nejedná se však jen tak o nějaké pozadí, ale přímo o to nejslavnější. „The Bum“ je přesnou replikou pýchy Kim Kardashian. Falešný zadek vyrobený ze silikonu na sobě předvedla sama Karlsson. Ta ho podle stylu Kim doplnila červenou péřovou bundou, sportovními slunečními brýlemi a vysokými kozačkami. „Bylo vidět, jak jsou z toho lidé zmatení,“ popisuje návrhářka, kterou hned obkroužil hlouček paparazzi fotografů.

Že je to všechno jen výstřelek, říkáte si? Ve skutečnosti jde o dlouho připravovaný projekt. „The Bum“ vznikal dva roky, kdy umělci na základě fotografií a videozáznamů pečlivě monitorovali a měřili pozadí Kim Kardashian (ano, vážně, i tohle může být práce). Na základě svého výzkumu stvořili 3D model.

Že vás ze všeho nejvíc zajímají míry? Podle umělců má Kim přes boky 107 centimetrů v obvodu, na šířku její půlky zabírají 42 centimetrů. Finální produkt bude vyroben tak, aby vážil co nejméně. Pravděpodobně tedy z mixu silikonu, spandexu a mikrovláken. Velkovýroba bude v Číně a Portugalsku a do prodeje půjde tenhle růžový klenot už letos na jaře. Cena se ještě finalizuje, ale bude se pohybovat někde mezi 10 a 15 tisíci korun.

Samotní tvůrci v něm vidí nejen cestu k úspěchu značky, ale také kritiku dnešní společnosti posedlé potleskem na sociálních sítích. A co si budeme povídat, právě ta tvoří i potenciální zákazníky.

Kim se k dílu ještě nevyjádřila. Proč by taky. Její pozadí jen tak něco netrumfne.