Kolem nového filmu Víta Klusáka a Barbory Chalupové jménem V síti vznikla aura události ještě předtím, než dílo kdokoli viděl. Úspěšná crowdfundingová kampaň totiž spustila lavinu, která vrcholí v posledních dnech. Snímek, v němž tři dospělé herečky hrají dvanáctileté dívky, které čelí na internetu sexuálním predátorům, rezonuje ve školách i na sociálních sítích. V posledních dnech to dokonce došlo tak daleko, že k premiéře vznikl i oficiální hudební klip od Tomáše Kluse.

Takový společenský humbuk se podařilo vyvolat snad jen dokumentu Šmejdi, který za asistence velkého tištěného deníku tematizoval parazitování na důvěře seniorů. O cynickém zneužívání moci nad slabšími ale vypráví i snímek V síti, který otevírají informace o tom, že každé druhé dítě si chatovalo s cizími lidmi, přičemž pětina dětí zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím videohovoru. Za ne zcela známá a dost strašidelná čísla hned záhy filmaři dosadí konkrétní lidi.

Na castingu, který je ve filmu také vidět, najdou tři dospělé ženy, které vypadají jako dívky, jimž ještě nebylo patnáct. V ateliéru pak tvůrci staví tři repliky jejich pokojíčků s počítačem a kamerou, před niž dívky usedají. Po založení profilů na jedné z chatovacích platforem se rozpoutá bouře. Ani jedna z dívek nezačne sama s nikým konverzaci, přesto jim okamžitě píšou desítky dospělých mužů. Za 10 natáčecích dní jich bylo přes 2400.

Herečky jim hned na začátku konverzace sdělí, že je jim 12 let, to však stovky z mužů neodradí od toho, aby od nich vyžadovali svlékání před kamerou nebo jim posílali fotografie penisů. Tou nejvíce zneklidňující hudbou tak najednou není nový Klus, ale vyzváněcí tón Skypu, jehož prostřednictvím dívky komunikují. Kamery nicméně nesnímají pouze dívky v pokojíčcích, ale celý ateliér se štábem, což odhaluje realizační důmyslnost natáčení.

Režie s dívkami komunikuje skrze zprávy v telefonu a místy jim radí, kam mají rozhovor stáčet či jak se mají zachovat. „Dlouho jsme to řešili a rozhodli jsme se, že chceme, aby kamery točily i nás a aby byly vidět naše neshody a celý proces. Chtěli jsme hrát s divákem rovnou hru,“ řekla Forbesu režisérka Barbora Chalupová. Grafici pak herečkám vytvářejí i falešné nahé fotky, snímek totiž graduje do momentu, kdy budou herečky muset bezpečí ateliéru opustit.

Vydávají se totiž i na schůzky s predátory, které Klusák s Chalupovou snímají ve známých pražských kavárnách ukryti za plentou či sklem. Tváře mužů (i jedné ženy) však ukazují v reálných situacích i na obrazovkách rozmazaně a zdůrazňují, že pouze tři až pět procent z takových útočníků jsou pedofilové. Často tak jde o muže, kteří mají na profilech fotky dětí, manželek či přítelkyň, přesto se neštítí manipulovat. Dívky někteří z nich začnou například vydírat a hrozit jim tím, že jejich nahé fotky zveřejní.

„Když jeden z predátorů zveřejnil mé nahé akty vytvořené ve photoshopu, vůbec mi nedošlo, že se nejedná o mé reálné tělo, že to nejsem já,“ vzpomíná herečka Tereza Těžká. Je to právě ona a kolegyně Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá, na jejichž přesně vymodelovaných výkonech celý film stojí. Musí totiž nejen hrát děti, ale zároveň i s muži vést rozhovor v rámci dramaturgického vedení. V záběrech mimo chatovací pasáže si ulevují humorem a vlastně vytvářejí bezstarostný svět, který pak predátoři ve „svých“ chvílích nabourávají.

„Na začátku jsem měla problém, že mě moje rodina uvidí na plátně v takto vulgárních situacích. A styděla jsem se. Ale postupně jsem to začala vnímat s odstupem. První videohovory s těmi muži byly náročné, ta naše stydlivost ale dodávala na autentičnosti,“ doplňuje Anežka Pithartová, další z hereček.

Faktem však zůstává, že doteď jsou ženy pod blíže nespecifikovaným typem ochrany, mají možnost chodit na terapie a predátory už potkaly i mimo natáčení. Během setkání před skrytými kamerami zase jeden muž například objevil zvukový port v květináči na stolku a dal se i s ním na útěk.

Řemeslně a realizačně tak nový snímek uhrane, a i z toho důvodu vlastně mění téma v efektní show, ostatně režisér Klusák před novinářskou projekcí varoval před prozrazováním některých dějových bodů v recenzích, což většinou dělají jen distributoři před pracovními projekcemi Star Wars. Během sledování se lze na několika místech autenticky zhrozit, jací netvoři na internetu číhají, podobně jako to dělají členové štábu, když na plátně říkají věty jako „To si nenecháme pro sebe“ a je na nich vidět zápal pro velkou věc, kterou právě tvoří.

Nový dokument tak záslužně upozorní na to, že na internetu není bezpečno, ani přes svoji „filmovost“ ale mnoho dalších dramatických nuancí neukrývá. Dává potřebný hlas obětem, které se často bojí o zneužití na síti mluvit, o samotných útočnících ale skoro nic neříká. Byla to však například právě rozpracovaná postava sexuálního predátora, která udělala z nedávného seriálu The Morning Show jednu z nejkomplexnějších televizních událostí poslední doby. Jiný seriál s názvem Euforie také sděloval, že „nahé fotky jsou novou měnou lásky“, zároveň nezavíral oči nad tím, že mladí jsou na síti vynalézavě krutí i mezi sebou.

Zejména v prostřední pasáži V síti nezbývá než jen trochu rezignovaně sledovat další a další sociopaty, kteří dívkám všemi kanály posílají všechno od ztopořených údů až po zoofilní videa. Z výsledku tak i proto hodně vyčnívají momenty, které působí jako nejméně pohlídané a naaranžované. Jeden z mužů totiž do konverzace s dívkou vstupuje s úplně jinými úmysly než desítky jiných před ním, což herečku i štáb zastihne očividně nepřipravené.

Dá se očekávat, že šokovaná výsledkem bude i velká spousta rodičů, kteří o aktivitách svých dětí na síti nic nevědí. Tvůrci i odborníci nabádají, že direktivní zákazy internetu nejsou řešením, důležité je prý s dítětem mluvit, aby se nebálo s případnými problémy svěřit. O natočený materiál již projevila zájem policie, která s premiérou oznámila, že vyšetřuje devět lidí ve věku 21 až 62 let z navazování nedovolených kontaktů s dítětem ve stadiu pokusu. Herečky sice byly plnoleté, právníci ale přesto aktivity „filmových“ predátorů nazvou „gejzírem trestných činů a přečinů“.

„Když jsme s Bárou film připravovali, chtěli jsme s velkým randálem otevřít téma s tím, že nechceme ty chlapy kriminalizovat. To jsme ale netušili, co všechno nás bude čekat – od dětského porna až po vydírání. Na pár dní jsme přestali stříhat, abychom policii poskytli požadované materiály,“ sdělil k tomu na tiskové konferenci Klusák, kterého ještě čeká i mezinárodní premiéra na jednom z festivalů.

Film, který popisuje triky internetových predátorů, už každopádně žije vlastním životem a funguje jako prevence. Herečky totiž objíždějí školní projekce (kde se promítá i upravená verze přístupná od 12 let) a děti prý baví, když „sestoupí“ z plátna. Debaty o novém filmu V síti jsou tak pravděpodobně ještě pořád na samém začátku. Pro český film, který většinou ožije jen rekordní návštěvností bláznivých komedií zcela odtržených od reality, je to dost pozitivní zpráva.