K neštěstí došlo ve středu dopoledne. Dcera podle všeho vypadla z okna. „Viděli jsme, jak máma drží dítě za ruce z okna. Připadalo nám, že se mu nesnažila pomoci. Nevytahovala ho nijak,“ popsali děsivou událost Blesk.cz očití svědci tragédie. Sousedka ze stejného vchodu viděla, jak dceru již na zemi ošetřují záchranáři.

„Já jsem se akorát vypravovala, že půjdu ven na trolejbus. V tom jsem uslyšela sirény záchranky. Vykoukla jsem z okna a na zemi ležela holčička a okolo ní byli záchranáři. Po pár minutách jsem šla ven. Na trávě ji záchranáři ještě ošetřovali. Já kolem nich prošla, šla jsem na trolejbusovou zastávku, a než jsem k ní došla, sanitka odjela,“ řekla.

Máma stála v okně a klepala se

Na zastávce jsem zvedla oči nahoru a uviděla jsem v okně stát mámu. Stála tam a celá se klepala. Byla celá rozhozená. A mám takový dojem, že o ní nikdo v ten okamžik nevěděl. Pak jsem nastoupila do trolejbusu a odjela,“ dodala. Další Plzeňačka pak vypověděla, že viděla, jak se ženě snaží čin rozmluvit záchranář. Bohužel neuspěl a ona skočila dolů.

„Dítě bylo s těžkým zraněním transportováno na urgentní příjem do Fakultní nemocnice Plzeň. Žena také. S těžkým poraněním hlavy byla převezena rovněž na urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň,“ prohlásila mluvčí záchranky Mária Svobodová. Dcera utrpěla poranění nohou a pozadí. Jsou vážná, ale neohrožují ji na životě. Její matka však bojuje o život.

Byla dcera nemocná?

Co se přesně stalo, ještě zatím jasné není. „Policisté intenzivně vyšetřují veškeré okolnosti, aby mohli s jistotou potvrdit, zda se jednalo o sebevraždu, nešťastnou náhodu, či úmyslný trestný čin,“ prohlásila policejní mluvčí Ivana Jelínková. Dcera, která vypadla z okna, byla podle místní ženy vážně nemocná.

Zhruba před 14 dny jsem potkala mámu, byla strašně smutná, tak jsem se jí ptala, co je. Řekla mi, že dcerka byla měsíc v nemocnici a je nemocná. Zeptala jsem se jí, co jí konkrétně je. Ona sklopila oči k zemi, zaleskly se jí v nich slzy, neodpověděla a odešla,“ vypověděla sousedka ze třetího patra. Že by máma dceru vyhodila, se místním nezdá.

Soused: Máma by ji nikdy z okna nevyhodila

Vůbec si nedovedu představit, že by ji máma dokázala vyhodit z okna. Podle mě by to ani fyzicky nezvládla. Je to drobná ženská. Vyhodit desetileté dítě z okna není jen tak. Už není malá. Navíc, takové dítě by se už bránilo. Nevěřím tomu, že by toho byla schopná,“ prohlásil muž, který bydlí přes chodbu na stejném patře jako rodina, kterou tragédie zasáhla.

V osudovém bytě nalézajícím se v 5. patře bydlela kromě mámy a dcery ještě starší sestra (14) a tatínek. Ti v době tragédie podle všeho nebyli doma. Podle obyvatel paneláku šlo o příjemné lidi, i když je blíže moc neznali. „Byla to slušná rodina. Nikdy se nehádali. Máma vodila děti v půl osmé do školy,“ prohlásili svorně.

Rodinu stíhalo jedno neštěstí za druhým

Rodinu přitom v poslední době potkávalo jedno neštěstí za druhým. Před rokem je vykradli. Umřel jim také milovaný labrador. Proto si pořídili štěňátko, které obě dcery svědomitě venčily. Radost je však brzy opustila. Táta a jeho starší dcera se nyní třesou, co bude s jejich bližními...

Fotogalerie
9 fotografií