Zapomeňte na ocel a beton. Bytový dům v Bostonu dokazuje, že dřevostavba může nalézt uplatnění i ve městě

generate

Foto: Generate

Dřevostavba Model-C od architektonického studia Generate

0Zobrazit komentáře

Když se řekne dřevostavba, většině z nás se vybaví samostatný, energeticky nenáročný domek, ideálně stojící na zelené louce. Jenže v Bostonu brzy vyroste dřevostavba, která veškeré tyto představy zcela boří. Jedná se o uhlíkově neutrální bytovou jednotku, která bude součástí klasické městské zástavby.

Dřevostavby jsou dnes velice oblíbenou volbou osob, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení s nízkými náklady na provoz a přívětivou pořizovací cenou. Jenže druhů dřevostaveb je velké množství. Patří mezi ně klasické roubenky, sruby, skeletové budovy i domy ze sendvičových panelů. Právě ty představují nejrychlejší a nepohodlnější způsob, jak si nový dům postavit, jelikož jsou jednotlivé díly domu prefabrikovány již u výrobce, a na místě jsou pouze montovány dohromady.

Několik dřevěných dílů, a to správné místo ke stavbě je to jediné, co potřebujete k vybudování bytového domu Model-C, navrženého architektonickým studiem Generate. I to využilo možnost výstavby domu pomocí prefabrikovaných dílů, ovšem po jejich složení na zvoleném místě nestojí nový rodinný domek, ale rovnou pětipodlažní blok se 14 bytovými jednotkami, který lze kdykoliv rozmontovat a sestavit na jiném místě.

model-c-generate1

Foto: Generate

Ostrý tvar domu má demonstrovat fakt, že si tento typ budovy dokáže poradit s jakýmkoliv prostorem

Cílem budovy je dosáhnout zcela pasivního standardu, tedy mít energetickou účinnost takovou, že samotný dům svým provozem nevyprodukuje žádné emise. „Pokud je nám známo, bude se jednat o jednu z nejudržitelnějších budov v Americe,“ prozradil magazínu Dezeen generální ředitel Generate John Klein.

Pro stavbu budovy architekti zvolili dřevěné CLT panely vyrobené z kolmo na sebe lepených dřevěných vrstev, které vykazují vysokou pevnost a odolnost, a zároveň se s nimi pracuje lépe než s betonem a ocelí.

„Nahrazením konvenčních betonových a ocelových konstrukčních materiálů, které významně přispívají k uvolňování oxidu uhličitého do atmosféry, bude projekt Model-C fungovat spíše jako úložiště uhlíku tím, že po celou dobu životnosti bude ukládat uhlík do buněčné struktury dřeva,“ uvádí u svého projektu Generate.

model-c-generate4

Foto: Generate

Interiér dřevostavby Model-C

02-model-c-generate-exterior-02-min

Plášť domu tvoří porézní kovové profily

Z CLT panelů bude vytvořena i střecha budovy, která je připravena nést solární panely pro získávání energie. Energie v podobě tepla bude uvnitř jednotlivých místností budovy udržována pomocí dřevěných příček a minerální izolace. Ta se v letních měsících postará i o udržení příjemného chladu uvnitř budovy.

Model-C nabídne celkem užitnou plochu o rozloze 1936 metrů čtverečních, která bude rozdělena na 14 bytových jednotek a několik společných prostor. První Model-C bude vystavěn v jedné z bostonských ulic, kde vyroste trojúhelníkový blok. To má jasně demonstrovat univerzálnost bytového domu, jehož tvar lze libovolně přizpůsobovat různým místům.

bezos-house-top-min

Přečtěte si takéNa večírky se tu scházeli Einstein i hollywoodské hvězdy. Jeff Bezos koupil v Los Angeles obří sídlo za téměř 4 miliardyNa večírky se tu scházeli Einstein i hollywoodské hvězdy. Jeff Bezos koupil v Los Angeles obří sídlo za téměř 4 miliardy

Generate by chtělo výstavbu domu zahájit v červnu tohoto roku a hotovo by mělo mít začátkem roku 2021. Architektonické studio v současné době pracuje i na řešení, v rámci kterého by stavební systém Modelu-C bylo možné aplikovat u domů až s 18 patry. Na rozvoj technologií v oblasti dřevostaveb totiž zareagovaly i regulační úřady ve Spojených státech, které až doposud umožňovaly stavět dřevostavby s nanejvýše 6 patry.

Sidewalk Labs, člen rodiny Alphabet, pod který spadá i Google, například nedávno představil svůj plán vybudovat dřevostavbu o 35 podlažích. Dost možná se tak schyluje k novému závodu ve stavebnictví, kdo u svých dřevěných projektů dosáhne nejvyššího počtu pater. Tentokrát však budou ocel a beton vystřídány klasickým dřevem.

model-c-generate5

Foto: Generate

Plánovaná budova nabídne 14 bytových jednotek

model-c-generate6

Foto: Sidewalk Labs

36 patrová dřevostavba v podání Sidewalk Labs

Diskuze (0)

Novinka

Anonym