Trest smrti pro Japonce, který ubodal 19 pacientů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Trest smrti pro Japonce, který ubodal 19 pacientů!

»Nelituju, šíří kolem sebe jen neštěstí!«
»Nelituju, šíří kolem sebe jen neštěstí!« (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Bývalý zaměstnanec domu s pečovatelskou službou, který ubodal 19 pacientů se zdravotním postižením a 25 dalších zranil, čelí trestu smrti. Japonec (30) svého činu nelituje, prý by zabil všechny takové lidi, protože podle jeho slov kolem sebe šíří jen pocit neštěstí.

Brutální zločin otřásl Japonskem v červenci 2016. Satoši Uemacu se v malém městě Sagamihara v noci rozbitým oknem vkradl do domu s pečovatelskou službou, během 40minutového krvavého útoku chodil od pokoje k pokoji a bodal do bezbranných spících lidí. Ze 160 pacientů s mentálním i jiným postižením jich hned 19 zavraždil, šlo o devět mužů a deset žen ve věku od 19 do 70 let. Pak odjel autem na policii a oznámil: „Udělal jsem to!“ Odkázal tak na událost z roku 2012, kdy se parlamentu snažil doručit dopis, v němž nabízel, že zlikviduje stovky postižených, pokud to vláda povolí.

Duševní porucha?

Proces s vrahem dospěl nyní do finále, prokurátor žádá pro Satošiho trest smrti. „Jeho čin byl krajně nelidský. Tady není prostor pro žádnou shovívavost,“ hřímal u soudu žalobce. Jeho obhájci tvrdí, že trpí duševní poruchou v důsledků kouření marihuany. Verdikt bude vynesen 16. března. O místa u soudu byl tak mimořádný zájem, že vyvolené museli losovat. Bylo mezi nimi hodně postižených, kteří chtěli na vlastní oči vidět člověka s takovými názory na lidi, kterým osud nepřál.

Věší se tajně

Japonsko je spolu USA jedinou vyspělou zemí, kde se vykonává trest smrti. Popravy oběšením probíhají tajně a vězni se o nich obvykle dozvědí až několik hodin před vykonáním. Jejich rodiny, obhájci a veřejnost dostanou tuto informaci až následně. ﷯Absolutní trest podporuje 80 procent obyvatel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.