TOPlist

Android 11 je tu! Google vydal první verzi pro vývojáře

android 11

Android 10 se ještě pořádně nestihl usadit na větším množství smartphonů a už se objevuje první veřejná ukázka Androidu 11. Google vypustil do světa testovací preview, které si mohou stáhnout a nainstalovat majitelé smartphonů Google Pixel 2, Pixel 3 a Pixel 4; první generace už bohužel připravovaný Android 11 nedostane.

Android 11: připraven na 5G a ohebné displeje

Novinek na první pohled příliš mnoho není, ty největší budou pravděpodobně odhaleny až na květnové vývojářské konferenci Google I/O. Prozatím můžeme počítat s tím, že Android 11 dostane vylepšenou podporu sítí 5G a bude připraven na telefony s ohebnými displeji a s všemožnými otvory a výřezy obrazovek pro selfie kamerku.

V systému také najdeme nová API (např. pro komunikační aplikace využívající bubliny na ploše), nový způsob pro přidělování dočasných práv (k lokalizaci, mikrofonu či fotoaparátu) pro aplikace, lepší ochranu uživatelských dat před „zvědavými“ aplikacemi a lepší dekódování videa s nižší latencí pro streamovací herní služby, apod. Novinkou má být také nahrávání hovorů, automatická aktivace tmavého módu při západu slunce a také nové schopnosti fotoaparátu a médií.

Vývojářské preview Androidu 11 si můžete stáhnout z těchto stránek, prozatím pouze v samostatných obrazů pro naflashování do zařízení. Nevývojářům Google doporučuje počkat několik týdnů, kdy bude vydána otevřená beta verze.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku