Víme, proč vám kvůli stresu šedivějí vlasy. Jak tomu zabránit?

Víme, proč vám kvůli stresu šedivějí vlasy. Jak tomu zabránit?

„Já z tebe snad zešedivím,“ říkají často rodiče svým potomkům. A zatímco dříve si lidé mysleli, že je to obyčejný povzdech nad zlobivými dětmi, dnes je jasné, že je to pravda. Stres hraje klíčovou roli v rychlosti, s jakou se šediny objevují.

Kortizol je na vině

Vědci již dlouho věděli, že existuje spojení mezi stresem a šedinami, v nedávné studii se však podrobněji zaměřili na mechanismus, který za procesem stojí. Nejprve se proto zaměřili na hormon kortizol, kterému se rovněž přezdívá stresový hormon. To proto, že jeho hladina v těle narůstá, když se člověk ocitne „v ohrožení“ a má buďto bojovat, nebo utéct. Je to důležitá funkce, která pomohla lidstvu přežít, ale trvale zvýšená hodnota kortizolu s sebou nese řadu negativních zdravotních následků.

VIDEO: Jak začít svůj den s radostí a dobrou náladou?

Pokračování 2 / 4

Stres vyčerpá zásoby pigmentu

Studie publikovaná v časopise Nature hovoří o tom, že kortizol ovlivňuje sympatický nervový systém, tedy ten, jehož funkce nepodléhá naší vůli. Jeho nervy jsou po celém těle a pronikají i do každého vlasového folikulu. A zde je ukrytý hlavní problém. Chemikálie uvolňované během stresové reakce způsobují aktivaci všech buněk, tedy i buněk produkujících pigment. A protože ty jsou neustále v pohotovosti, zásoby pigmentu pro vlasy se brzy vyčerpají.

„Škodlivý dopad stresu, který jsme objevili, překonal naše představy. Po několika dnech byly všechny kmenové buňky produkující pigment ztraceny. A jakmile jsou jednou pryč, nemohou už žádný pigment vytvářet. Poškození je tedy trvalé,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí studie a docentka zabývající se kmenovými buňkami a regenerativní biologií Ya-Chieh Hsu.

Pokračování 3 / 4

Genetiku neobejdete

Ale stres není jediným důvodem, proč většina lidí šediví, dokonce ani tím hlavním. Ve většině případů je hlavním viníkem genetika. „Šedé vlasy způsobuje ztráta melanocytů (pigmentových buněk) ve vlasovém folikulu. Je to během stárnutí běžný jev. Genetické faktory určují, kdy zešednete. Z lékařského hlediska neexistuje nic, co lze udělat, aby se proces zvrátil, když je geneticky předurčen,“ vysvětluje dermatoložka Lindsey A. Bordoneová. Podle ní to však neznamená, že environmentální faktory, jako je například stres, nehrají roli.

Dalším rizikovým faktorem, který může způsobit předčasné zešedivění, je kouření. Pokud chcete vlastní barvu co nejdéle, podle vědců byste s ním měli okamžitě přestat. Také špatná výživa se na barvě vlasů může podepsat. Nízký příjem proteinů, vitaminu B12, mědi a železa je také rizikový.

Pokračování 4 / 4

Ryby a ořechy

Za šedivění může i stárnutí způsobené akumulací oxidačního stresu. Tento stres vyvolává nerovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály, které poškozují tkáň, proteiny a DNA. „Určitý stupeň oxidačního stresu je přirozenou součástí života. Množství šedin se zvyšuje s přibývajícím věkem, přičemž normální je jejich nárůst asi o 10 procent během deseti let. Běžně se šediny začínají objevovat po třicítce,“ vysvětluje arizonský lékař a odborník na zdraví Kasey Nichols.

Nicméně proces můžete oddálit. Třeba volbou vhodných potravin, takových, které obsahují vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, jako jsou vlašské ořechy a mastné ryby. Pomáhají i potravinové doplňky, jako jsou vitamin B12 a vitamin B6.

Doporučujeme

Články odjinud