TOPlist

Rozborka Galaxy Z Flip: displej skutečně chrání sklo, prachotěsnost by mohla být vyřešena lépe

ifixit

Samsung se u svého smartphonu Galaxy Z Flip chlubí tím, že je jeho displej chráněný ultratenkým ohebným sklem, což si drtivá většina uživatelů vyložila tak, že bude částečně odolný proti poškrábání. Korejský gigant se ovšem nechlubí tím, že nad ohebným sklem se ještě nachází méně odolná plastová ochrana a jejím odloupnutím dojde ke znehodnocení celého displeje. Tento fakt odhalil ve svém druhém videu youtuber JerryRigEverything.

Nepřehlédněterecenze Samsung Galaxy Z Flip: véčka se vracejí v té nejlepší formě

Sklo schované pod plastovou fólií

Ohebný displej Samsungu Galaxy Z Flip je tvořený z několika vrstev, ovšem do přímého kontaktu s okolím přijde pouze ta svrchní. Jedná se o plastovou fólii, kterou lze při troše neopatrnosti poškodit i pouhým nehtem. Úplně stejnou fólii Samsung použil i u svého prvního ohebného smartphonu Galaxy Fold, ovšem v jeho případě se pod ní nacházela polyimidová vrstva. Tu u Galaxy Z Flip vystřídalo právě ultratenké ohebné sklo, které je navíc ještě podložené vrstvou pro absorpci nárazů.

z flip vrstvy

Pozor na prach

Výrazně odbornější rozborku Samsungu Galaxy Z Flip provedl i server iFixit, který mimo jiné zjišťoval odolnost telefonu vůči prachovým částicím; právě ty totiž mohou nepříjemně ovlivnit chod zavíracího mechanismu, popř. mohou zevnitř poškodit ohebný displej. Samsung u Galaxy Z Flip nedeklaruje žádnou certifikovanou odolnost, ovšem při premiéře telefonu se chlubil, že se na tuto oblast při návrhu zaměřil – oblast kloubu například chrání „les“ štětinek, které mají vniknutí jemných částic dovnitř telefonu zabránit.

Jak ovšem prokázal test iFixit, drobné částice se stejně do telefonu dostaly a způsobily drhnutí mechanismu kloubu. Není to sice tak drastické jako u Motoroly RAZR, je však nutné s tím počítat a snažit se držet telefon daleko od prašného prostředí.

Samsung Galaxy Z Flip není jednoduché rozebrat, avšak pokud se dovnitř dostanete, lze vyměnit některé modulární komponenty. Redakce iFixit přesto udělila Galaxy Z Flip skóre opravitelnosti 2, takže na jakékoliv domácí opravy (např. výměnu baterie) raději zapomeňte.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku