Google otřese aplikacemi, prozkoumá jejich přístup k poloze

Google otřese aplikacemi, prozkoumá jejich přístup k poloze
2020-02-19T20:23:01+02:00
• 20. 2. 2020

Google ve středu z ničeho nic představil první vývojářskou verzi Androidu 11, přičemž hlavní novinky míří na lepší podporu 5G, bezpečnost a také možnosti pro aplikace. Jedna ze změn se nedotkne jen aplikací určených pro novou verzi systému, která bude k dispozici ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Google prověří zpětně všechny aplikace, které přistupují k údajům o poloze zařízení, zejména pokud se tak činí na pozadí.

Data o poloze a bezpečnost

Android 11 získává novou možnost udělení oprávnění aplikacím. V Androidu 10 můžete povolit neustálý přístup k poloze, případně jen když je aplikace spuštěná a aktivní, tedy neběží na pozadí. Samozřejmě se nabízí také možnost odmítnutí. V Androidu 11 ale přibude možnost udělení oprávnění jen pro danou chvíli, takže podruhé se aplikace bude potřebovat znovu zeptat, pokud bude chtít další data při dalším spuštění.

V tomto případě ale nejde jen o nové oprávnění. Google se zaměří i na existující aplikace pro starší verze systému, přičemž zavedl úpravy i do podmínek. Konkrétně vývojáři budou muset dostat povolení od Googlu k přistupováním k informacím o poloze při běhu aplikace na pozadí, případně když v tomto režimu dojde ke sběru těchto dat.

Google se rozhodl ke zpřísnění po analýze aplikací, kde mnohé nepotřebovaly tato data pro své fungování, přesto sbírala informace o poloze. Jsou zde určitá pravidla, respektive otázky na vývojáře a aplikace. Bude nutné zodpovědět, jestli sběr informací o poloze přináší nějakou výhodu uživateli, jestli uživatel bude očekávat, že aplikace bude sbírat taková data, jestli se jedná o důležitou součást aplikace a jestli není možné nabídnout stejnou funkcionalitu bez přístupu k informacím o poloze sesbíraných na pozadí.

Společnost ale stanovila přibližné scénáře, kdy je takové chování aplikací přípustné. Povolení dostanou aplikace zaměřené na bezpečnost uživatele (například aplikace Záchranka dostane povolení) nebo sdílení o poloze svým přátelům v rámci sociální sítě (pokud povolí uživatel takové chování).

Nová pravidla začnou platit od dubna tohoto roku, takže vývojáři budou pravděpodobně muset upravit své výtvory, pokud nedostanou schválení od Googlu.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat