Začali študenti s ochranou svojich prác pred plagiátorstvom?

Plagiátorstvo je roky problémom nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Študenti častokrát pre zjednodušenie prác kopírujú celé texty z prác od iných autorov a ani si neuvedomujú, že sa takto stávajú plagiátormi. Plagiátorstvo je neustále rozšírené na akademickej pôde nie len medzi študentmi, ale aj učiteľmi. Tí, ktorí sa snažia s týmto nejako bojovať a zabezpečiť rovné šance pre všetkých študentov, aby podaktorí týmto spôsobom prostredníctvom plagiátorstva nemohli podvádzať a získavať tituly, ktoré im nepatria, už zaviedli mnoho systémov. Tieto systémy sa neustále vyvíjajú a prepracovávajú. Je však otázkou do akej miery sú dôveryhodné a funkčné. Nastáva tu ale momentálne alternatíva v podobe plag.sk, ktorá je v porovnaní s minulými plagiátorskými programami prepracovanejšia a efektívnejšia.

Aj napriek tomu, že systém proti plagiátorstvu je už prepracovaný, na slovenských univerzitách sa stále šíria plagiáty. Plag.sk kontroloval staršie odovzdané práce a zistilo sa, že inštitucionálny systém nie je až taký detailný a bolo odhalené plagiátorstvo.

Plag.sk je v tejto dobe skutočne prepracovaný systém, ktorý dokáže odhaliť, či práca je plagiátom alebo nie. Funguje to na spôsobe analýzy textu, kedy systém podčiarkne konkrétne miesto v texte. Takto systém odhalí konkrétnu vetu, ktorá je plagiátom. Tento systém je skutočne veľkou pomocou v tom, aby sa zlepšila úroveň vzdelávania na školách a univerzitách a aby každý mal rovnaké šance získať titul a nikto nebol nijakým spôsobom zvýhodňovaný pred ostatnými.

V dnešnej dobe je naozaj dôležité pri tom aký je prísun informácií a množstvo stránok na internete, aby tieto informácie neboli kopírované a takisto, aby študenti nerobili plagiáty z rôznych iných zdrojov. Je dôležité umožniť všetkým študentom rovnaké práva písať svoje záverečné práce bez toho, aby niekto z nich robil plagiáty.

Tisícky študentov každoročne použije plagiátorstvo vo svojich prácach a takýmto spôsobom prechádzajú štúdiom. Získajú tituly a začnú svoju kariéru. Niekoľko tisíc ich kolegov kontroluje či práca nie je plagiátom a uvádza webovú stránku venovanú plagiátorstvu plag.sk. V krajine sú tisícky študentov, ale iba viac ako 2000 z nich kontroluje pri písaní práce či práca nie je plagiátom. Dobrá správa je ale, že počet týchto študentov, ktorí si dávajú pozor na to, či ich práca nie je náhodou plagiát sa každoročne zvyšuje o 50 percent. Podľa štatistík plagiátorských máp https://www.oxsic.com/live-plagiarism-map/ môžeme povedať, že priemerne 1/10 študentov nedostáva diplomy kvôli plagiátorstvu. V roku 2019 bola miera plagiátorstva na Slovensku 13,4 percenta. To znamená, že 2000 študentov, ktorí si v každej krajine overujú svoje príspevky, môže byť pozitívnym znamením, ale stále to nestačí. Plagiátorstvo môže zničiť vašu kariéru aj o desať rokov neskôr, najmä ak ste štátny zamestnanec, politik alebo vedec.

Klíčová slova Slovensko-vzdělání-počítače-Plagramme

Oblast
Evropa, EU, NATO (es)

Kategorie
IT, telekomunikace
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.