metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Převládat bude klasika, ale pozval jsem i hosty z oblasti jiných žánrů, láká na koncert Svěcený

  12:00
Houslový virtuos Jaroslav Svěcený se nezastaví. Koncertuje v Česku i ve světě, chystá tři CD a zároveň už myslí na narozeninové koncerty. Letos totiž oslaví šedesátku.
Jaroslav Svěcený | foto: J. Šetlík

Chystáte na narozeniny něco speciálního?
Připravujeme gratulační koncert ve Smetanově síni Obecního domu. Mám sice narozeniny 8. prosince, ale prosinec je plný vánočních večírků a adventních koncertů a já chci, aby na koncert přijela spousta lidí, tak jsme s ředitelem Obecního domu Vlastíkem Ježkem zvolili sobotu 14. listopadu. Narozeninové koncerty budou ale probíhat celou druhou polovinu roku. První takto speciální akce proběhne už v červenci na festivalu Klášterecké hudební prameny.

Čím bude gratulační koncert specifický?
Plánujeme udělat úplně jinou dramaturgii. Převládat bude klasika, ale na druhou stranu jsem pozval i hosty z oblasti jiných žánrů, což dělám s velkou radostí celý život. Vystupovat se mnou bude například můj kamarád Meky Žbirka, dále třeba Michal Pavlíček. Jednáme s Vašo Patejdlem, se kterým jsem koncertoval už v roce 1991. I ryze klasická část bude mít velmi moderní podobu.

Zahrajete v dohledné době také v Praze?
Ve středu 18. března máme s kytaristou Lukášem Sommerem koncert ve Winternitzově vile na Smíchově a 21. dubna hraji v Chodovské tvrzi. Půjde o tradiční koncert, který dělám na jaře. Trochu si v názvu hraji se jménem. Akce se jmenuje Svěcení jara. S klavíristkou Lucií Klárou Tóth zahraji skladby, které mají s jarem nějakou spojitost. Například Jarní sonáta Ludwiga van Beethovena.

Na konci března chystáte v Litoměřicích festival Žhavé struny.
Akce začne 27. března v Divadle Karla Hynka Máchy. Zahajovací koncertní pořad s názvem Na Vivaldiho! bude mít i divadelní prvky. Scénář napsala herečka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková-Volencová, která v galavečeru vystupuje nejen jako výborná herečka, ale také jako zdatná flétnistka. Spolu s ní se v herce proměním i já a moji muzikantští kolegové, protože v průběhu celého večera zazní nejen Vivaldiho hudba, ale i hrané příběhy z jeho života. Druhý den odpoledne budu na ochozu litoměřického hradního sálu během komentovaných prohlídek představovat unikátní housle. Taková výstava v Česku svojí kvalitou nemá obdoby. Máme zapůjčené nástroje ze soukromých sbírek z Anglie, Francie či Itálie.

Bude v sobotu i koncert?
Večer dojde na tango. S Ladislavem Horákem a dalšími hosty předvedeme průřez argentinským tangem, latinskoamerickou hudbou. Vystoupí také špičkoví laureáti světových hudebních soutěží, kteří budou hrát na akordeon. Půjde o interprety různých věkových kategorií. Je na co se těšit.

Co je nachystáno na poslední den festivalu?
V neděli zahraji se slovenským ansámblem Cigánski diabli. To je jedna z nejlepších světových cikánských formací. Její členové mají vystudovanou klasiku na konzervatoři, takže hrají špičkově. 

Autor: Marek Hýř Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

vydáno 26. dubna 2024  16:42

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou ekonomiku. Taková čísla předesílá organizace RunCzech...  celý článek