Úspěšný rok pro skupinu Model

Hospodářský rok 2019 byl pro skupinu Model obdobím stabilního prodeje a výzvami na trhu. Výrobce kartonových obalů a jiných papírových produktů dosáhl obratu ve výši 21,7 miliardy Kč (-5%). Příčinou mírného poklesu obratu je nárůst podílu vlastního používání vlnité lepenky vyrobené skupinou Model a silný švýcarský frank.

Důsledkem byl celkově mírný negativní přirozený růst ve výši -2%. Celková výše uskutečněných investic činila 1,1 miliardy Kč.

Navzdory mírnému poklesu obratu oproti loňsku, počet zaměstnanců (4 287) a jejich fluktuace (-0,8%), se udržela na stejné úrovni jako loni.

Vynikající objemy výroby pokračují

V minulém roce vyrobila skupina Model cca 1,45 miliardy metrů čtverečních obalů a archů z vlnité lepenky (+3,5%). Vzhledem k tomu, že uvedená plocha vlnité lepenky se vyrábí v šíři 2,5 m, v celkové délce 580 000 km, tak by nám toto množství stačilo k tomu, abychom 5x obtočili zeměkouli a ještě pořád by bylo dostatečné množství, abychom se vydali směrem k měsíci. Dále jsme vyrobili 404 000 tun vlnité lepenky (+1,1%) a více než 21.000 tun obalů z hladké lepenky (±0%).

Výhled

Skupina Model očekává celosvětový nárůst tržní ceny papíru pro vlnitou lepenku a dále také navýšení poptávky po obalových materiálech z vlnité lepenky. V tomto hospodářském roce počítá skupina Model se stejnými objemy jako loni.

Skupina Model vyvíjí, vyrábí a dodává inteligentní, inovativní a vysoce kvalitní obalová řešení z hladkých a vlnitých lepenek od prostých přepravních krabic po prémiové obaly se špičkovými povrchovými úpravami pro čokolády a parfémy. Skupina Model působí v osmi zemích. Jejími hlavními trhy jsou Německo, Švýcarsko, Česká republika, Polsko, země Beneluxu, Rakousko, Francie, Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina. Sídlo skupiny Model se nachází ve Weinfeldenu ve švýcarském kantonu Thurgau.

Kontakt:

Model Obaly, a.s.

Marketing

Těšínská 2675/102

746 01 Opava

Klíčová slova Švýcarsko-dřevo-papír-Model Obaly

Oblast
Evropa, EU, NATO (es)

Kategorie
Zpracovatelský a výrobní průmysl
Finance, ekonomika

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.