Dva roky po vražde: Kuciak vedel o oligarchoch, o ktorých nikto nepísal
20.2.2020 18:00
akt. 09.02.2021 05:23

Dva roky po vražde: Kuciak vedel o oligarchoch, o ktorých nikto nepísal

Uložiť článok
Aktuality.sk si dnes večer pripomínajú zavraždených snúbencov – investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú. Dianie na spomienkovom podujatí sledujeme minútu po minúte.

ONLINE

20:53 – Ďakujeme za pozornosť, spomienkový večer sa skončil. Spomienky na Jána a Martinu v nás navždy ostávajú.

20:51 –  „Do batôžka si nalož pretvárku, lož a faloš...“ ukončil spomienkový večer spev Doroty Nvotovej, dcéra Jara Filipa.

16fotiek v galérii Dorota Nvotová spieva pieseň Do batôžka na spomienkovom večeri Dva roky po... 20. februára 2020 Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

20:37 – Zlatica Kušnírová si do budúcnosti želá, aby zloduchovia neboli odmeňovaní špinavými, krvavými peniazmi.

20:31 – „Nie, že budeš rozprávať po šarišsky, lebo ti nebude rozumieť,“ spomína Kušnírová na pokyny dcéry pred prvou návštevou Jána Kuciaka. Keď prišiel do Gregoroviec, hneď sa ponúkol, že pani Kušnírovej pomôže. Napojil kravy vodou zo studne a nabral osem vedier aj na ráno. „Martinka, dlho si vyberala, ale dobre si vybrala,“ povedala vtedy matka dcére.

20:27 – Bárdy sa pýta matky zavraždenej Martiny, či plánovala kandidovať do parlamentu. „Nie, v živote ma to nenapadlo, aj keď možno nejaké ponuky tu boli,“ reagovala Kušnírová. Presviedča, že mala len úmysel zjednotiť opozičné strany.

20:22 – „Stále mi hovoria, že koľko nešťastia sa deje na Slovensku, že sa mám upokojiť, ale aj sa pýtam: ‚Koľkým matkám zabili deti? Koľkým zastrelili ich deti vo vlastnom dome?‘“ pokračuje Kušnírová.

20:17 – Ďalšími hosťami diskusie sú Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová. Otázky kladie opäť šéfredaktor Peter Bárdy. Kušnírová hovorí o bezsenných nociach a Kuciak o tom, že sa mu život otočil o 180 stupňov.

20:07 – Turček pokrýval kauzu majetkov šéfa vojenských tajných Jána Balciara a Kellöová zas kauzu Tipos.

16fotiek v galérii Marek Vagovič, Laura Kellöová a Martin Turček Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

19:59 – Diskusia sa ďalej týka lístočkov, ktoré si na súde vymieňajú Marian Kočner a Marek Para. V prípade kauzy zmeniek pritom Para zastupuje Pavla Ruska a nie Mariana Kočnera.

19:54 – Laura Kellöová prišla do redakcie po tom, ako ju po nástupe Jaroslava Rezníka do vedenia RTVS vyhodili z verejnoprávneho telerozhlasu. „Našla som úžasný, silný kolektív,“ opísala nástup do internetovej redakcie bývalá rozhlasová reportérka.

Ešte v rozhlase spracovala kauzu Welten , s ktorou prišiel Ján Kuciak. Bolo pre ňu ťažké vtesnať príspevok do jednej minúty a 45 minút, keďže išlo o zložitú kauzu, ale nakoniec sa jej to podarilo.

19:49 –  „Jano vedel veľa aj o oligarchoch, o ktorých nikto nepísal,“ spomína si Turček na zavraždeného kolegu. Niektoré zo zistení ešte môžu byť zverejnené.

19:45 –  Vagovič sa pýta Turčeka, ako vnímal prácu s Kuciakom, keď si prezerali fotky Ficovej asistentky Márie Troškovej a jej kamarátok. „Veľa z nich mám uložených, aj také čo neboli publikované,“ hovorí Martin Turček.

19:42 –  Na pódiu je už šéf investigatívneho tímu Marek Vagovič. Jeho hosťami sú novinári Martin Turček a Laura Kellöová. 

19:36 –  Lučanský sa vyjadroval aj k vyhláseniam politikov, o tom kto ktorého po voľbách pozatvára. „Mne je až tak smiešne, keď sa bavia o veciach, ktoré im neprináležia,“ vyjadril sa policajný prezident a vyjadril súhlas s tým, čo napísal v komentári Peter Bárdy .

19:33 – Petrovič sa policajného prezidenta pýta, či môžu ľudia ako Ján Počiatek skončiť v base? „Určite nie je nad nimi žiadna ochranná ruka, to môžem ubezpečiť,“ reaguje Lučanský.

16fotiek v galérii Ján Petrovič a Milan Lučanský Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

19:28 – Lučanský však pripustil, že v minulosti mal nitriansky oligarcha Norbert Bödör vplyv na ľudí v NAKA. Presviedčal, že práve preto dal do vedenia NAKA Branislava Zuriana, aby tieto väzby popretŕhal.

19:26 – Petrovič sa Lučanského pýta na komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Jaroslavom Haščákom. Kočner písal Haščákovi o od…aní čuráka. Lučanský sa k tomu veľmi nechcel vyjadrovať. Policajný prezident tvrdí, že nemá dosť informácií o tom, či Kočner myslel vyšetrovateľa Gorily Lukáša Kyselicu alebo niekoho iného.

19:21 – „Objasniť vraždu nie je ako doložiť rožky do regála,“ tvrdí Lučanský. Hovorí, že Zuriana po nástupe na čelo NAKA prosil, aby upokojil tú časť polície, ktorá mala na starosti vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Objavili sa viaceré úniky z vyšetrovania a keď bol vydaný príkaz na zadržanie Norberta Bödöra, ten sa sám prihlásil na polícii. Bez únikov by však nemal ako vedieť, čo polícia chystá. Bödör bol na súde vypočutý v pozícii svedka, kde tvrdil, že ísť na políciu mu poradil jeho právnik.

19:10 – Petrovič číta z listu Mikuláša Černáka, v ktorom odsúdený mafiánsky boss hovorí o podozreniach voči policajnému postupu proti bossovi popradskej mafie Milanovi Reichelovi. 

„Veľa ľudí zabúda, aká doba bola vtedy,“ presviedča Lučanský. Podľa neho je dobré, že sa o ňom Černák nevyjadruje dobre, podozrivé by podľa policajného prezidenta bolo, keby ho mafián chválil.

Lučanský sa dnes večer postavil za šéfa NAKA Branislava Zuriana, o ktorom Černák v liste píše, že s Reichelom cvičil v jednej posilňovni v Poprade.

19:06 – Na pódiu je už reportér Ján Petrovič, ktorý diskutuje s policajným prezidentom, generálom Milanom Lučanským.

19:03 – Výtvarník Peter Kalmus ubezpečuje prítomných o tom, že súdny proces v Pezinku, v ktorom sú obvinení Kočner, Zsuzsová a Sabó, je vedený tak, aby skutoční vinníci boli potrestaní.

19:01 – Bárdy sa pýta Hašta, či vidí medzi politikmi, ktorí aktuálne kandidujú do parlamentu osobnosť, ktorá môže zodpovedne viesť Slovensko po voľbách. „Vidím tam takú osobnosť, ktorá má kapacitu stmeliť budúcu koalíciu,“ ubezpečuje psychiater. Meno konkrétneho politika však nepovie.

18:57 – „Bude to znieť pre mnohých dospelých neuveriteľne, ale už v prvom roku života sa kladú základy budúcej osobnosti človeka,“ vysvetľuje psychiater Jozef Hašto. Už vtedy si človek buduje vlastnosti, ktoré do budúcnosti majú vplyv na to, či sá dá na neho v dospelosti spoľahnúť.

„Existujú aj ľudia, ktorí zažijú v detstve veľa zlého a stačí im, že zažijú málo dobrého a stanú sa z nich dobrí ľudia,“ hovorí Hašto s tým, že to platí aj naopak. Povahu osobnosti ovplyvňuje aj genetika.

18:48 – Peter Bárdy pripomína, že výtvarník Kalmus bol jeden z prvých, kto inicioval vybudovanie pamätníkov na Jána a Martinu. Chodí na všetky súdne pojednávania, ktoré súvisia s ich úkladnou vraždou.

„Vražda Janka a Martinky… Boli zavraždení dvaja mladí, nevinní ľudia,“ hovorí Kalmus s tým, že tragická udalosť mu pripomínala antickú tragédiu.

18:41 – „Po páde zločineckého režimu som bol presvedčený, že to najvzácnejšie, čo môže byť, je ľudská sloboda. Do toho prišla éra nešťastného mečiarizmu, ktorá mala tiež svoje obete ako napríklad Róberta Remiáša,“ pokračuje Peter Kalmus.

18:39 –  „Ako 15-ročný som zažil brutálnu okupáciu vojsk Varšavskej zmluvy okrem Rumunska,“ spomína si na vlastnú mladosť Kalmus. Hovorí, že vtedy boli zavraždení jeho rovesníci, ktorí boli rovnako ako Ján a Martina mladí ľudia.

16fotiek v galérii Peter Bárdy, Jozef Hašto a Peter Kalmus na podujatí Dva roky po... 20. februára 2020 Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

18:36 –  K Petrovi Bárdymu si ako prví na pódiu sadajú psychiater Jozef Hašto a výtvarník Peter Kalmus.

18:34 –  Kuciakov šéfredaktor ďakuje členom vyšetrovacieho tímu, ktorým sa podarilo objasniť úkladnú vraždu.

18:31 –  „Jano Kuciak svojou prácou chránil naše dane,“ hovorí šéfredaktor Peter Bárdy. Je spolu s celou redakciou presvedčený, že za vraždou Jána a jeho snúbenice Martiny je mafián Marian Kočner, o ktorého kauzách Kuciak písal.

18:28 –  Prečítajte si viac o udalostiach, ktoré predchádzali dnešnému večeru .

18:23 – Podujatie sa začína videom o tragédii, ktorá zmenila krajinu.

18:16 –  Hosťami večera budú psychiater Jozef Hašto, výtvarník Peter Kalmus, policajný prezident Milan Lučanský i rodičia zavraždených snúbencov Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová.

18:07 –  Na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú dnes spomínajú aj ľudia v Martine.

16fotiek v galérii Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v Martine, 20. február 2020. Zdroj: Aktuality.sk

18:04 – Pred diskusným večerom sa podporovatelia Aktuality.sk stretli so šéfredaktorom Petrom Bárdym a viacerými reportérmi – Jánom Petrovičom, autorom knihy Slovenská mafia: Príbehy písané krvou , Marekom Vagovičom, Martinom Turčekom, Laurou Kellöovou či Petrom Sabom.

16fotiek v galérii Stretnutie s podporovateľmi Aktuality.sk pred spomienkovou diskusiou – 20. februára 2020 Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

18:00 – Redakcia Aktuality.sk si dnes uctí pamiatku mladej dvojice spomienkovým večerom. Jeho súčasťou budú diskusie s rešpektovanými osobnosťami verejného života. Hlavnou témou je hľadanie odpovede na otázku, ako a kam sa posunula spoločnosť po úkladnej vražde.

Spomienkový večer moderujú šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, šéf investigatívy Aktuality.sk Marek Vagovič a šéf reportérov Aktuality.sk Ján Petrovič.

Vražda, ktorá zmenila veľa

V stredu večer 21. februára 2018 v rodinnom dome vo Veľkej Mači prišiel rukou vraha o život mladý pár snúbencov – Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Verejnosť sa o vražde dozvedela v pondelok 26. februára.

Trestný čin otriasol slovenskou spoločnosťou. Policajní vyšetrovatelia od začiatku pracovali s verziou, že motívom vraždy bola práca investigatívneho novinára Kuciaka, ktorému sa v minulosti vyhrážal Marian Kočner a ktorý nestihol dokončiť článok o chápadlách talianskej mafie siahajúcich až na Úrad vlády .

Pod tlakom masových protestov postupne rezignovali minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico či policajný prezident Tibor Gašpar.

Na jeseň policajti zadržali v súvislosti s vyšetrovaním úkladnej vraždy štvoricu z juhu Slovenska – Miroslava Marčeka, Tomáša Szabóa, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú. Marian Kočner už v tom čase sedel vo väzbe pre podozrenie z falšovania televíznych zmeniek.

Minulý rok v decembri súd uznal vinným zo sprostredkovania vraždy Andruskóa a odsúdil ho na 15 rokov. Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal k vražde Jána a Martiny, Špecializovaný trestný súd v Pezinku, vyčlenil na samostatné konanie. Trest zrejme spozná v polovici apríla.

Zvyšní obžalovaní Szabó, Zsuzsová a Kočner vinu v prípade vraždy odmietajú. Súd by mohol v ich prípade rozhodnúť v lete tohto roka.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.