Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších

Dosavadní elektrický král čtvrtmílových sprintů je mrtev, po létech na trůně střídá Teslu Model S definitivně Porsche Taycan, které ji pokořilo i dle dat Motor Trendu. Pořád ale nemá na řadu jiných aut.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších

20.2.2020 | Petr Prokopec

Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Dosavadní elektrický král čtvrtmílových sprintů je mrtev, po létech na trůně střídá Teslu Model S definitivně Porsche Taycan, které ji pokořilo i dle dat Motor Trendu. Pořád ale nemá na řadu jiných aut.

Tesla je dnes kvůli obtížně vysvětlitelnému chování investorů druhou nejhodnotnější automobilkou světa. Za sebou sice má dva ziskové kvartály, minulý rok ale pořád prodělala skoro miliardu dolarů. Elon Musk přesto měl být dobře naladěn, jenže kvůli Billu Gatesovi není. Zakladatel Microsoftu si nedávno pořídil svůj vůbec první elektromobil. Bohužel ne Teslu, místo toho si jako dlouholetý fanoušek Porsche koupil Taycan.

Gatesovo rozhodnutí Muska opravdu nepotěšilo. Jeho firmou produkované vozy po dlouhá léta neměly na trhu konkurenci. Neznamená to samozřejmě, že by žádný jiný elektromobil nedorazil - nicméně žádný nebyl tak výkonný, tak rychlý, tak přitažlivý či s takovým dojezdem, jaký nabízela Tesla. To se změnilo s příchodem Taycanu. Ten sice podle papírových údajů Teslám příliš konkurovat neměl, v reálu jim ale zatápí.

Nyní má šéf Tesly další důvod k neklidnému spaní. Stojí za tím americký magazín Motor Trend, který postavil Taycan Turbo S na dráhu pro dragstery. A po zastavení stopek nevěřil vlastním očím, Porsche stanovilo hned několik rekordů pro elektromobily. Kromě toho se Taycan stal třetím nejrychlejším modelem značky vůbec a dvanáctým nejrychlejším, s jakým Američané za celou dobu historie měření přišli do kontaktu. Tesla se přitom musí spokojit „až“ s patnáctou příčkou.

Pokud výše zmíněnému nevěříte, máme k dispozici suchá čísla. Dle nich je sice Porsche pomalejší než Tesla ve zrychlení na padesátku (1,0 s versus 0,9 s) i na stovku (2,4 s versus 2,3 s), ovšem poté začíná přebírat nadvládu. Stošedesátky již dosáhne rychleji (5,9 s versus 6,0 s), stejně jako čtvrtmíle (10,47 s versus 10,51 s). Navíc ji opouští výrazně vyšší rychlostí (210,2 km/h versus 201,1 km/h).

Motor Trend popisuje samotnou akceleraci jako okamžitou a zdrcující. Taycan již pouhou desetinu sekundy po uvolnění pedálu dosahuje sedmikilometrové rychlosti a především přetížení 1,0 g. Za pouhých osm desetin pak vůz jede rychlostí 31,5 km/h, přetížení dosahuje 1,11 g, v tu chvíli navíc ještě neurazil ani vzdálenost odpovídající vlastní délce. To jsou vskutku oslňující data, nicméně je tu jedna skutečnost, díky které klobouk přeci jen sundávat nebudeme.

Aby Porsche dosáhlo takové dynamiky, je třeba, aby jeho baterie byly nabity alespoň na 75 procent a dosáhly teploty 26,7 stupně Celsia. Takové zacházení ovšem benzinová auta nevyžadují. Přitom ale mohou být rychlejší než Taycan. Ostatně takové 911 Turbo S z roku 2017 je na padesátce stejně rychle jako Tesla, tedy o desetinu rychleji než elektrický příbuzný. A GT2 RS dává Taycanu i Modelu S na frak při sprintu na stošedesátku i čtvrtmíli.

Ač se tedy elektromobily mohou chlubit okamžitým odpichem z místa, jejich vysoká hmotnost je s navyšujícím se tempem začíná zrazovat. Ukazuje se tedy, že navrch nemají ani v kategorii, která jim měla být vlastní, mezi nimi samotnými je ale nyní Taycan králem.


Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 1 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 01Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 2 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 02Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 3 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 03
Magazín MotorTrend změřil první elektrické Porsche...

Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 4 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 04Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 5 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 05Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 6 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 06
...a ověřil, že Taycan Turbo S...

Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 7 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 07Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 8 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 08Elektrické Porsche pokořilo Teslu v dalším srovnání, pořád ale existuje 12 rychlejších - 9 - Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S 2020 MotorTrend 09
...je rychlejší než Tesla Model S

Zdroj: Motor Trend

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.