TOPlist

Samsung si ohebná skla nenechá jen pro sebe. Bude je nabízet i dalším výrobcům

Samsung Galaxy Z Flip 28

V minulém týdnu představený Samsung Galaxy Z Flip je vůbec prvním telefonem, který u svého ohebného displeje používá technologii ultratenkého ohebného skla. Tento fakt je sice lehce poskvrněn tím, že toto sklo vyžaduje další krytí plastovou fólií, i tak se jedná o poměrně velký technologický krok kupředu, na které může korejský gigant vydělat.

Samsung Galaxy Z Flip 35
Samsung Galaxy Z Flip

Samsung: ohebné sklo budeme nabízet i dalším výrobcům

Divize Samsung Display si totiž nehodlá nechávat tuto technologii pro sebe, ale hodlá ji nabízet i dalším výrobcům. Korejská firma si nechala ochrannou známku na Ultra-Thin Glass (UTG) zaregistrovat ve 38 zemích světa, včetně USA, Číny a mnoha zemí USA.

samsung utg

Ultratenké ohebné sklo (UTG) je vyráběné speciálním procesem, který zajišťuje ohebnost a odolnost materiálu. Sklo je vyráběno v tloušťce 30 mikrometrů (méně než lidský vlas) a má disponovat stejnou tvrdostí po celé své ploše. Samsung si nechal sklo otestovat u certifikační agentury Bureau Veritas se sídlem ve Francii, výsledkem ověřovacího procesu bylo zjištění, že sklo je schopné vydržet až 200 tisíc ohybů.

Nepřehlédněterecenze Samsung Galaxy Z Flip: véčka se vracejí v té nejlepší formě

Ohebné sklo chce uvést na trh i společnost Corning, výrobce odolných skel Gorilla Glass. Loni v březnu tato firma prozradila vývoj skla, které má tloušťku 0,1 mm a je schopné se ohnout při nutném rádiusu zahnutí 3 – 5 mm. Kdy se ale podaří proměnit prototyp v komerčně dostupný produkt, je v tuto chvíli neznámé.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku