Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Infarkt zabíjí stále méně, za třicet let klesl počet úmrtí o 75 procent

Počet úmrtí na nemoci srdce v Česku výrazně klesá, přesto jsou stále jednou z hlavních příčin smrti. V této oblasti proto vzniká unikátní lékařský výzkum, který bude zkoumat několik tisíc zaměstnanců Škody Auto v Mladé Boleslavi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pět tisíc zaměstnanců mladoboleslavské Škodovky vyšetří tým lékařů v prvním roce studie o srdečních chorobách. Budou u nich zjišťovat, jaké rizikové faktory vedou k výskytu srdečních onemocnění, a porovnávat, jak se jejich příčiny za poslední desítky let změnily.

Nemoci srdce a cév jsou v Česku totiž pořád největším zabijákem, přestože v posledních třiceti letech počty úmrtí na tyto choroby velmi dramaticky klesají.

Před třiceti lety podlehlo infarktu 17 670 lidí, zatímco v roce 2018 (poslední dostupná data) 3 989 lidí. Celkově na onemocnění oběhové soustavy zemřelo první rok po revoluci 72 396 Čechů, zatímco předloni necelých 50 tisíc.

Důvodů je několik. Lékařská věda jde rychle dopředu, vznikla síť specializovaných pracovišť, díky nimž má pacient rychlejší a lepší péči. A také Češi začali žít zdravěji.

Start z nevýhodné pozice

„Průměrná hladina cholesterolu u české populace řadu let klesá, takže v tom hraje stravování určitě velkou roli,“ popisuje kardiolog Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti. Upozorňuje však, že Češi naopak příliš kouří, trpí nadváhou a je mezi nimi hodně diabetiků.

Data se ale také významně liší podle regionů. V Praze postihne infarkt ročně na počet obyvatel znatelně méně lidí než třeba v Ústeckém kraji.

Žena dostala v práci infarkt, zachránil ji kolega vězeň z Příbrami

Přestože špatná čísla klesají, ve srovnání se zeměmi západní Evropy si stále moc dobře nevedeme. „Startovali jsme z velmi nevýhodné pozice, kdy jsme byli prakticky světovým lídrem ve výskytu kardiovaskulárních chorob,“ vysvětluje Linhart.

Podle něj by však klesající trend v Česku mohl ještě pokračovat, ačkoliv v mnohých zemích EU už se zastavil.

Srdce se zvláštní péčí

Když se v září 1948 v americkém Framinghamu nechal zapsat první dobrovolník, věděli lékaři o příčinách srdečních chorob jen málo. Úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění ale neustále rostla. O třiadvacet let později se přihlásila druhá generace dobrovolníků, více než pět tisíc dospělých dětí původních účastníků. Následovaly další generace.

Takzvaná Framinghamská studie se za dobu svojí existence stala fenoménem a znamenala průlom ve výzkumu rizik kardiovaskulárních onemocnění. Třeba prokázala, že kouření zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční, fibrilace síní zkracuje život nebo že fyzická aktivita naopak rizikům srdečních chorob předchází. A pokračuje dodnes. 

Když se srdce bouří. Následkem hypertenze může být mrtvice i infarkt

S podobnou myšlenkou vytvořit rozsáhlou studii přišel před časem tým českých lékařů Nemocnice Na Homolce. Jejich cílem je vyšetřit všechny zaměstnance mladoboleslavské automobilky Škoda a zjistit, jaké je u nich riziko srdečního onemocnění či jiných chorob, a případně lidi začít včas léčit. 

Vyvinuli kvůli tomu speciální preventivní program, který je u nás v péči o zaměstnance nejspíš unikátní. „Máme ambici udělat podobnou studii, protože česká populace je jiná. Chtěli bychom prokázat, že se mění epidemiologická situace v Čechách a jaké parametry k různým změnám vedou,“ vysvětluje primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

V prvním roce je v plánu vyšetřit pět tisíc lidí, přibližně stejné množství by pak mělo projektem projít i v dalších letech. Pilotní testování začalo loni v červnu. „Předpokládáme, že program bude mít nesporně benefity, a to jak zlepšení zdravotního stavu vyšetřených účastníků, tak i významný epidemiologický a vědecký přínos,“ dodává vedoucí lékařka Ambulance preventivní kardiologie Nemocnice Na Homolce Lenka Pavlíčková.

Kouříte? Pijete? Zažíváte stres?

V praxi by měl projekt vypadat tak, že každý zaměstnanec mladoboleslavské automobilky nejdřív vyplní dotazník. V něm se zjistí, jakým rizikům srdečně-cévních onemocnění je vystaven, jaký je jeho životní styl, tedy jestli kouří, sportuje, jak velkou míru stresu zažívá. Lékaře ale zajímají i pracovní rizika, třeba zda pracuje v noci, v hlučném prostředí nebo jestli je jeho práce fyzicky náročná. Součástí je i zjišťování zdravotní historie jeho rodiny.

Artritida, dřívější infarkt a deprese. Lupénka nepostihuje jen kůži

„Součástí vyhledávání rizikových osob je i fyzikální vyšetření praktickým lékařem, který ze změření některých tělesných parametrů a ze vzorku krve posoudí současný zdravotní stav a riziko vzniku a dalšího průběhu srdečně-cévních onemocnění,“ popisuje další část výzkumu ředitel zdravotního odboru Zaměstnanecké pojišťovny Škoda Petr Šmach.

Pokud se při této „selekci“ objeví u někoho zdravotní problém, půjde nejdřív na vyšetření na interní oddělení krajské Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, kde se udělá třeba EKG. Ještě užší skupinka lidí se pak dostane i k ultrazvuku srdce, 24hodinovému monitoringu krevního tlaku či ergometrii, což je vyšetření, kdy lékaři sledují práci srdce při zátěži.

„Složitější metody, jako je srdeční katetrizace, která zjišťuje zejména stav cévního zásobení srdce, a další specializované diagnostické a terapeutické zákroky budou po dohodě prováděny v Nemocnici Na Homolce,“ dodává lékařka Lenka Pavlíčková.

Monica začala za socialismu

Cíle, kterých chtějí lékaři se zaměstnanci Škodovky dosáhnout, se ale podobají nejen přelomové americké studii, ale také o něco mladší mezinárodní studii Monica, za kterou stojí Světová zdravotnická organizace. Monica byl velmi rozsáhlý projekt, který zahrnul tisíce pacientů z více než dvaceti zemí světa včetně tehdejšího Československa. Mezi léty 1985 a 1992 se týkal šesti okresů.

Nový český přípravek má posilovat imunitu. Více se dozvíte v Rozstřelu

A zatímco v polovině 90. let ve světě projekt skončil, u nás na něj navázala ještě tři šetření v dalších devíti okresech nazvaná post-MONICA. Bylo to hlavně proto, že po převratu se výrazně změnil životní styl Čechů a začala klesat úmrtnost na srdečně-cévní onemocnění.

„K velkým změnám docházelo v kardiologické péči. Byla zavedena řada nových léků a léčebných postupů, rozvíjela se srdeční chirurgie, zlepšovala se kontrola a léčba vysokého krevního tlaku,“ komentuje výsledky následné studie Jan Bruthans z I. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze. 

Na druhé straně post-MONICA podle něj prokázala například významný nárůst obezity, úbytek pohybu či zvýšení výskytu cukrovky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Přímý přenos Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...