TOPlist

Konečně! iOS 14 údajně nabídne uživateli výběr výchozích aplikací

ios 13

Podle posledních zvěstí nebude iOS 14 obsahovat tolik novinek, kolik Apple původně plánoval; namísto toho se soustředí na stabilitu a minimalizaci chyb, což jsou disciplíny, ve kterých aktuální iOS 13 zrovna neexceluje. Úplně bez novinek ale iOS 14 nepřijde, naopak jedna z nich má být poměrně zásadní.

Vyberte si vlastní webový prohlížeč

Podle informací serveru Bloomberg Apple zvažuje, že na iOS a iPadOS umožní uživateli volbu jiných výchozích aplikací, zpočátku prý bude umožněna výměna webového prohlížeče a emailového klienta. Pokud se tato zpráva potvrdí, mohli by uživatelé iOS používat namísto vestavěných aplikací například Google Chrome a Microsoft Outlook. Server Bloomberg také uvádí, že by Apple mohl naučit spolupracovat reproduktor HomePod a asistentku Siri s hudebními aplikacemi třetích stran, například Spotify.

Postupné odemykání jablečného ekosystému možná souvisí s žalobami od tvůrců aplikací třetích stran, které Apple na své platformě diskriminuje. Firma z Cupertina čelí kvůli svému uzavřenému světu čím dál většímu množství stížností u antimonopolních orgánů, a vzhledem k rostoucí popularitě svých platforem se její šance na úspěch snižují.

Apple tak možná v příštích updatech zareaguje dříve, než dostane například od Evropské komise nařízení k implementaci ballot screenu, podobně jako se tak v minulosti stalo systémům Windows a Android.

Pochopitelně zatím není nic oficiálně potvrzeno, více informací k tomuto tématu bychom se mohli dozvědět na červnové vývojářské konferenci WWDC.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku