Eredivisie - preview 24. kola

21.02.2020, 09:09, aktualizováno 23.02.2020, 09:13
Previews
Utrecht a Twente rozehrají v nedělní část 24. kola Eredivisie. Domácím tým neprohrál čtyřikrát za sebou a pohybuje se na místech zaručujících play-off o Evropu. Ztracený rytmus se naopak snaží chytit druhý Alkmaar, který tentokrát přivítá Zwolle. PSV Eindhoven se představí v Arnhemu a vedoucí Ajax pojede do Almela, kde na něj čeká Heracles.
FC Utrecht - FC Twente  (neděle 12:15)
Utrecht i Twente se v minulosti praly o to, kdo z nich se probojuje do evropských pohárů. Domácí v této sezóně stále usilují o Evropskou ligu, to celek z Enschede má zcela jiné starosti. Po roce stráveném ve druhé lize se snaží udržet mezi elitou a zatím to vypadá, že by se mu to mohlo povést. Doposud vybojoval sedmadvacet bodů a patří mu dvanáctá pozice, jeho nadcházející protivník je sedmý s pětatřiceti body.

Svěřenci trenéra Johna van den Broma se v této sezóně účastnili předkola Evropské ligy a není pochyb o tom, že stejného cíle chtějí dosáhnout i pro příští ročník. V první polovině zaznamenali několik překvapivých ztrát a pohybovali se spíše ve středu tabulky, ovšem v poslední době svou výkonnost stabilizovali. V předchozích šesti utkáních ani jednou neprohráli a i díky solidní formě se probojovali do dubnového semifinále národního poháru.

V Eredivisie remizovali hned třikrát z minulých čtyř utkání, smírně se rozešli se Zwolle (3:3), Venlem a Willemem (v obou případech 1:1). Jediný tříbodový úspěch zaznamenali proti Den Haagu (4:0). Twente prožilo naprosto katastrofální závěr podzimní části, kdy například podlehlo i poslednímu Waalwijku (0:3). Momentálně těží hlavně z domácího prostředí, před vlastními fanoušky neprohrálo již třikrát v řadě.

Po bezbrankové remíze s Groningenem zdolalo rotterdamskou Spartu (2:0) a před týdnem si ve stejném poměru vyšláplo na průběžně druhý Alkmaar. Uruguayský trenér Gonzalo García má na marodce španělské duo Matos - Cantalapiedra. "Výhra nad Alkmaarem byla velkým zadostiučiněním a pomohla nám po psychické stránce, stejný výkon bychom rádi předvedli i v Utrechtu," řekl García v krátkosti pro klubové stránky.

Twente v podzimním vzájemném měření Utrecht překvapilo a porazilo ho 3:1. Van den Brom postrádá Dalmaua, van Rooijena, Paese a kapitána Janssena. "Nedaří se nám vítězit, což v konečném účtování určitě může mrzet. Právě teď by bylo potřeba se dostat do střelecké pohody, abychom ke konci sezóny nemuseli dohánět případné ztráty. Na Twente si musíme dát velký pozor, proti Alkmaaru ukázalo své schopnosti," uvedl van den Brom s respektem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.72 - 7.22
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AZ Alkmaar - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Alkmaar se v poslední době dostal do lehké výsledkové krize a svou situaci nedokázal změnit ani v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy proti rakouskému Linci, se kterým zachránil alespoň remízu 1:1 těsně před koncem. Nyní bude chtít uspět proti zachraňujícímu se Zwolle a bude považován za velkého favorita. Domácí výběr je v tabulce na druhé pozici se sedmačtyřiceti body a na vedoucí Ajax má manko šesti bodů.

K tomu se na něj dotahují další velcí rivalové, třetí Feyenoord za ním zaostává o pouhé čtyři body a páté PSV ztrácí bodů pět. AZ celkově nevyhrálo třikrát za sebou. Kromě již zmiňovaného duelu v EL naprosto selhalo ve čtvrtfinále národního poháru s druholigovou Bredou a podlehlo jí 1:3, před týdnem nedokázalo najít recept ani na nováčka z Enschede a na místní Twente nestačilo v poměru 0:2. Nicméně PEC taktéž neprožívá nijak úspěšnou sezónu.

V dosavadním průběhu si připsalo na konto jen dvaadvacet bodů a nachází se na šestnácté barážové příčce, za patnáctým Venlem zaostává o body dva. Na druhou stranu si v novém roce nevede úplně špatně. V úvodních čtyřech střetnutích ani jednou neprohrálo, když se smírně rozešlo s Utrechtem (3:3), Willemem II i Waalwijkem (v obou případech 0:0), porazit dokázalo Groningen (1:0). Teprve naposledy s Feyenoordem nezískalo ani bod.

V průběhu zápasu s rotterdamským rivalem vedlo 2:0 a 3:2, jenomže nakonec na něj nestačilo po výsledku 3:4. "Byli jsme blízko, ale protivník nám ukázal obrovskou psychickou odolnost. Pevně věřím, že nás těsná prohra nepoloží a budeme usilovat o solidní výsledek také v Alkmaaru. Na jednu stranu nemáme co ztratit, ale Alkmaar má za sebou velmi náročný program a toho bychom mohli využít," řekl s jiskrou v očích kouč PEC John Stegeman.

Ten nebude mít k dispozici Saymaka s Westermanem a van Crooijem, jeho protějšek Arne Slot postrádá Gudmundssona, Hatzidiakose, Wuytense a Vlaara. "Nemáme za sebou povedené období, ovšem je třeba na něj co nejdříve zapomenout. Sezónu máme solidně rozehranou a nechceme ji zbytečně pokazit. Momentálně se soustředíme jen na Zwolle, snad se konečně chytneme po střelecké stránce," uvedl toužebně domácí stratég Arne Slot.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.51 - 8.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Vitesse v minulém kole konečně po třech zápasech bez vítězství uzmulo tři body a rádo by v nastoleném trendu pokračovalo nadále, aby si více upevnilo své postavení v boji o účast v evropských pohárech pro příští sezónu. Jenže proti PSV ho bezpochyby nečeká jednoduchá zkouška. Ba naopak je jeho sok pasován díky své zlepšující se formě do role favorita.

Nutno však podotknout, že například sázkové kanceláře eindhovenskému celku až tolik nevěří. V minulých dvou utkáních sice PSV předvedl kompaktní výkon proti Willemu II a v Den Haagu, proti nimž skóroval dohromady šestkrát, aniž by sám inkasoval, nicméně v žádné velké fazóně rozhodně není. Pořád platí, že PSV má hodně co napravovat.

Je tomu přitom dávno, co domácí svého pořádně neoblíbeného protivníka porazili. Psal se tehdy rok 2013. Od té doby z dvanácti vzájemných zápasů prohráli jedenáctkrát! Pouze jednou s ním za toto období remizovali, a to loni před vlastními fanoušky. Tehdy se urodila poměrně divoká plichta. Velmi dobře si na tenhle duel pamatoval arnhemský forvard Tim Matavž.

V dubnu loňského roku dokázal přesně zacílit a spolu se svými spoluhráči byl dokonce blízko výhře, jenže ta se o chlup neurodila. Přitom v tu dobu se vracel do optimálního rytmu po delším zranění. "Byla to parádní branka. Budeme to mít letos těžké, musíme však nechat na hřišti vše a především vstoupit na něj v pozitivní náladě," přál si slovinský reprezentant.

SBV by rádo prolomilo nepříjemné statistiky vůči nizozemskému gigantovi. "Tohle mužstvo může být prvním, které na GelreDome může po několika letech porazit PSV. Svým hráčům tuhle skutečnost jasně objasním," přál by si trenér Edward Sturing. "Před týdnem jsme proti Heerenveenu měli vést do půle už o tři góly. Aspoň jsme po přestávce zabrali," dodal.

Šestnáctý únor roku 1997. To je datum, kdy Boeren padli v Arnhemu v rámci Eredivisie vůbec naposledy. Spoléhat se na tuhle letitou superbilanci by ale neměli. Je pravda, že do nynějšího střetnutí budou vstupovat ve slušném rozpoložení po dvou předchozích výkonech. "Chceme se tabulkou posunout výše," potvrdil cílevědomé ambice kouč Ernest Faber.

Už příští víkend čeká jeho svěřence klíčový mač v souboji o třetí pozici s Feyenoordem, potřebovali by se tedy i na něj dobře naladit. "Musíme ukázat, že nemáme strach, a pokusit se vyhrát co nejvíce utkání," burcoval hostující stratég. "Každý fotbalista tu chce dosáhnout na maximálně úspěšné výsledky. Bereme každý zápas, jak přijde. Těšíme se," zakončil.

Oba týmy by neměly mít nějaké výraznější potíže s absencemi. Zatímco hosté se nebudou moci spolehnout na služby Donyella Malena, který kvůli zranění do letošní sezóny již nezasáhne, domácí postrádají stále jen Hilaryho Gonga a Charlyho Musondu. Jay-Roy Grot a Riechedly Bazoer byli nedávno nemocní, jejích start v duelu ovšem není vyloučený.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.69 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - AFC Ajax  (neděle 16:45)
Obhájci titulu z Amsterdamu stále bojují na všech frontách, jenže v poslední době se na nich přeci jen lehce podepisuje rozsáhlejší marodka i náročnější program. Ajax se na ligové scéně nachází na vedoucí pozici s třiapadesáti body a před druhým Alkmaarem drží náskok šesti bodů. To ale neznamená, že ho ve zbytku sezóny čeká jednoduchý úkol. Ve čtvrtek se mu nepovedl úvodní duel play-off Evropské ligy a na půdě španělského Getafe prohrál 0:2.

Hosté se v posledních týdnech probojovali do semifinále národního poháru a v Eredivisii neustále odolávají tlaku ostatních konkurentů, jelikož ani jim se nevyhnula zaváhání. Asi největší zklamání zažili v Groningenu, kde naprosto senzačně prohráli v poměru 1:2. Jinak si dokázali poradit se Spartou (2:1), s konkurenčním PSV (1:0) i s Waalwijkem (3:0). Teď zavítají na stadion protivníka, který upadl do hluboké krize.

V úvodní třetině to vypadalo, že Heracles bude bojovat o evropské poháry, jenomže v posledních osmi střetnutích vyhrálo pouze jednou. Před čtrnácti dny slavilo úspěch nad Sittardem (2:0), avšak naposledy nezvládlo duel ve Venlu a podlehlo mu 0:1. V tabulce se nachází na desáté pozici s devětadvaceti body, a pokud bude pokračovat ve stávajících výkonech, tak by se ještě mohlo přiblížit k obávanému sestupovému pásmu.

Trenér klubu z Almela Frank Wormuth věří, že bodový zisk proti vedoucímu celku by mohl jeho svěřence opět nastartovat. "Hlavně venku nejsme dostatečně produktivní, což se potvrdilo ve Venlu. Z Ajaxu máme respekt a dobře víme, že zřejmě budeme tahat za kratší konec, ovšem bez šance nejsme. Všichni se těšíme na parádní atmosféru, a kdo ví? Možná se budeme radovat z vítězství," prohlásil Wormuth optimisticky pro klubové stránky.

Německý rodák má na marodce Koningse, Drosta i Bakboorda, trest za žluté karty navíc bude odpykávat Pröpper. AFC stále nemůže využít služeb svého nejlepšího střelce Promese, kromě něj se nepodívají na trávník Neres, Veltman či Labyad a jistotu startu nemá ani obránce Mazraoui. "Po prohře v Getafe to nebude snadné. Nicméně disponujeme dostatečně kvalitním i zkušeným kádr, abychom to zvládli," uvedl v krátkosti lodivod Ajaxu Erik ten Hag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.97 - 5.42 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Emmen - Willem II  (sobota 18:30)
V minulých několika sezónách Willem II bojoval buď o holé přežití, nebo se pohyboval na pozicích kolem středu tabulky, z něhož se navíc prakticky vždy o záchranu musel strachovat. Letos ale prožívá úplně jiné chvíle. Hraje totiž o přední příčky, a ačkoli jeho nynější soupeř z Emmenu působí nadstandardně dobře doma, potřeboval by tenhle duel zvládnout.

Hostům se navíc v uplynulých dvou kolech výsledkově nezadařilo, takže v Drentsku budou hledat cestu k nápravě. V Eindhovenu nejprve přišli o svou devítizápasovou ligovou sérii bez porážky, naposledy před vlastními fanoušky remizovali s Utrechtem. Aby mohli i nadále útočit třeba i na druhý Alkmaar, musejí klání s papírově slabšími protivníky zvládat.

Jenže na De Oude Meerdijk letos platí známé rčení o mém domově, mém hradu. Mužstvo trenéra Dicka Lukkiena je vůbec pátým nejlépe hrajícím celkem v domácím prostředí. Sedmkrát z jedenácti pokusů bralo všechny body, pouze dvakrát prohrálo. A to navíc stačilo překvapit ostřílený Feyenoord, Vitesse či PSV. I proto se mu záchrana zatím daří.

Emmen si moc dobře uvědomuje, že kdyby přišel o svou skvostnou bilanci na vlastním hřišti, mohl by se, co se otázky sestupujících týče, se zlou potácet. "Je to až neuvěřitelné, že dvacet tři bodů z dvaceti šesti získal doma," chválil svého soka hostující kouč Adrie Koster. "Musíme si vytvořit více šancí. Potřebujeme je zároveň proměnit, abychom vyhráli."

Důležité pro konečný výsledek bude, jak se Willem II vypořádá s nástrahami umělého trávníku v Emmenu. Ví to také sám Koster, jenž ujistil, že jeho tým se tohoto problému nikterak nebojí. "Myslím si, že můžeme tenhle povrch zvládnout dobře. V minulosti se to už ukázalo. Musíme se s tím vypořádat co nejlépe, nedá se nic dělat," nechtěl si stěžovat.

Co se absencí týče, na straně tilburgského družstva se od minulého střetnutí změnila situace k lepšímu. Dlouhodobě sice mimo hru zůstává Fernando Lewis, nicméně navrátit se již můžou Freek Heerkens i Pol Llonch. Domácím bude naopak chybět pětice hráčů, a to ve složení Matthias Hamrol, Nick Bakker, Jan-Niklas Beste, Desevio Payne a Shani Tarashaj.

Před týdnem Emmen urval na cizích hřištích svůj teprve třetí bod v tomto ročníku, v přímém souboji o holé přežití uzmul důležitou plichtu v Sittardu. Aktuálně je jeho postavení bezpečné, od šestnáctého barážového místa ho dělí čtyři body, pochopitelně že tenhle náskok ovšem nemusí dlouho vydržet. Na podzim v Tilburgu padl o branku, má mu tedy co vracet.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.52 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - Fortuna Sittard  (sobota 19:45)
Feyenoord se nachází v naprosto excelentní formě a v současnosti mu výsledkově nikdo nemůže konkurovat. Díky této úspěšné sérii zachraňuje jeden z nejhorších startů do Eredivisie a mnozí ještě prorokují, že by klidně mohl zabojovat i o mistrovský titul. V tuto chvíli se nachází na třetí pozici se třiačtyřiceti body, za druhým Alkmaarem zaostává o čtyři body a na vedoucí Ajax má manko deseti bodů. Nyní přivítá soupeře z opačného pólu tabulky.

Rotterdamský klub prohrál v posledních sedmnácti zápasech pouze jednou, momentálně se může chlubit úžasnou bilancí devíti vyhraných zápasů v řadě za sebou. Na ligové scéně vybojoval z předchozích jedenácti případů naprosto neuvěřitelných devětadvacet bodů, při svém znovuzrození dokázal například porazit PSV (3:0), Utrecht (2:1) či Heerenveen (3:1). Před týdnem potvrdil své výtečné rozpoložení, když i přes nepříznivý vývoj uspěl ve Zwolle.

Na půdě zachraňujícího se celku prohrával 0:2 a 2:3, nicméně v 88. minutě mu zařídil další důležité tři body slovenský krajánek Róbert Boženík, jenž skóroval vůbec poprvé po svém zimním příchodu z Žiliny. "Tento zápas jasně ukázal, jak si hráči věří. Vůbec se nám nepovedl začátek a vypadalo to s námi zle. Ovšem všichni ukázali obrovskou psychickou odolnost a duel otočili, což se cenní dvojnásob," řekl s velkým zápalem kouč Dick Advocaat.

Ten svým příchodem na lavičku vlil Feyenoordu novou krev do žil, nicméně od sám připisuje zásluhu celému vedení a realizačnímu týmu. "Každý jednotlivý článek má velký vliv na chod klubu. Já jsem moc rád, že vše funguje. To ale neznamená, že můžeme usnout na vavřínech. Výkon ve Zwolle nebyl optimální, i když euforie po výhře se nedá popsat slovy. Sittard nemá co ztratit a bude nás chtít něčím překvapit."

Fortuna v této sezóně bojuje o holé přežití, je až čtrnáctá se čtyřiadvaceti body jen těsně nad sestupovým pásmem. Před týdnem si nedokázala poradit s velkým rivalem z Emmenu a remizovala s ním bez branek, v posledních sedmi střetnutích vyhrála pouze jednou. Na podzim velkého rotterdamského giganta naprosto zaskočila a porazila ho 4:2. Nyní postrádá Anghu a Dianessyho, k tomu trest za červenou kartu s Emmenem bude odpykávat obránce Niňaj. Domácí nenasadí Sinisterru, připraveni nemusejí být ani Botteghin s Jørgensenem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.87 - 12.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Heerenveen po minulé porážce na hřišti Vitesse protáhl svou sérii bez ligového vítězství už na sedm utkání v řadě. V novém roce se radoval ze skalpu svého soupeře pouze v rámci Nizozemského poháru, to když se mu z osmifinále podařilo vyřadit Willem II. Teď proti němu stane papírově přívětivý protivník, proti Den Haagu by si hodlá spravit chuť.

"Srdíčka" určitě měla před startem tohoto ročníku ambice na zisk alespoň sedmého, případně osmého místa, která by jim mohlo zaručit posezónní baráž o Evropskou ligu. Jenže jejich plány začínají mít opravdu velké trhliny. Musejí konečně zabrat, aby se mohla na tuhle metu nějakým způsobem dotáhnout. Ztráta na ní není velká, pořád se dá reálně stáhnout.

Načít nějakou souvislejší šňůru lepších rezultátů by měla právě v zápase s Den Haagem. Ten zatím neúspěšně bojuje o ligové přežití. "Výsledek z tohoto klání bude čnít nad vším ostatním," nařídil jasné cíle domácí kouč Johnny Jansen. "Je jasné, že spousta věcí nám nejde dobře. Ale nejsme v krizi, i když jsme získali jen dva body ze sedmi utkání," dodával.

Čtyřiačtyřicetiletý stratég, rodák z Heerenveenu, jenž má ke klubu velmi úzký vztah, může jen věřit, že se situace začne obracet k pozitivním chvílím. "Máme mladý a talentovaný tým. Ve srovnání s tím, jak jsme působili na samém začátku sezóny, jsme rozhodně postoupili kupředu," povídal. "Ačkoli se lepšíme, děláme příliš mnoho chyb," nebyl spokojený.

Dlouho se domácím vyhýbala nějaká zranění. Na marodce se nacházel pouze Jan Ras, na ní ovšem přibyla brankářská jednička Warner Hahn, na druhou stranu se může vrátit kapitán týmu Daniel Höegh, který několik týdnů laboroval s poraněným kotníkem. Letos si kvůli zdravotním komplikacím připsal na své konto jen pár minut v rámci Eredivisie.

ADO řeší úplně jiné starosti než jeho soupeř. Po krátké zimní přestávce se mužstva chopil ostřílený anglický stratég Alan Pardew, vedení přivedlo hned několik posil, jenže ani přes tyhle změny se celku z Jižního Holandska prostě nedaří. "Musíme podržet míč a zajistit, aby se dopředu vytahovali krajní obránci," střádal Jansen taktické plány na Den Haag.

Hosté, kteří v posledních dvanácti kolech porazili pouze poslední Waalwijk, budou postrádat pouze zraněného Toma Beugelsdijka. "Potřebujeme sami sobě věřit, hlavně v to, co umíme nejlépe. Jestli do zápasu půjdeme s těmihle myšlenkami a vložíme do něj všechnu energii, nemůžeme přece tři body neuzmout," zakončoval svůj projev lodivod Heerenveenu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.73 - 6.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - VVV Venlo  (sobota 20:45)
Groningen je v letošní sezóně velkou neznámou, téměř po celou dobu totiž předvádí velmi nevyrovnané výkony. V tuto chvíli se nachází v horní polovině tabulky a snaží si alespoň vybojovat místo v dodatečném playoff o Evropskou ligu, avšak nikde není psáno, že v následujících měsících bude bojovat pouze o záchranu či naopak o Ligu mistrů. Nyní se pokusí naplnit papírové předpoklady proti Venlu, které je nad propastí sestupu.

Domácí tým střídá lepší série s těmi horšími, teď pro něj platí první případ. V roce 2020 třikrát zvítězil, jednou prohrál a jednou remizoval. O největší překvapení se jistojistě postaral proti mistrovskému Ajaxu, když ho porazil 2:1. Uspět dokázal také proti konkurenčnímu Vitesse (1:0) a naposledy si odvezl všechny tři body z Rotterdamu po výhře 2:1 nad místní Spartou. Jinak nestačil na Zwolle (0:1) a bez branek se rozešel s Twente.

V tabulce mu patří osmé místo s pětatřiceti body, to VVV má zcela jiné starosti. Momentálně je na patnácté pozici se čtyřiadvaceti body, jenomže jeho náskok na šestnáctou barážovou příčku Zwolle je pouze dvoubodový. Hosté se taktéž prezentují solidními výkony v novém roce, v dosavadních pěti odehraných duelech totiž ani jednou neprohráli a z toho dvakrát zvítězili. Přehrát dokázali poslední Waalwijk (2:1) a minule také Heracles (1:0).

Shodné nerozhodné výsledky 1:1 uhráli se silnými celky - PSV, Heerenveenem a Utrechtem. "Musíme být trpěliví a konstantně sbírat body, což se nám zatím daří. V Groningenu to znovu bude nesmírně obtížné, ale dokázali jsme si, že umíme držet krok s kýmkoliv. Náš soupeř vyznává ofenzivní styl, velmi nebezpečné jsou jeho standardní situace a rychlé akce po křídlech," vysekl Groningenu poklonu trenér Hans de Koning.

Ten se musí obejít bez Bastiaanse, trest za žluté karty odpykává Janssen. Jeho protějšek Danny Buijs nenasadí Gudmundssona a Warmerdama. Mimo hru zřejmě bude i Hrustic, jenž musel nuceně střídat proti Spartě, pět žlutých karet nepustí na trávník ani kapitána Te Wierika. "Venlo nabralo svědomí a věří si na každého protivníka. Jestli ho chceme porazit, tak musíme pracovat na sto procent," varuje před kvalitami VVV opatrný Buijs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.62 - 5.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam  (pátek 20:00)
Po týdnu evropských pohárů pokračuje další kolo nizozemské nejvyšší soutěže, v páteční předehrávce se beznadějně poslední Waalwijk pokusí přerušit delší čekání na vítězství proti rotterdamské Spartě. Domácí RKC má na kontě pouhých dvanáct bodů a na sedmnáctý Den Haag ztrácí pět bodů, za patnáctým Venlem zaostává již o propastných dvanáct bodů. Jiný nováček Eredivisie z Rotterdamu si vede o poznání lépe a je jedenáctý.

Domácí celek vybojoval v dosavadních třiadvaceti utkáních pouhé tři vítězství a tři nerozhodné výsledky, jinak zaznamenal hrozivých sedmnáct porážek. Na tříbodový úspěch čeká více jak dva měsíce, naposledy se radoval koncem prosince uplynulého roku s Twente (3:0). Od té doby podlehl Den Haagu (0:2), Venlu (1:2), Alkmaaru (0:4) i vedoucímu Ajaxu (0:3). Jediný bod získal se Zwolle po bezbrankové remíze.

Trenér Fred Grim se snaží nepanikařit a ještě věří v úspěšný obrat. "Naše situace není kritická, i když čas na potřebné zlepšení se krátí. Každé následující utkání pro nás bude důležité a vůbec nezáleží na tom, proti komu nastoupíme. Spartu velice dobře známe z působení ve druhé lize a její kvality jsou obrovské. Uděláme všechno proto, abychom ji porazili," prohlásil s odhodláním v hlase čtyřiapadesátiletý rodák z Amsterdamu.

Hosté se nacházejí v klidném středu tabulky se sedmadvaceti body a teď se ještě více mohou oddálit sestupovému pásmu. V novém roce dokázali porazit jen Den Haag (4:2), jinak nestačili na Ajax (1:2), Twente (0:2) a před týdnem podlehli také Groningenu (1:2). Kromě toho se před vlastními fanoušky rozešli smírně se Sittardem (1:1). Sparta jasně dominovala v podzimním vzájemném měření sil, když přehrála Waalwijk snadno 4:0.

RKC nemusí řešit rozsáhlejší problémy s marodkou, mimo hru je pouze Drost. Naopak kouč rotterdamského klubu Henk Fraser nenasadí Alberta a Acheho, jistotu startu dále nemají Rigo s Auassarem. "Takovéto zápasy svádějí k podcenění protivníka, my něco takového ale v žádném případě neplánujeme. Waalwijk je v tíživé situaci a zadarmo nám nenechá jediný centimetr prostoru, tím jsem si jistý," řekl Fraser s patřičným respektem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.52 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax22172365:1953
2.AZ Alkmaar22152546:1747
3.Feyenoord Rotterdam22127345:3343
4.PSV Eindhoven23126550:2642
5.Willem II23125632:2741
6.SBV Vitesse23115740:2938
7.FC Utrecht22105742:3035
8.FC Groningen23105826:2135
9.Heracles Almelo23851035:3229
10.SC Heerenveen2378835:3429
11.Sparta Rotterdam23761034:3927
12.FC Twente23761031:4027
13.FC Emmen23751124:3826
14.Fortuna Sittard23661127:4924
15.VVV Venlo23731323:4824
16.PEC Zwolle23641332:4922
17.ADO Den Haag23451423:4817
18.RKC Waalwijk23331723:5412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dneska jasný 3 body , jinak je zle

Reagovat
AjaxFans

Zatím solidní chybka v obraně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele