Nejvyšší ústavní činitelé proberou cestu šéfa Senátu na Tchaj-wan

Nejvyšší ústavní činitelé se na začátku března budou mimo jiné zabývat cestou předsedy Senátu na Tchaj-wan. Novinářům to řekl šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Kromě toho budou také probírat dopis čínského velvyslanectví určený Pražskému hradu, který varoval před možnými následky cesty bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Kvůli němu se ve středu setkal s čínským velvyslancem náměstek ministra zahraničí, který nepovažuje dopis za standardní formu diplomatické komunikace.

Vystrčil se ještě před březnovým setkáním s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO) sejde s místopředsedy Senátu a předsedy senátorských klubů. Schůzku svolá na úterý 25. února. Čínská ambasáda v lednu před cestou varovala. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly. Dopis je podle Vystrčila mrazivý a zavání vyhrožováním. "Myslím, že není možné, aby tímhle způsobem byla narušována suverenita kterékoli země, tím méně České republiky," poznamenal.

Kubera oznámil úmysl navštívit Tchaj-wan loni. Sklidil za to kritiku od čínské diplomacie i prezidenta Zemana, podle něhož cesta není v ekonomickém zájmu ČR. Kubera 14. ledna, týden před svou smrtí, uvedl, že mise nemá protičínský charakter a nebude mít dramatické důsledky pro vztahy ČR s Čínou, která Tchaj-wan pokládá za svou součást.