Největší evropská pojišťovna Allianz hlásí rekordní zisk

Logo skupiny Allianz

Logo skupiny Allianz Zdroj: profimedia.cz

Allianz Arena na severu Mnichova otevřená v dubnu 2005 slouží jako domácí stadion týmu Bayern München.
Šéf skupiny Allianz Oliver Bätte
Sídlo Allianz v Berlíně
Allianz
Dron pojišťovny Allianz
6
Fotogalerie

Tříprocentní meziroční růst provozního zisku zaznamenala loni pojišťovna Allianz. Dosáhl rekordních 11,9 miliardy eur, zhruba tedy 300 miliard korun. Evropská jednička ve svém oboru působí rovněž v České republice.

Provozní zisk se nacházel v blízkosti horní hranice cílového rozpětí banky, které činilo jedenáct miliard až dvanáct miliard eur. „Loňský rok byl pro skupinu Allianz dalším úspěšným rokem s rekordními výsledky,“ uvedl šéf podniku Oliver Bätte. Letos hodlá Allianz dosáhnout provozního zisku 11,5 miliardy až 12,5 miliardy eur.

Vedení podniku navrhlo zvýšení dividendy o téměř sedm procent na 9,6 eura na akcii. Ve čtvrtek firma oznámila, že chce letos odkoupit zpět vlastní akcie v hodnotě až 1,5 miliardy eur.

Čistý zisk rozdělitelný mezi akcionáře se loni zvýšil o šest procent na 7,9 miliardy eur. V samotném čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o téměř deset procent na 1,86 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 1,67 miliardy eur.

Na český trh vstoupila skupina Allianz v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Její podíl na trhu činí zhruba deset procent.